Garaža na više nivoa samo u obećanjima nadležnih u Kolašinu

Najave da će tokom zime biti nađeno rješenje za alternativnu parking lokaciju izjalovile su se. Prema onome što su “Vijestima“ odgovorili iz lokalne uprave, ne može se zaključiti kada će biti izgrađena odavno obećana parking garaža na više nivoa
1531 pregleda 1 komentar(a)
Parkira gdje ko stigne, Foto: Dragana Šćepanović
Parkira gdje ko stigne, Foto: Dragana Šćepanović

Mehanizacija kolašinskog Komunalnog preduzeća prošle sedmice nije mogla da očisti od snijega nekoliko ulica u gradu zbog nepropisno parkiranih vozila.

To je, kako kaže direktor tog preduzeća Milivoje Bulatović, česta situacija s kojom teško izlaze na kraj. Problem parkiranja, priznaju i u lokalnoj upravi, je „jedan od glavnih problema kada je u pitanju saobraćajno funkcionisanje centra grada“. Kolašin nema parking servis, a veći parking prostor, koji se ne naplaćuje, postoji samo iza zgrade Odjeljenja bezbjednosti. Iako je skromnih kapaciteta, taj se prostor nedovoljno koristi, pa Kolašinci, ali i oni koji dođu taj grad, parkiraju uglavnom u ulicama i na trotoarima. Na trotoarima Kolašinci parkiraju čak i kad imaju prostora u svojim dvorištima.

Najave da će tokom zime biti nađeno rješenje za alternativnu parking lokaciju izjalovile su se. Prema onome što su “Vijestima“ odgovorili iz lokalne uprave, ne može se zaključiti kada će biti izgrađena odavno obećana parking garaža na više nivoa.

“Parking prostor je dio te kompleksne obaveze da saobraćaj u centru grada regulišemo, shodno standardima male turističke i uređene varoši kakvoj Kolašin teži. U lokalnoj upravi se razmišlja kako doći do kvalitetnih parking prostora u centru grada. Svjesni smo da se nema previše prostora za ovu namjenu pa ima inicijativa i o izgradnji parking garaže na više nivoa“, kazali su “Vijestima“ iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića. Napominju kako je to jedan od problema koji postoji godina i koji je aktuelna kaolicija na vlasti naslijedila. Obećavaju i da će “intezivno raditi da ga u skladu sa svojim mogućnostima riješe“.

Sekretarka za urbanizam Ljiljana Rakočević kazala je kako je „Programom privremenih objekata lokacija na kat.parcelama br.173/3 i 169/1 KO Kolašin opredjeljena za privremeno parkiralište, a lokacija na kat.parceli br. 672/1 KO Kolašin za privremenu parking garažu“. Potreba i opravdanost izgradnje privremene garaže, objasnila je ona, utvrđuje se studijom izvodljivosti.

Česte primjedbe da se ne sankcionišu oni koji parkiraju na trotoarima, kako kaže načelnik Komunalne policije Marko Martović, ne mogu ići na adresu te službe. Uredbom Vlade nijesu ovlašćeni za taj posao, pa su raniji prekršajni nalozi, koje su pisali komunalni policajci, za parkiranje na trotoarima padali na nadležnom sudu. Matović smatra da se postojeći prostor za parkiranje u gradu može bolje organizovati, ali i da bi dobro bilo da postoji i garaža.

Bonus video: