PODNIJETE USTAVNE ŽALBE

Tužbe na odluke Skupštine i sudskog vijeća u slučaju Đurović

Ustavnim žalbama je traženo da e Đurović vrati na funkciju člana Savjeta RTCG do konačne odluke tog Ustavnog suda
159 pregleda 2 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.02.2019. 01:05h

Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska (Human Rights Action - HRA) prava podnijela je tužbu na odluku Skupštine Crne Gore o razrješenju Gorana Đurovića iz Savjeta RTCG, a advokat Dalibor Tomović podnio je tužbu na rješenje vijeća Osnovnog suda u Podgorici, kojom je ukinuta privremena mjera kojom je bilo naloženo Skupštini da Đurovića vrati na funkciju, saopšteno je iz HRA.

Kako navode, ustavna žalba protiv odluke Skupštine o razrješenju Đurovića kao člana Savjeta RTCG ukazuje da su Đuroviću tom odlukom prekršeni sloboda izražavanja i pravo na zabranu diskriminacije, a da protiv takve odluke Skupštine u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji djelotvorni pravni lijek.

"Naime, činjenica je da se u dosadašnjem razvoju događaja pokazalo, ukidanjem rješenja o privremenoj mjeri, da je Đurović u statusu očigledno nezakonito razriješenog člana Savjeta upućen da čeka na konačnu odluku redovnog suda u ovoj stvari, koja će u dvostepenom postupku biti donijeta post festum, kada uveliko dođe do imenovanja novog člana Savjeta RTCG umjesto njega i pravna zaštita postane bespredmetna. Žalbom se ukazuje i da je razriješenje Đurovića posljedica političke diskriminacije od strane skupštinske većine, nezakonitog akta kojim su prekršeni međunarodni standardi slobode izražavanja posebno u odnosu na garancije nezavisnosti javnog servisa", ističu iz HRA.

Ustavna žalba protiv odluke vijeća Osnovnog suda u Podgorici o ukidanju privremene mjere, dodaju, podnijeta je jer je rješenje vijeća zasnovano na diskriminatornom stavu da osobe koje su na funkciji oročenoj mandatom nemaju pravo na zaštitu privremenom mjerom kao osobe u radnom odnosu. Istaknuto je da je time Osnovni sud uskratio Đuroviću pravo na pristup sudu.

"Takođe, protiv stava vijeća da je privremena mjera bila pretjerana, jer je navodno iscrpila tužbeni zahtjev, istaknut je zaključak Ustavnog suda Slovenije iz 1997. godine da takav stav, da privremena mjera ni u jednom slučaju ne smije biti ista kao tužbeni zahtjev, nije u skladu sa ustavnim zahtjevom za obezbjeđenje efikasne sudske zaštite, kao i stavom Evropskog suda za ljudska prava, prema kome je bespredmetna ona sudska zaštita koja očigledno nema svrhu zbog protoka vremena", rekli su iz HRA.

Ustavnim žalbama je traženo, kako dodaju, i da Ustavni sud u međuvremenu obustavi izvršenje akata protiv kojih su podnijete ustavne žalbe, tj. da se Đurović vrati na funkciju člana Savjeta RTCG do konačne odluke tog suda.

"Ove ustavne žalbe su od velikog značaja ne samo da bi se obezbijedila zaštita interesa Gorana Đurovića već i zaštita ustavnih garancija i opšteg interesa, da bi se spriječilo da stavovi vijeća Osnovnog suda u Podgorici na kojima je utemeljeno rješenje o ukidanju privremene mjere u slučaju Gorana Đurovića postanu vladajuća praksa i nastave da čine štetu i drugim građanima. Danas je saopšteno da je sudija Osnovnog suda u Podgorici u odluci o privremenoj mjeri u slučaju člana Savjeta Agencije za elektronske medije, Darka Ivanovića, odbila da odredi privremenu mjeru već kopirajući stavove vijeća koji su suprotni međunarodnim standardima ljudskih prava. Očekujemo da će Ustavni sud istovremeno razmatrati obje žalbe i u hitnom postupku obezbijediti primjenu ljudskih prava na nivou države," zaključuje se u saopštenju HRA.