Argentina: U Rosariju otvoren trg "Crna Gora"

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović ukazao je na važnost veza i saradnje Crne Gore i Argentine, prijateljske veze i dobre odnose dvije države koje povezuje veliki broj potomaka crnogorskih iseljenika nastanjenih na ovom području
3980 pregleda 6 komentar(a)
Sa svečanosti u Rosariu
Sa svečanosti u Rosariu

U okviru prve zvanične posjete predstavnika Uprave za dijasporu Argentini, u četvrtak 5. marta 2020. godine, u gradu Rosariju u provinciji Santa Fe, otvoren je trg "Crna Gora", saopšteno je danas iz Uprave za dijasporu.

U saopštenju se dodaje da je sa članom gradskog vijeća grada Rosarija, Karlosom Kardosom, trg "Crna Gora" su otvorili direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i ambasador Crne Gore u Argentini Srđan Stanković.

Navodi se i da je otvaranju trga, koji je inicirala Crnogorska zajednica Provincije Santa Fe, prisustvovala je i samostalna savjetnica u Upravi za dijasporu Milica Radojičić.

Rosario, Argentina, otvaranje trga Crna Gora
Sa svečanosti u Rosariu(Foto: Uprava za dijasporu)

"Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja trga, a kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica i članova naše zajednice u ovoj provinciji, član gradskog vijeća grada Rosarija Karlos Kardoso izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije inicijative koju je crnogorska zajednica na ovom području podnijela prije par godina", navodi se u saopštenju Uprave za dijasporu.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović ukazao je na važnost veza i saradnje Crne Gore i Argentine, prijateljske veze i dobre odnose dvije države koje povezuje veliki broj potomaka crnogorskih iseljenika nastanjenih na ovom području.

Ističući da crnogorska dijaspora, bez obzira gdje se ona nalazi, nosi Crnu Goru u srcu i predstavlja most saradnje sa državom prijema, Mitrović je naglasio da je otvaranje trga sa nazivom matične države u gradu u kojem danas živi čak druga, treća i četvrta generacija naših iseljenika - još jedan dokaz iskrenog osjećanja i privrženosti zemlji svog porijekla koja se prenosi sa generacije na generaciju.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da mu je velika čast što je u prilici da se uvjeri da je neizmjerna emocija naših iseljenika prema svojoj matičnoj državi bila ideja vodilja gradskoj upravi Rosarija da otvaranjem trga oda počast Crnoj Gori.

Mitrović, Stanković i Radojičić susreli su se sa predsjedništvom i članovima Crnogorske zajednice Provincije Santa Fe, sa kojima su razgovarali o stanju i prilikama među crnogorskom dijasporom na ovom području, kao i budućim aktivnostima ove zajednice.

Mitrović je kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu izrazio zadovoljstvo što je po prvi put u posjeti Crnogorskoj zajednici u Provinciji Santa Fe, i istovremeno izrazio nadu da će buduća saradnja sa Upravom za dijasporu biti i plodotvornija nakon ostvarivanja ličnih kontakata i veza izmedju predstavnika dijaspore i predstavnika države Crne Gore.

"Mitrović je prisutne upoznao sa trenutnim aktivnostima ovog organa, kao i budućim planovima na ostvarivanju i jačanju saradnje sa našom dijasporom u Latinskoj Americi. Apostrofirao je mogućnost učešća organizacija dijaspore sa ovog kontinenta na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata odnosno programa organizacija dijaspore koji će, po drugi put, biti raspisan polovinom marta ove godine. U tom dijelu pozvao je članove zajednice da, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Argentini, osmisle i kandiduju projekte koji će biti od značaja za očuvanje kulture, identiteta, jezika i tradicije zemlje svog porijekla", kazali su iz Uprave za dijasporu.

U saopštenju se navodi i da je Mitrović ukazao na druge djelatnosti i aktivnosti Uprave za dijasporu, te moguća polja saradnje naročito u dijelu očuvanja i njegovanja jezičkog identiteta koji je od posebne važnosti za crnogorsku dijasporu na tom području.

"U cilju boljeg upoznavanja sa strukturom i potrebama naše dijaspore u ovoj državi, Mitrović je članove zajednice upoznao i sa projektom web evidencije kojoj se može pristupiti sa sajta Uprave za dijasporu. Na kraju susreta sa našom dijasporom Mitrović je istakao da geografska udaljenost više nije prepreka za ostvarivanje plodne saradnje, te informisao našu dijasporu da im Uprava za dijasporu, u okviru svojih zakonskih nadležnosti i materijalnih mogućnosti, stoji na raspolaganju po svim pitanjima od njihovog interesa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: