Traže od Vlade da omogući kupovinu sirovina iz šuma: Da 10 žabljačkih firmi ne ode u stečaj

„U posljednjih pet godina nijedan lokalni prerađivač nije mogao ostvariti nabavku sirovine kod Uprave za šume, isključivo zbog odrednice koja je sadržana u javnom pozivu, a odnosi se na zaposlene radnike iz prethodne godine, koja je ujedno i eliminatorni dio pri odlučivanju. Na ovaj način izopštavaju se iz poslova drvoprerade pravna lica koja u prethodnoj godini nijesu ostavrila pravo na korišćenje šuma, bez obzira što su investirali i posjeduju pogone sa višim stepenom prerade kao i novotvorena pravna lica“, piše u dopisu Klastera za drvopreradu Žabljak, koji je potpisao Branko Karadžić
1656 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Zastita.eu
Ilustracija, Foto: Zastita.eu

Predstavnici Klastera drvoprerade Žabljak tražili su Vladi, ministarstvima poljoprivrede i ekonomije i Upravi za šume da hitno riješe problem nabavke sirovine iz državnih šuma za potrebe lokalnih drvoprerađivača u ovoj opštini.

„U posljednjih pet godina nijedan lokalni prerađivač nije mogao ostvariti nabavku sirovine kod Uprave za šume, isključivo zbog odrednice koja je sadržana u javnom pozivu, a odnosi se na zaposlene radnike iz prethodne godine, koja je ujedno i eliminatorni dio pri odlučivanju. Na ovaj način izopštavaju se iz poslova drvoprerade pravna lica koja u prethodnoj godini nijesu ostavrila pravo na korišćenje šuma, bez obzira što su investirali i posjeduju pogone sa višim stepenom prerade kao i novotvorena pravna lica“, piše u dopisu Klastera za drvopreradu Žabljak, koji je potpisao Branko Karadžić.

Uslovi, prema javnom pozivu, favorizuju korisnike šuma iz prethodne godine samo na osnovu broja zaposlenih radnika. To znači da privredno društvo koje nije ostvarilo pravo na korišćenje šuma u protekloj godini, a samim tim nije zapošljavalo radnike, ne može ostvariti potrebni minimum za dobijanje sirovine iz državnih šuma.

Iz Klastera drvoprerade Žabljak su odgovorne u Vladi zamolili da omoguće prodaju sirovine lokalnim drvoprerađivačima u tom gradu jer će u suprotnom, kako tvrde, „10 lokalnih proizvođača obespraviti do te mjere da će morati u stečaj“.

Poručuju da investicije deset drvoprerađivača bitno utiču na razvoj opštine, navodeći da do sada nijesu imali nikakvu vrstu državne pomoći.

Klaster je grupa srodnih preduzeća ili udruženja proizvođača iz jedne grane, uključujući i proizvođače sirovina, kao i institucije koje udruženo rješavaju probleme, unapređuju poslovanje...

Bonus video: