Put od Cetinja do Čeva povjeren Nikšićanima

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki prije pola godine poništila je tender Uprave za saobraćaj. Izgradnja bi, prema trenutnim podacima, trebalo da košta 33 miliona eura
2797 pregleda 1 komentar(a)
Dionica preko Čeva mora biti završena za tri godine, Foto: Boris Pejović
Dionica preko Čeva mora biti završena za tri godine, Foto: Boris Pejović

Izgradnja dijela puta od Cetinja do Nikšića trebalo bi da košta 33 miliona eura, četiri miliona eura manje nego što je bilo namijenjeno da se potroši za ovaj posao.

Za 23 kilometra dionice od Cetinja do Čeva bilo je namijenjeno do 37 miliona eura.

Uprava za saobraćaj donijela je u ponedjeljak odluku da posao dodijeli nikšićkoj kompaniji “Mehanizacija i programat”.

Mada je ponuda podgoričke kompanije “Bemax” bila jefitnija za 1,2 miliona eura, “Mehanizacija” je na kraju dobila posao zahvaljujući bodovima koje je dobila na osnovu referenci.

U rang-listi ponuda stoji da je ponuda “Bemaxa” bila 31,8 miliona eura, ali da je imala tri reference. “Mehanizacija” je ponudila da uradi posao za 33 miliona, ali je imala prihvaćenih šest referenci I time na kraju skoro sedam bodova više.

Ponuda konzorcijuma na čelu sa kotorskim “Briv constructionom” odbijena je kao neispravna.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki prije pola godine poništila je ovaj tender.

Uprava, kojom rukovodi direktor Savo Parača, u ptvoj polovini oktobra je kao najpovoljniju na tenderu izabrala upravo ponudu firme „Briv Construction“ vrijednu 34,43 miliona eura.

Ponuda “Bemaxa” tada je bila drugorangirana sa cijenom od 36,8 miliona, a trećeplasirana “Mehanizacija” od 36,9 miliona eura.

“Vijesti” su tada objavile da je Komisija, ne ulazeći u žalbene navode firmi “Bemax” i “Mehanizacije i programat”, poništila tender po službenoj dužnosti jer je zbog neusaglašenosti tenderske dokumentacije sa Zakonom o javnim nabavkama moglo da dođe ili je došlo do diskriminacije ponuđača.

Suprotno odredbi člana 107 ZJN, Uprava je previdjela da tačka XV poziva za javno nadmetanje, odnosno „rok i način plaćanja“, mora da bude u skladu sa nacrtom ugovora o javnoj nabavci, iako ugovorom, samim tim i nacrtom, moraju da budu u skladu sa uslovima utvrđenim tenderskom dokumentacijom i odlukom o izboru najpovoljnije ponude.

Zbog navedenog propusta, ističe se u rješenju državne komisije, ponuđači nijesu bili u mogućnosti da pripreme odgovarajuće i međusobno uporedive ponude, već su na različite načine sačinili svoje ponude u dijelu koji se odnose na rok i način plaćanja.

Tenderskom dokumentacijom je propisano da ova dionica puta bude završena za tri godine.

Mš. R.

Credit: Boris Pejovic

Caption: Dionica preko Čeva mora biti završena za tri godine - Foto: B. Pejović

Bonus video: