Od sredine aprila osnovci mogu besplatno u nacionalne parkove

Direktor JPNPCG Elvir Klica rekao da je žele da Nacionalni parkovi budu druga učionica gdje će osnovci sticati znanja o najvrijednijoj prirodnoj baštini Crne Gore
2027 pregleda 8 komentar(a)
Nacionalni park Lovćen, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Nacionalni park Lovćen, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Učenici crnogorskih osnovnih škola, njih oko 70 hiljada, od sredine aprila moći će besplatno da posjete nacionalne parkove Durmitor, Biogradska gora, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije, saopšteno je iz Javnog preduzeća acionalni parkovi Crne Gore (JPNCG).

Inicijativu je pokrenulo JPNPCG, zbog važnosti edukacije mladih u vezi sa očuvanjem nacionalnih parkova i zaštitom prirode.

Direktor JPNPCG Elvir Klica rekao da je žele da Nacionalni parkovi budu druga učionica gdje će osnovci sticati znanja o najvrijednijoj prirodnoj baštini Crne Gore.

"Posebno nas raduje što će upravo najmlađi od ove godine imati mogućnost da uz posebno dizajnirane ulaznice, posjećuju, besplatno, naše parkove i na taj način upoznaju vrijednosti zaštićenih područja svoje domovine,“ kazao je Klica.

JPNPCG pokrenuo je ovaj projekat iz želje da podignemo svijest mladih o značaju zaštite prirodnih vrijednosti.

"Važno je da steknu nova znanja o najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama, pojavama i procesima u prirodi, da provedu više vremena na otvorenom u zdravoj životnoj sredini", kazali iz Nacionalnih parkova.

Oni su podsjetili da je JPNPCG kreirao poseban edukativni program za djecu osnovnih škola pod nazivom „Obradujmo prirodu“ u okviru kojeg su formirane edukativne staze, organizovane radionice za osnovce, te štampan materijal usklađen sa školskim nastavnim programima.

"U svim NPCG formirani su Centri za posjetioce u kojima se tokom godine realizuje niz interaktivnih edukativnih radionica u cilju podizanja svijesti mladih o najznačajnijim vrijednostima zaštićenih područja", navodi se u saopštenju.

Bonus video: