VEĆINA NEZADOVOLJNA REFORMOM OBRAZOVANJA

Osnovana Unija strukovnih udruženja prosvjetnih radnika

Predstavnica Udruženja pedagoga i koordinator Unije, Aleksandra Lalević smatra da je potrebno uticati na nadležne institucije kroz uzajamnu pomoć i podršku savremenom usavršavanju prosvjetnih radnika
285 pregleda 0 komentar(a)
Unija strukovnih udruženja prosvjetnih radnika, Foto: PR Centar
Unija strukovnih udruženja prosvjetnih radnika, Foto: PR Centar
Ažurirano: 23.02.2018. 15:10h

Unija strukovnih udruženja prosvjetnih radnika Crne Gore ima za cilj promociju nastavničke struke i kvalitetnog rada nastavnika, kako bi postali uključeni, informisani i kompetentni učesnici u kreiranju i realizaciji obrazovnih politika, saopšteno je na pres konferenciji povodom osnovanja tog udruženja.

Predstavnica Udruženja pedagoga i koordinator Unije, Aleksandra Lalević, kazala je da je većina prosvjetnih radnika nezadovoljna reformom obrazovanja i neinformisana o reformskim procesima i donošenju strateških dokumenta o reformi.

„Svjesni smo činjenice da bi se promjene prihvatile i adekvatno sprovele, potrebno je da i oni koji ih realizuju budu uključeni u sve to. Obrazovni sistem Crne Gore je koncipiran tako da su nastavnici svedeni samo na realizatore programa koje kreiraju stručnjaci iz obrazovnih institucija“, poručila je Lalević.

Ona je pojasnila da centralizovan sistem utiče na to da nastavnici nisu dovoljno uključeni u kreiranje predmetnih programa, ali i kada, kako je kazala, imaju takve mogućnosti, više to ne rade jer su nemoćni i ne poseduju kompetencije koje su potrebne za preuzimanje aktivnije uloge u procesu obrazovanja, jer im takve uloge nisu ni dopuštane.

Lalević smatra da je potrebno uticati na nadležne institucije kroz uzajamnu pomoć i podršku savremenom usavršavanju prosvjetnih radnika.

„Želimo i da se bavimo rješavanjem statusnih pitanja prosvjetnih radnika. Osim što trebamo postati vlasnici svoje struke, uvaženi, informisani i kompetentni učesnici u kreiranju obrazovnih politika, moramo raditi na našem uključivanju u sve sfere, i sa učenicima i roditeljima, i sa lokalnom zajednicom i nadležnim institucijama“, poručila je Lalević.

Predstavnica Sekcije psihologa u obrazovanju, Zorica Minić, kazala je da udruženje ima za cilj da poboljša značaj, ugled, kao i komunikaciju među psiholozima, kako bi podspješili kvalitet sistema.

„Ideal kojem težimo jeste da svako dijete razvije svoje kvalitete i potencijale. Psiholozi itekako mogu doprinijeti da se približimo što je moguće više tom idealu“, objasnila je Minić.

Prema njenim riječima, najveći problem predstavlja komunikacija nastavnika sa djecom, kao i sa roditeljima, a značaj psihologa se, kako je pojasnila, ogleda u objektivnom pojedinačnom pristupu prema svakom od njih ponaosob.

„U cijeloj ovoj priči vidim važnu ulogu medija, zato što su po prirodi stvari, problemi koje tretiraju psiholozi jako osjetljivi i izazovni za predstavljanje u javnosti. Moraju biti prezentovani stručno, temeljnije i sa strpljenjem“, ocijenila je Minić.

Predstavnica Udruženja nastavnika italijanskog jezika u Crnoj Gori, Danijela Bokan, saopštila je da je to udruženje, koje broji 65 članova iz osnovnog, srednjeg i stručnog obrazovanja, željno novih dešavanja i iskustava, kao i prostora u kome bi, kako je rekla, iskazali svoje djelovanje.

„Sama naša uloga jeste osvješćivanje javnosti i onih segmenata društva koje imaju moć u donošenju bitnih uloga“, poručila je Bokan.

Ona je pojasnila da je udruženje nastalo iz potrebe za međusobnom komunikacijom, povodom čega su, kako ističe, organizovali niz dešavanja koja su bila propraćena u medijima.

„Mi želimo da pokrenemo jednu kritičnu masu, koja može da donese bitne odgovore na pitanja u čitavom društvu, i mislimo da će naše uključivanje u Uniju dati doprinos ukupnoj zamisli promjene u obrazovanju“, zaključila je Bokan.

Predstavnica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta, Stanka Vukčević, ocijenila je da Unija, koja obuhvata članove od osnovnih do viših nivoa obrazovanja, mora da dopre do svih obrazovnih institucija u Crnoj Gori.

„Imamo koordinaciono tijelo, na čelu sa koordinatorkom, koje će djelovati, kako u usmenoj, tako i u pismenoj formi, prema svim institucijama sistema“, saopštila je Vukčević.

Predstavnica Udruženja likovnih pedagoga Crne Gore, Budimirka Dubretić, ukazala je da sadašnji obrazovni sistem ima nedovoljan fond časova likovne umjetnosti.

„Ako želimo da obrazujemo sadašnje generacije, potrebno je da ih edukujemo likovno i vizuelno, kao i da razvijamo njihovu kreativnost“, ocijenila je Dubretić.

Prema njenim riječima, neophodno je gajiti likovnu publiku i kritiku u društvu, koje će vrednovati tekovine istorije umjetnosti Crne Gore.

„I na taj način očekujemo nove Lubarde, i nove Milunoviće, Stijovića. Da stvorimo generacije koje mi učimo i podučavamo da među njima imamo talentovane djece, što u postojećem obrazovanju ne možemo postići“ poručila je Dubretić.