Irinej: Ne bih želio da se desi prolivanje krvi, litije će se nastaviti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) za Kurir kaže i da zabrana litija na Cetinju neće natjerati narod da odustane od protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti
8410 pregleda 144 komentar(a)
Irinej, Foto: BETAPHOTO
Irinej, Foto: BETAPHOTO

Srpski patrijarh Irinej kazao je da strahuje za srpski narod u Crnoj Gori i da ne bi želio da se desi prolivanje krvi, ali da će se litije nastaviti uprkos zabranama crnogorskog režima, prenosi Tanjug.

Kaže i da on stoji uz vjernike i podržava ih u odbrani svetinja.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) za Kurir kaže i da zabrana litija na Cetinju neće natjerati narod da odustane od protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Oni rade šta hoće. Nemam komentara na sve to", navodi patrijarh i dodaje da je zabrinut za bezbjednost vjernika, jer kako je ranije naveo, postoje indicije da može doći do sukoba i prolivanja krvi.

"Nemam saznanja o tome, to je strah da se tako nešto ne desi. Imam strah, normalno, ne bih želio da se desi prolivanje krvi, ni ja ni ma ko drugi. Litije sigurno neće prestati, ja podržavam vjerni narod", rekao je Irinej.

Komentarišući potez vlasti da mimo volje naroda provedu zakon tako što su već počeli popis imovine SPC, patrijarh kaže da ne razumije njihovo ponašanje.

"Sve se to ne može razumjeti, to mi je sve suprotno i zakonima i jednom normalnom poimanju stvari. Vidjećemo kako će se završiti", rekao je Irinej.

Bonus video: