Irinej upozorio na moguće fizičke obračune, pa i "prolivanje krvi" u Crnoj Gori

"Današnje stanje u Crnoj Gori je velika šteta po sam narod i one koji se deklarišu kao Crnogorci", ocijenio je Irinej
23060 pregleda 501 komentar(a)
Patrijarh srpski Irinej, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Patrijarh srpski Irinej, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 06.03.2020. 17:52h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, mogućih fizičkih obračuna, "čak i prolivanja krvi" u Crnoj Gori, navodeći da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

"Poruka 'Branićemo svetinje' je vrlo jasna i zato je treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore", dodao je patrijarh u intervjuu portalu Sabornik.net.

Komentarišući tenzije u Crnoj Gori poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovesti, Irinej je ocijenio da postoji "neka želja da se Crna Gora oslobodi od Srba, da se oslobodi od sebe same".

"Takvo stanje u Crnoj Gori su velikim dijelom podgrijevale sile, neću da kažem koje, ali nisu znali za granice pa su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu koji je u jednom vremenu izgledao daleko od svojih svetinja a mnogi su bili daleko i od svoje vjere. Dolaskom Amfilohija ali malo i uticajem vremena koje se mijenjalo, Crna Gora je oživjela, narod se počeo vraćati crkvi tako da je to danas živa crkva i živ narod u vjerskom pogledu i vjerovatno je to nekome smetalo", naveo je patrijarh za portal Sabornik.net.

On je odbacio kao neistinite navode vlasti u Podgorici da su Ostrog, Morača, Cetinjski i drugi manastiri u Crnoj Gori bili državna imovina do 1918. godine koja je potom prešla u srpske ruke.

"To ne samo da nije istina nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez nje Crna Gora danas ne bi postojala i to je činjenica, jer su mitropoliti bili gospodari Crne Gore", naveo je Irinej.

Dodao je da srpska država i crkva nemaju ništa protiv što je Crna Gora ponovo uspostavljena kao država.

"Oni su to i bili ali nemaju pravo da budu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu. Današnje stanje u Crnoj Gori je velika šteta po sam narod i one koji se deklarišu kao Crnogorci", ocijenio je patrijarh.

Naveo je i da su papa Franjo i "svi patrijarsi" dali podršku srpskoj crkvi u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dodajući da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnog stanja da taj akt bude povučen.

"Nema ni govora o vjerskoj slobodi već je želja da se dođe do svetinja i imanja i da se povjere nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću koji je raščinjen zbog nekih nedjela. Želja vlasti je da ima svoju autokefalnu crnogorsku crkvu, što ovaj narod nije prihvatio", ocijenio je Irinej.

Bonus video: