Praznik mimoze završava spaljivanjem Karnevala i koncertom grupe Van Gogh

“Suđenje Karnevalu je, samo po sebi, beskrupulozna farsična igra čiji je ishod uvijek isti – kažnjavanje krivca koji je metafora svih elementarnih nepogoda i iščašenosti u društvu za minulih godinu dana”, kazao je Stanojlović
145 pregleda 1 komentar(a)
maskenmbal, Foto: Slavica Kosić
maskenmbal, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.02.2018. 13:36h

Tradicionalnim suđenjem Karnevalu Crvenku Surlašiću i koncertom beogradske pop-rock grupe Van Gogh u nedjelju završava 49. Praznik mimoze .

Najveća od tri ovogodišnje karnevalske povorke koja prethodi suđenju Krnevalu i kojom se Praznik, krenuće sa platoa u Igalu u 19 sati, predvođena mažoretkama, trombonjerima, Gradskom muzikom Herceg Novi i Mjesnom muzikom Đenovići.

Karnevalske grupe među kojima pet inostranih iz Rijeke, Šapca, Strumice, Pančeva i Viškova, predvođeni slavnim Halubajskim zvončarima, jednom od najvećih atrakcija Riječkog karnevala, predstaviće se na Trgu Nikole Đurkovića. U programu suđenja Karnevalu učestvovaće glumci Hercegnovskog pozorišta Goran Slavić, Lidija Petrone, Danijel Femić i Saša Vidić, a program će voditi Dragana Vlaović. Autor teksta suđenja Krnevalu Crvenku Surlašiću, je mladi hercegnovski dramaturg i scenarista Đorđe Stanojlović.

“Suđenje Karnevalu je, samo po sebi, beskrupulozna farsična igra čiji je ishod uvijek isti – kažnjavanje krivca koji je metafora svih elementarnih nepogoda i iščašenosti u društvu za minulih godinu dana”, kazao je Stanojlović. On je istakao da je, bez obzira što je presuda unaprijed poznata, pisanje scenarija za Suđenje Karnevalu uvijek i iznova inspirativno i zabavno.

“Ovogodišnji krivac je, kao što su svi imali priliku da vide, nešto drugačijeg oblika i geneze. U premisi zaista kriv, uspio je da mutira i izraste do nekontrolisanih razmjera, namećući nam razumno pitanje – ko je zaista kriv za njegovo evolutivno stanje? Osim što znamo kraj, dobro nam je poznata i forma samog čina spaljivanja, pa je jedini prostor za maštu i inovaciju zapravo međusobni odnos protagonista, odnosno dar pisca kada jeriječ o dijaloškim sekvencama”, kaže Stanojlović dodajući da će, u bespoštednoj borbi dijametralnih argumentovanja, publika u nedjelju imati priliku da vidi i sama prosudi ko je, koliko i zašto odgovoran zbog činjenice da je “Crvenko Surlašić od male bube izrastao u sablaznog mutanta”.

“Hoće li joj se odgovor dopasti? Ne znam”, poručuje Stanojlović.

Nakon presude Karnevalu na trgu Nikole Đurkovića od 21 sat slijedi koncert beogradske pop - rock grupe Van Gogh.

Trka karića

U okviru 49. Praznika mimoze u subotu će biti organizovana trka karića – Karotrc 2018, u organizaciji NVO Maškare. Za prvu hercegnovsku trku karića prijavilo se čak 35 takmičara – 23 jednosjeda i 12 dvosjeda.

Staza će biti obezbjeđena sa branicima i zaštitnim ogradama, a takmičari će morati da imaju zaštitnu opremu. Na trkalištu će biti 5 sudija koji će mjeriti vrijeme, start, prolaz i cilj, i ujedno kontrolisati trku.

“Dobra zabava, dobra energija, pozitivna atmosfera, muzika, sudije, nagrade. Nagrađivaćemo najbolje vrijeme u dvije kategorije - K1-jednosjed i K2-dvosjed, najatraktivniju vožnju i najsporijeg takmičara”, poručili su iz NVO Maškare.

U Institutu Dr Simo Milošević u subotu od 21 sat održaće se i završni maskenbal Praznika mimoze. Goste će zabavljati ansambl Toć i grupa Exodus, uz nastup i Gradska muzika i mažoretke Herceg Novi, a specijalni gosti biće karnevalske grupe iz Rijeke, Šapca, Strumice, Pančeva i Viškova.

Bonus video: