Zabrana putovanja, ekskurzija, publike, izbjegavajte ljubljenje, rukovanje i masovna okupljanja

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je preporučio da dok traje opasnost od koronavirusa, izbjegavaju se sva mjesta sa masovnim okupljanjima
58868 pregleda 188 komentar(a)
Vandredna pres konferencija Krapović, Foto: Dušan Cicmil
Vandredna pres konferencija Krapović, Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 10.03.2020. 19:12h

Ministarstvo zdravlja zabranilo je putovanja u i iz područja najpogođenijih novim koronavirusom - to su trenutno Italija, Španija, Južna Koreja, Iran i kineska pokrajina Hubei.

To je na konferenciji za medije rekao ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je rekao da je Ministarstvo, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) i na osnovu zaključaka Nacionalnog koordinacionog tijela, donio odluku da se državljani Crne Gore, koji su se zadesili u tranzitu i povratnici su iz ovih zemalja, odnosno pokrajina, stave u kućnu izolaciju. To podrazumijeva i aktivni nadzor i ograničenje prava kretanja, odnosno smještaj u porodičnom objektu tokom 14 dana uz praćenje zdravstvenog stanja od nadležne epidemiološke službe.

“Nad svim članovima porodice koji se zadese u domaćinstvu primjenjivaće se iste mjere. Nepoštovanje ove mjere podleže zakonskoj odgovornosti”.

Hrapović je kazao da se odlaže organizovanje svih đačkih ekskurzija, izleta, edukativnih skupova u inostranstvu i da su zabranjene sportske manifestacije sa prisustvom publike.

“ Dakle, sportski događaji, nacionalni i međunarodni, održavaju se bez prisustva publike. Eventualni dolazak timova iz najpogođenijih područja se odlaže do daljnjeg”, rekao je.

Hrapović je kazao da je donosena odluka o sprovođenju pooštrene granične kontrole nad putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz država koje u ovom trenutku imaju registrovane slučajeve, a bez široko uspostavljene lokalne transmisije virusa.

Izbjegavajte ljubljenje, rukovanje, masovna okupljanja

Hrapović je rekao da se osobama sa simptomima respiratornih infekcija predlaže da se jave telefonom najbližem domu zdravlja ili IJZ i da je obaveza svih da urade sve da zaštite porodicu i okruženje.

“Ove obaveze uključuju i promjene ponašanja i uobičajenih navika koje su svojstvene našem kulturološkom miljeu, kao što su rukovanje, grljenje i slično. Dok traje opasnost po zdravlje od novog koronavirusa ove navike i ponašanje treba izbjegavati”.

Hrapović je rekao da se preporučuje izbjegavanje svakog nepotrebnog kretanja, društvenih i bliskih kontakata, kao i izbjegavanje svih mjesta sa masovnim okupljanjem ljudi na ograničenom prostoru je takođe preporuka, jer jedino na taj način i uz strogo pridržavanje mjera i preporuka nadležnih zdravstvenih institucija možemo obezbijediti sigurnije okruženje za sve građane Crne Gore.

Pomoćnik direktora IJZ Senad Begić rekao je da je pod zdravstvenim nadzorom popodne bila 381 osoba i da to govori o opterećenju epidemioloških službi. Rekao je da je na novi koronavirus testirano 39 osoba i da je to, na naših 600.000 stanovnika, predstavlja mnogo veću stopu testiranih nego što je slučaj sa pojedinim državama regiona.

Direktor Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša je saopštio da sistem funkcionise i da nema ni jednog slučaja novog virusa da je zabilježen u Crnoj Gori.

"Nemamo šta da krijemo, čim saznamo da imamo prvi slučaj Kovida 19, javnost će biti obaviještena u roku od 10 minuta. Nije nam cilj da bilo šta krijemo, ovaj posao moramo da odradimo zajedno. U Italiji se pokazalo da je neprihvatanje preporuka ponašanja dovelo do toga sto je sada zahvatilo cijelu Italiju," rekao je Mugoša.

Angažovaće ljekare u penziji, nema godišnjih odmora

Hrapović je kazao da je donesena odluka da se razrade planovi o angažovanju medicinskog kadra koji se nalazi u penziji, u slučaju potrebe, privremenoj suspenziji odlaska na redovne godišnje odmore svih zaposlenih u zdravstvu uz obustavu službenih putovanja i privremeni povratak sa edukacija i usavršavanja u inostranstvu za određene zaposlene. Zdravstveni sistem treba da razradi plan o aktivnoj “mobilizaciji” uz mogućnost preraspodjele kadra ka ustanovama za koje se procijeni da će biti najpogođenije.

70 respiratora, od kojih je 44 u Kliničkom centru, posjeduje crnogorski sistem, a saopšteno je da će nabaviti još 20.

Hrapović je kazao da će u četvrtak biti poznate lokacije za karantin. Na konferenciji je saopšteno da se redovno distribuira zaštitna oprema prema zdravstvenim ustanovama, kao i da je naručeno više od 400 hiljada zaštitnih maski.

Bonus video: