"Litije su pokazale da se na pravdi i pomirenju može i mora graditi budućnost djece i države Crne Gore

Litije se od Božića organizuju četvrtkom i nedjeljom
35979 pregleda 911 komentar(a)
Sa litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.03.2020. 22:29h

U više crnogorskih gradova i večeras su održane litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Litije se od Božića organizuju četvrtkom i nedjeljom.

Pljevljaci su i večeras u velikomm broju prisustvovali molebanu koji je služen u crkvi Svete Petke i litiji ulicama grada, iskazujući na taj način svoje neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti.
Litiju je predvodio vladika Mileševske eparhije Atanasije i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.
Na čelu kolone bilo je četrdesetak pljevaljski ljekara, koji su na ovaj način kako su kazali željeli javno da podrže svoj narod, crkvu u sudbonosnim trenuucima.
Pozdravljajući okupljene rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović prenio je svoje utiske sa jučerašnjeg sastanka ekspertskih timova Vlade i Mitropolije, kojem je prisustvovao.
„Juče je bio nekakav sastanak tobože neki pregovori o tome da utvrdimo mi i vlada u čemu je problem, iako više i ptice na grani znaju u čemu je problem. Ali ajde da ne kažu da nećemo da pričamo pa smo sjeli da pričamo. Da vam ja kažem moj utisak, a ovo nije zvanično saopštenje nego utisak popa Gojka svima je bilo sve jasno za pet đe je problem i kako može da se riješi“, rekao je Perović.
On je kazao da će molitvene šetnje trajati koliko kog bude potrebno.
„Mi možemo ovako daa šetamo koliko god treba. Jedan mi je rekao nemojte da šetate dalje od ljeta, jer će početi turistička sezona a mi kažemo da će ovo biti najveća atrakcija, doćiće iz bijeloga svijeta da vide kako mala Crna Gora brani velike svetinje“, rekao je Perović
Tvrdi da ni muslimani ni hrišćani nisu zaštićeni ugovorom i da će i jedni i drugi ukoliko ugovor stupi na snagu morati da strepe za svoje svetinje.
„Kaže naš brat gospodin (Rifat)Fejzić nama muslimanima se ne sviđa ovaj zakon ali pisaće se novi. Pa hajde brate reci da ti se ne sviđa pa će se onda pisati novi, jer ako ćutimo niko ništa neće da promijeni, a ako smo glasni i ako kažemo što nam smeta i ako imamo hrabrosti i slobode da kažemo da nam smeta onda će da se primijeni. Ni muslimani ni hriščani nijesu zaštićeni ugovorom. Ovaj zakon ako bude stupio na snagu i muslimani i hrišćani moraće da strepe za svoje svetinje da neće ova ili neka nova vlast prepisati to ako neđe ponestane para i ako nešto dune i šune. Zato su naši stari uvijek rekli politika na jednu stranu, a svetinja na drugu stranu“, rekao je Perović.
Obraćajući se u ime prisutnih kolega ljekar Dario Vraneš kazao je da je njihova dužnost i moralna obaveza da javno podrže narod i svoju crkvu.
„Vodeći se svojom časti i idejama humanosti i dobrote mi javno ovaj antihriščanski, antipravoslavni i anticivilizacijski zakon koji je direktno uperen protiv protiv naše svete Srpske pravoslavne crkve i našeg naroda. Svjesni da je ovim zakonom ugrožen direktno naš narod i njegovo duhovno biće mi molimo i ovim putem pozivamo građane da u ovoj borbi istrajemo do konačnog povlačenja zakona. Dužnost nam je da pred našim i precima i potomcima odbranimo našu crkvu od pohare, a državu od sramote, jer braneći crkvu mi branimo i državu. Ako država uništi svoju crkvu ostaćemo i bez crkve i države“, rekao je Vraneš.
On je pozvao sve svoje kolege bez obzira na vjersku nacionalnu i partijsku pripadnost da masovno izađu i podrže ih u litijama.
„Takođe se obraćamo i prosvjetnim radnicima koje smatramo da sku okonsica našeg društva da izađu i javno nas podrže“, rekao je Vraneš.
Obraćanje Perovića
goran malidžan
Pristunima na litiji u Pljevljima se obratio Gojko Perović.
Detlja sa litije u Pljevljima
Detlja sa litije u Pljevljima autor: Goran Malidžan
Detalj sa litije u Pljevljima
Detalj sa litije u Pljevljima autor: Goran Malidžan
Detalj sa litije u Pljevljima
Detalj sa litije u Pljevljima autor: Goran Malidžan
Litija u Pljevljima
Litija u Pljevljima autor: Goran Malidžan
Sa litije u Nikšiću
Sa litije u Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Todorović na litiji u Nikšiću
Todorović na litiji u Nikšiću autor: Svetlana Mandić
 Radmilo Čizmović na litiji u Nikšiću
Radmilo Čizmović na litiji u Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Sa litije u Nikšiću
Sa litije u Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Sa litije u Nikšiću
SVETLANA MANDIĆ
I ovog četvrtka u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Niķšiću služen je moleban, nakon čega je ulicama grada krenula molitvena litija predvođena sveštenstvom i monaštvom.
Na hiljade Nikšićana, noseći u rukama svijeće i ikone, došlo je do gradskog Trga, gdje je nakon molitve "Oče naš" i "Simbola vjere", besjedu održao bogetićki i pješivački paroh, Radmilo Čizmović.
Večeras su pročitane molitve za sve bolesne i njihovo ozdravljenje, kao i zdravlje svih zdravstvenih radnika.
Čizmović je kazao da su djeca poseban ukras litija zato ih je posebno pozdravio.
"Teško je sporiti se sa bezbožnim, teško je ubjeđivati bezbožnog riječima zato se za njih treba moliti. Prije ćemo ih ubijediti djelima milisrđa i dobročinstva", poručio je Čizmović.
Kako je kazao, litije su pokazale, da se na pravdi, bratskoj slozi i ljubavi, ravnopravnosti i pomirenju može i mora ,graditi budućnost djece i države Crne Gore.
"Naše blago su naše svetinje, naše blago je naša država jer mi rezervnu otadžbinu nemamo. To je naše blago i naše srce", kazao je Čizmović.
Kako je kazao "oni se zaklanjaju iza države, a narod i crkva samo citiraju Jevanđelje koje kaže gdje je blago vaše, tu će biti i srce vaše. "
"Ako shvatimo da smo prolaznici na zemlji onda nema ni međa, ni mednika, ni vlastoljublja, ni hedonizma", kazao je Čizmović.
Ono što večeras razlikuje Crnu Goru od ostalih evropskih država, kazao je protojerej stafrofor Miodrag Todorović, je da ovdje nema virusa ali ima litija.
"Kao laik moram reći da bi možda dobro bilo da ovi naučnici koji tragaju za injekcijom protiv ovoga virusa da je rade na bazi duhovne radosti. Jer ta duhovna radost grije ovaj narod skoro tri mjeseca i to je ta hrana od koje se neće ogladnjeti i voda od koje se neće ožednjeti i nadam se, uz Božiju pomoć, da će se to proširiti na svu vaseljenu", poručio je Todorović.
Kako je kazao, neće posustati da šire blagodat pa će i u nedjelju pronijeti duhovnu radost i blagodat.
Na čelo litije krst je nosio selektor bokserske reprezentacije Crne Gore, Boško Drašković.
Litija u Andrijevici
Čitalac reporter
Litija u Andrijevici
Litija u Andrijevici autor: Tufik Softić
Litija u Bijelom Polju
JADRANKA ĆETKOVIĆ
Litija u Bijelom Polju
Jadranka ĆETKOVIĆ
Moleban u crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju služen je večeras u 18 časova, nakon čega je krenula litija građana do crkve svetog Nikolaja.
Obraćajući se poslije molebana protojerej Siniša Janković je kazao da sve ono što su "sticali na prljav i pogan način, što su sticali u mraku godinama, bilo im je malo pa su udarili na crkvu božiju."
“Na Hrsta Gospoda, na crkvu, istinu i pravdu Božiju. Nijesu svjesni da ih Gospod gleda sa nebesa, gleda ih sa sažaljenjem i kaže im: “kuda ste krenuli jadnici, kuda ste krenuli bezumnici, zar protiv mene možete ratovati”. Ali, šta će čovjek
jadan, koji misli da je ovozemaljsko blago jedino koje čovjek može steći u životu, šta će oni kada su siromašni duhom, kada ne znaju šta je ono pravo duhovno bogatstvo. Ne smijemo dozvoliti da nam skrnave svetinju da nam
uzmu ono što je najsvetije”, kazao je on.
Bar
ČITALAC REPORTER
Litija u Baru
ČITALAC REPORTER
Litija u Baru
Čitalac reporter
Detalj iz Bara
Detalj iz Bara autor: Čitalac reporter
Sa litije u Baru
Sa litije u Baru autor: Čitalac reporter
Sa litije u Herceg Novom
Čitalac reporter
Sa litije u Herceg Novom
Sa litije u Herceg Novom autor: Čitalac reporter
Sa litije u Tivtu
Sa litije u Tivtu autor: Siniša Luković
Detalj iz Tivta
Detalj iz Tivta autor: Siniša Luković
Detalj iz Tivta
Detalj iz Tivta autor: Siniša Luković
Sa litije u Tivtu
Siniša Luković
Sa litije u Tivtu
Siniša luković
Detalj iz Berana
Detalj iz Berana autor: Tufik Softić
Iz Berana
Tufik Softić
Litija u Beranama danas je krenula u 17 časova, iz centra grada do manastira Đurđevi stupovi, gdje je služen moleban.
"Kažu da je ovo građanska država, a na njenom čelu je jedan čovjek koji za sebe kaže da je predsjednik svih građana. Mi smo malo zbunjeni, jer ako je tako kako oni govore, zašto mi ne osjećamo naklonost našeg predsjednika prema nama i našim gradjanskim pravima", kazao je nakon molebana u Beranama sveštenik Miloš Cicmil.
On je dodao da bi, iako nije kršten, "jedan normalan predsjednik poslije ovakvih veličanstvenih i da kažem buntovnik sabranja, u najmanju ruku povukao ovo ruglo od zakona koji je uspio da revoltira polovinu, ako ne i jače od njegovog stanovništva".
"U normalnim zemljama jedan moralan i savjestan predsjednik i jedna moralna i savjesna vlada, sigurno bi to učinili. Ove naše litije ne samo da ne prolongiraju njihove poteze i primjenu ovog Zakona, nego kao i da ih ubrzavaju. Ali neka, što oni budu brži, to će i pobjeda božija i sa njegovim božijim narodom biti brža i što skorašnja. Koliko su oni drčniji u svojim namjerama, to nas Gospod sve silnije zbija u redove i daje nam nevjerovatno energiju da nastavimo ovu našu svetu borbu za pravdu i istinu u našoj zemlji", kazao je Cicmil.
On je rekao da nikada "nije lako protiv boga ratovati."
"Oni ucenjuju našu braću u uniformama. Ali mi znamo da je većina njih u svojim mislima i svojim srcima sa nama. Samo je pitanje vremena kada će i oni da nam se pridruže" - rekao je sveštenik Cicmil.
Sa litije u Tivtu
Sa litije u Tivtu autor: Siniša Luković
Detalj iz Tivta
Detalj iz Tivta autor: Siniša Luković
Detalj iz Tivta
Detalj iz Tivta autor: Siniša Luković
Tivatski paroh, Petar Petrović okupljenima je kazao da već više od dva mjeseca traju simbolične potvrde da je "narod Božiji na pravom i pravednom putu."
"Mi šaljemo ljubav svakome, ali ima nekih koji nam na nju ne uzvraćaju jer demon ljubavi ne trpi, već višestrukom mržnjom uzvraća. Nećemo mi odustati da i takvoj našoj braći koja su zastranila, nastavimo slati ljubav, mir i dobro. Mi smo duboko ukorijenjeni u ovoj zemlji, vrijednostima na kojima počiva ova Crna Gora i te korijene ne može niko iščupati. Nikome ništa uzeli nismo, nismo crkvokradice i samo branimo ono što je naše", poručio je pored ostaloga, Petrović.
On je poručio da je "duhovni nestanak gori od fizičkoga" ali i da će se i pored opravdanog straha koji ljudi osjećaju od korona virusa, na molebanima i litijama, pored ostaloga, moliti i za to da epidemije koje pogađaju mnoge zemlje u svijetu, zaobiđu Crnu Goru i njen narod.
Pozvao je rimokatolike sa kojima pravoslavni u Boki žive vjekovima, pridruže vjernicima MCP u odbrani svetinja "jer je ovo borba i za naše i njihove crkve".
"Pozivam i braću muslimane da budu sa nama, jer je ova naša borba ujedno i borba za mesdžid u Tivtu", istakao je tivatski paroh, Petar Petrović.
Litija je uz pjevanje duhovnih pjesama i povremeno skandiranje "ne damo svetinje" prošla ulicama Tivta do zgrade Opštine gdje je kraću molitvu za grad Tivat i sve njegove žitelje održao paroh kotorski Milenko Jeknić.
Litija je potom nastavila nazad do hrama Svetog Save gdje su se okupljeni mirno razišli.
Građani ispred crkve Svetog Save u Tivtu
Građani ispred crkve Svetog Save u Tivtu autor: Siniša Luković
Građani su se i večeras ispred crkve Svetog Save u Tivtu gdje je u toku moleban koji u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska. Nakon molebana, kako je najavljeno, krenuće i protestna litija ulicama Tivta.
Sa litije u Plužinama
Čitalac "vijesti"
Sa današnje litije u Plužinama
Sa današnje litije u Plužinama autor: Čitalac "Vijesti"
Iguman manastira Zagrađe, Lazar kazao je ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama da "oni koji su donijeli ovaj nakaradni zakon, protiv koga se mi borimo jer vrlo dobro znamo šta iza toga stoji, vrlo brzo su to prebacili na politički nivo i pokušavaju da nas optuže da se bavimo politikom.
"Mi samo tražimo da ono što je naša zajednička kuća, a to je naša crkva, bude u vlasništvu onih i čija je, kao što je i kuća svakoga od nas. To je toliko jednostavno i prosto da ljudima i na Zapadu i na Istoku nije jasno da li je moguće da je neko donio takav zakon", kazao je iguman manastira Zagrađe, Lazar, besjedeći ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, nakon što je završen moleban.
Kako je kazao, upravo po tome što crkvu i narod pokušavaju da optuže da se bave politikom, vidi se njihova "viteška namjera da kada to dovedu do nivoa koji njima odgovara, da narod ponovo uvedu u političke razmirice i svađe".
Zbog toga, kako je kazao iguman manastira Zagrađe, narod treba da zna da "ova molitvena okupljanja neće imati veliki značaj, ukoliko se jedinstvo koje je stečeno na njima, ne primijeni i na svakodnevni život."
Prema njegovim riječima donosioci zakona svojim ponašanjem i time što su narod izveli na ulice pokazali su da su loši političari.
"Nije nemoguće da mi mnogo više od njih znamo o politici, a o tome šta je crkva oni ne znaju ništa. U tome je velika razlika", poručio je iguman Lazar uz poruku "da ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag."
I dok se danas, kako je kazao, pojavljuje sve više kvazi intelektualaca i kvazi političara, svi oni zaboravljaju da se radi o prostoj stvari koja se zove svojina.
"Tamo gdje je srce naše, biće i blago naše", poručio je iguman.
Nakon toga, litija je krenula ustaljenom maršrutom a predvodili su je, pored igumana Lazara, i iguman Pivskog manastira, Jeftimije, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.
Paroh se obratio Pivljanima i zahvalio im se za mir, slogu, međusobno praštanje, odanosti i što, kako je kazao, dostojanstveno pokazuju "glavešinama, predsjedniku i zvaničnicima iz Vlade da ovo neće proći" i da ne daju svetinje.
Kako je kazao, crkva kao razumna organizacija poslušaće glas ljekarske struke u vezi novonastale situacije vezane za korona virus, i pratiće šta se dešava a Episkopski savjet će do nedjelje donijeti odluku da li će litije biti nastavljene.

Bonus video: