Carević: Dokumenti o PPOV nestali, a čeka nas arbitraža

Gradonačelnik Budve zatražio od zaštitnika imovinsko-pravnih interesa kopiju spisa Ministarstva, koji su prijeko potrebni jer je WTE pokrenuo arbitražni postupak radi naplate još 64 miliona, što bi uništilo Opštinu
7409 pregleda 6 komentar(a)
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zatražio je od zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Crne Gore da Opštini dostavi kopije kompletnu dokumentaciju Ministarstva finansija koji se odnose na njemačku kompaniju WTE i projekat postrojenja za tretman otpadnih voda.

Carević je i u ovom dopisu ponovio da mu je potrebna i dokumentacija vezana za naplatu 29,3 miliona eura, koje je država isplatila na ime bankarske garancije, za koju prvi čovjek Budve tvrdi da je u pitanju ugovor o jemstvu i da je trebalo sačekati odluku suda.

“Naglašavam da je u pitanju enormna šteta od 100 miliona eura koja prijeti državi i Budvi, te okolnost da je Ministarstvo finansija platilo, ne po bankarskoj garanciji, nego po ugovoru o jemstvu, što veoma brine, skoro 30 miliona eura, umjesto da sačeka ishod sudskog postupka. Imajući u vidu da ovaj slučaj korjenito i bukvalno uništava budžet Opštine Budva za više godina i teško opterećuje njene građane, najljubaznije molim da pripremite kopije spisa Ministarstva finansija koje bi notarski ovjerili o trošku Opštine Budva“, naveo je Carević u dopisu.

On ističe da je Opštini prijeko potrebna dokumentacija jer je WTE pokrenuo arbitražni postupak u Ženevi i Frankfurtu radi naplate još 64 miliona, što bi uništilo Opštinu.

“Kada smo u Opštini Budva preuzeli dužnost, skoro da ništa nismo pronašli od dokumentacije koja je volšebno nestala, pa vas kao predsjednik Opštine molim da mi predate cjelokupnu dokumentaciju, kao i mjere koje ste preduzeli kako bih mogao zaštititi interese države i Opštine“, naveo je Carević.

Carević
Carević(Foto: Vuk Lajović)

Prvi čovjek Budve nedavno je obavijestio i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da je javnost obmanuta, i da Ministarstvo finansija nije bilo dužno da odmah isplati njemačkoj kompaniji WTE iz državnog budžeta 29,3 miliona eura, jer u pitanju nije bila bankarska garancija, već ugovor o jemstvu, koji je morao da bude prvo osporen pred sudom.

Vladin resor je uoči Nove godine, nakon što je njemačka kompanija uputila protest, isplatio 29,25 miliona eura garancije koje je država dala na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Carević tvrdi da je Ministarstvo moralo uputiti njemačku firmu na nadležni sud ili arbitražu, pa tek onda da se povinuje odluci, a ne “da plaća sa tolikom dozom nesmotrenosti ili nečega drugog”.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Darko Radunović, su ocijenili da “namjera reakcije predsjednika Opštine nije usmjerena u pravcu utvrđivanja bilo kakvih nezakonitih aktivnosti”, već da se pokušava izbjeći obaveza isplate koju Opština ima prema državi, odnosno skrenuti pažnja sa suštinskog problema i drugih gorućih pitanja u Opštini.

“Netačna je konstatacija predsjednika Opštine da su nedavno doznali da nije riječ o garanciji već o ugovoru o jemstvu, s obzirom na to da su predstavnici Opštine još ranije bili u posjedu navedenog dokumenta, koji je čak obrađen i od eksperta kojeg je Opština angažovala da radi reviziju projekta. U konkretnom slučaju se ne radi o ugovoru o jemstvu, već dokumentu koji se zove “Payment Guarantee” (“Garancija plaćanja”), koji predstavlja garanciju i obavezu države da po njoj postupi u skladu sa njenim odredbama”, saopštili su iz Ministarstva.

Njemačka kompanija nedavno je odbacila sve optužbe o umiješanosti u afere i korupciju. Od Budve i građana, kako su naveli, potražuju još oko 36 miliona eura, tvrde da nisu krivi za “na kratko” ispuštanje fekalija, i da je krivica lokalne vlasti to što će se u more u narednim godinama ispuštati neprečišćene otpadne vode.

“Trenutno imamo oko 36 miliona eura potraživanja koja nisu naplaćena. Ukupna vrijednost radova koji su realizovani na osnovu ugovora iznosi 76,6 miliona eura. Budva je, na osnovu ugovora o izgradnji, platila 12,5 miliona, a na osnovu aktiviranih garancija Vlade dobili smo 29,25 miliona eura”, kazao je Hubertus Šite, predstavnik “WTE otpadne vode Budva” na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Carević podnio je prije desetak dana Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače i drugih osoba, čiji identitet treba utvrditi, zbog potpisivanje sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za postrojenje za tretman otpadnih voda. Carević od tima Milivoja Katnića traži da se utvrdi ko su sve osobe koje su sa Kuljačom dogovorile milionsku garanciju, ne isključujući mogućnost da je imao pomagače i sa državnih, a ne samo lokalnih adresa.

Njemačko-austrijski koncern WTE/EVN je napustio postrojenje za tretman otpadnih voda krajem januara, dva mjeseca prije Protokolom predviđenog roka, te aktivirao državnu garanciju Vlade od 29,3 miliona eura, a na adresu Opštine dostavio i garanciju od 66 miliona eura, koja ne postoji u arhivi lokalne uprave niti je na nju Skupština opštine, kao ni Ministarstvo finansija dalo saglasnost.

Bonus video: