Crna Gora u korona režimu

Nadležni u Crnoj Gori, pod prijetnjom krivične odgovornosti, zabranili javna okupljanja, Mitropolija saopštila da privremeno obustavlja litije. Javne i privatne obrazovne ustanove neće raditi najmanje 15 dana, potvrđeno plaćeno odustvo za jednog roditelja djece do 11 godina
55643 pregleda 69 komentar(a)
U Podgorici juče, Foto: Luka Zeković
U Podgorici juče, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2020. 09:57h

Crna Gora preduzela je još drastičnije mjere zbog novog koronavirusa - nadležni su, pod prijetnjom krivične odgovornosti zabranili javna okupljanja, zatvorili luke za uplovaljanje svih vrsta kruzera i jahti, obustavili nastavu u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, zatvorili brojne granične prelaze i zabranili putovanja u još četiri evropske države... Sve zabrane na snazi su od juče, dok će zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, biti od ponedjeljka na period od najmanje 15 dana.

Ministarstvo zdravlja juče je na predlog Instituta za javno zdravlje naredilo privremenu zabranu okupljanja građana u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, javne priredbe, sportske, političke, vjerske, kulturno-umjetničke, privatne skupove, obrede i manifestacije u skladu sa zakonom.

020 412 858 dežurni broj je telefona Instituta za javno zdravlje koji mogu pozvati građani sa simptomima prehlade koji su boravili u inostranstvu. Institut je podsjetio da građani sve informacije o novom koronavirusu mogu naći na sajtu www.ijzcg.me.

Zabranjeno je uplovljavanje svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Luku Kumbor - Portonovi, Tivat (Gat I i Gat II) i Zeleniku do 2. aprila, kao i slijetanja i uzlijetanja avio-kompanija “Freebird Airline”, koja nije redovni avio-prevoznik, na Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat, od 13. do 19. marta.

Kompanija “Montenegro erlajns”, na osnovu današnje naredbe Ministarstva zdravlja Vlade Crne Gore, otkazuje sve letove iz Frankfurta, Pariza, Ciriha i Beča, kao i letove ka ovim gradovima, od 14. marta do 1. aprila, saopšteno je iz te nacionalne avio-kompanije”

Zabranjene su i posjete pacijentima na bolničkom liječenju, u ustanovama dječje i socijalne zaštite, kao i licima lišenim slobode, pritvorenima i na izdržavanju kazne (osim advokatima i sudskim vještacima po nalogu suda).

Tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada jednom od roditelja (kao i staratelja i usvojitelja) ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, biće obezbijeđeno plaćeno odsustvo sa rada, osim za zaposlene u zdravstvu.

Nadležni su naredili i zatvaranje graničnih prelaza za putnički saobraćaj prema BiH (Šćepan Polje - Hum, na putnom pravcu Plužine - Foča; granični prelaz Šula-Vitina, na putnom pravcu Pljevlja-Foča), Albaniji (Grnčar-Baškim, na putnom pravcu Plav-Skadar; Sukobin-Murićani na putnom pravcu Ulcinj-Skadar), Hrvatskoj (Kobila-Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi - Vitina - Dubrovnik) Srbiji (Ranče-Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja-Prijepolje; Vuče-Godova na putnom pravcu Rožaje-Tutin).

Osim Italije, Španije, Irana, Južne Koreje i kineske pokrajine Hubei, zabranjeno je putovanje iz Crne Gore i u Japan, Francusku, Njemačku, Švajcarsku, Dansku i Austriju.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medije(Foto: Luka Zeković)

Naređeno je stavljanje pod zdravstveno sanitarni nadzor povratnika/putnika u međunarodnom saobraćaju iz Japana, Francuske, Njemačke, Švajcarske, Danske, Austrije i Slovenije...

Upravi za imovinu naloženo je da nabavi dodatne količine sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i opreme, po prioritetima, a prvenstveno za potrebe vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da nepostupanje po mjerama ove naredbe podliježe krivičnoj odgovornosti.

U članu 287 zakona, a koji se tiče nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti piše da ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprječavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

U članu 288 koji se tiče prenošenja opasnih zaraznih bolesti piše da ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili sprječavanje opasne zarazne bolesti, pa usljed toga dođe do prenošenja te bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine.

U članu 302, stav 1, koji se tiče teških djela protiv zdravlja ljudi, između ostalog piše, da ako usljed djela iz člana 287 ovog zakonika neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

U članu 302, stav 2 piše da ako je usljed djela iz člana 287 ovog zakonika nastupila smrtjednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina.

Preporuke za stanovništvo, preduzeća, državne organe...

Preporuke za vlasnike, upravljače i zakupce tržnih centara, velikih trgovinskih lanaca i maloprodajnih objekata, za sport i rekreaciju i bazena, igraonica za djecu i sličnih objekata da sprovode mjere koje imaju za cilj da spriječe okupljanja građana na ograničenom prostoru, dok se građanima savjetuje da na ovim lokacijama izbjegavaju stvaranje gužvi.

“Državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima koja obavljaju određenu djelatnost da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostavi obavljanje poslova iz okvira svoje nadležnosti odnosno djelatnosti od kuće. Pri tome, treba da odrede radna mjesta za koje je moguće obavljanje rada od kuće i lica koja obavljaju te poslove koji zbog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti ne bi smjeli biti izloženi riziku od obolijevanja, način komunikacije zaposlenih koji vrše poslove od kuće, način za održavanje sastanaka koji je u funkciji vršenja poslova iz okvira nadležnosti i djelatnosti (telefonski, onlajn...)”, preporučeno je.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je na jučerašnjoj konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela da treba izbjegavati odlazak u tržne centre, restorane i kafane, ali je to, kako je naveo, slobodna volja građana.

Kazao je da je izbjegavanje bliskog kontakta između osoba zasad dalo dobre rezultate.

„Naš cilj je da usporimo i ublažimo epidemiju ukoliko dođe i preduprijedimo njeno nekontrolisano širenje“, istakao je Mugoša.

Možemo i ograničiti cijene alkohola, graničari da rade ankete

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je juče na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da vjeruje da će sve mjere naići na punu podršku građana. On je “Vijestima” odgovorio da su još prije četiri dana dali nalog da se obezbijedi zaštitna oprema za granične prelaze, odnosno predstavnike Uprave policije, Uprave carina i sanitarne inspekcije, te da su danas još jednom ukazali na obaveznost poštovanje mjera.

“Obavezna je komunikacija sa putnicima i ankete sa ključnim pitanjima. O svakom pojedinačnom slučaju vodi se precizna evidencija i veoma je važno da imamo dobru komunikaciju”, rekao je.

Dio političkih partija i javnost reagovali su juče povodom poskupljenja medicinskog alkohola u pojedinim privatnim apotekama, usred nestašice ovog sredstva...

Ministarka ekonomije juče je kazala da je prodaja sredstava za dezinfekciju i higijenu po višestruko višim cijenama od uobičajenih legalna, ali ne i moralna.

“Uprava za inspekcijeske poslove je jutros rekla da je po Zakonu formiranje cijena slobodno. To je sad legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Krenuli smo od prepreke, preko upozorenja, a sjutra naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je Sekulićeva i dodala da bi mogli izmijeniti i zakonsku regulativu ako država utvrdi da se ova situacija koristi za sticanje ekstra profita...

Direktor Kliničkog centra (KC) Jevto Eraković kazao je da medicinski alkohol u Crnoj Gori mora biti skuplji nego u drugim zemljama gdje nije akcizna roba.

On je odgovorio i da masovna dezinfekcija u kućnim uslovima apsolutno nije potrebna i da građani treba da sprovode mjere higijene, te da neće biti problema ako se ispoštuju preporuke nadležnih.

Eraković je poručio da KC ima zavidne količine medicinskih sredstava i da trenutno nema potrebe za nabavkom novih.

MCP: Privremeno obustavljamo litije

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je juče da će do prestanka mjera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtom i nedjeljom, “ali će se moliti Bogu iscjelitelju svake bolesti i nemoći za zdravlje svih u Crnoj Gori i iscjeljenje oboljelih u svijetu”.

“O daljim koracima vjernici i javnost će biti blagovremeno obaviješteni”, poručili su iz MCP.

MCP je zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovala protestne litije četvrtkom i nedjeljom.

Beranac nema koronavirus

Beranac koji živi u Danskoj, a koji je nedavno iz te države došao u rodni kraj, negativan je na koronavirus, pokazao je test juče popodne. On je imao simptome respiratorne infekcije, odnosno gripa, zbog čega mu je uzet uzorak u Opštoj bolnici i poslat Institutu za javno zdravlje.

NAREDBE:

-Zabrana uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke

- Zabrana slijetanja i uzlijetanja aviona avio-kompanije „Freebird Airlines“ za period od 13. do 19. marta 2020. godine

- Zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima: javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni skupovi, obredi i manifestacije

- Zabrana posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju, u ustanovama socijalne i dječje zaštite

- Zabrana posjete licima lišenim slobode i pritvorenim licima, osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda

- Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, u trajanju od najmanje 15 dana, počev od 16. marta 2020. godine.

- Zatvaranje graničnih prelaza za putnički granični saobraćaj prema: Bosni i Hercegovini (Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine– oča; granični prelaz: Šula– itina, na putnom pravcu Pljevlja–Foča); Albaniji (Grnčar–Baškim, na putnom pravcu Plav–Skadar; Sukobin–Murićani na putnom pravcu Ulcinj–Skadar), Hrvatskoj (Kobila–Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik), Srbiji (Ranče–Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja–Prijepolje; Vuče–Godova na putnom pravcu Rožaje–Tutin)

- Zabrana putovanja iz Crne Gore u Italiju, Španiju, Iran, Južnu Koreju i kinesku pokrajinu Hubei, kao i Japan, Francusku, Njemačku, Švajcarsku, Dansku i Austriju

- Pod zdravstveni-sanitarni nadzor stavljaju se povratnici/putnici u međunarodnom saobraćaju iz navedenih zemalja Japana, Francuske, Njemačke, Švajcarske, Danske, Slovenije, Austrije

- Uprava za imovinu da nabavi dodatne količine sredstava za higijenu, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, radnog prostora i opreme, po prioritetima, a prvenstveno za potrebe vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Bonus video: