SNP: Politički uticaj i dalje najveći problem u radu sudova

Iz te partije naveli su da su mnogo puta ukazivali na te probleme i isticali da “sadašnja vladajuća garnitura nema namjeru, ni volju da mijenja bilo šta u tom pogledu”
656 pregleda 1 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Najnovije istraživanje javnog mnjenja, prema kojem svega trećina građana ima povjerenja u pravosuđe, govori o tome da reforma pravosudnog sistema ne ide u željenom pravcu, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Prema istraživanju koje je u martu sproveo Centar za monitoring i istraživanje, u odnosu na decembar 2017. godine, došlo je do pada povjerenja građana u pravosuđe sa 48 na 34 odsto.

Iz SNP–a su naveli da je važno ukazati na činjenicu da se najvećim problemom u radu sudova i dalje smatra politički uticaj.

“Ti podaci o povjerenju u pravosuđe govore o tome da reforma pravosudnog sistema ne ide u željenom pravcu”, ocijenili su iz te partije.

Iz SNP–a su rekli da takva percepcija građana ne može nikog da začudi, jer su i oni svjesni, kako su naveli, brojnih devijacija koje se godinama dešavaju u sudskom i tužilačkom sistemu.

“Dovoljno je podsjetiti na neustavan izbor Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, na šta su pažnju skrenuli i međunarodni eksperti, nezakonit izbor Desanke Lopičić za predsjedavajuću Ustavnog suda, v.d. stanje u Tužilaštvu i optužbe za korupciju koje su ozbiljno narušile njegov ugled”, kazali su iz SNP–a.

Iz te partije naveli su da su mnogo puta ukazivali na te probleme i isticali da “sadašnja vladajuća garnitura nema namjeru, ni volju da mijenja bilo šta u tom pogledu”.

“Naprotiv, zarobljeno sudstvo je ono što je aktuelnoj vlasti potrebno. Zato nakon izbora prvi korak nove vlasti mora biti okončanje korupcionaškog načina rada u sudstvu, kako bi naša država konačno krenula naprijed”, kazali su iz SNP–a.