Hrapović u Baru: Bolnica spremna da odgovori potrebama u slučaju pojave virusa

Menadžment bolnice podijelio je hitno prijemno odjeljenje na prijemno za pacijente sa respiratornim infekcijama i prijemno za sve druge pacijente
6030 pregleda 10 komentar(a)
Hrapović u posjeti barskoj bolnici, Foto: Ministarstvo zdravlja
Hrapović u posjeti barskoj bolnici, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Kenan Hrapović obišao je Opštu bolnicu u Baru i u razgovoru sa direktorom Dragoslavom Tomanovićem se uvjerio u kapacitete te ustanove da odgovori potrebama u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja..

Barska bolnica, ističu, sprovodi naredbe ministarstva i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ta bolnica je, podsjećaju, određena da bude regionalni centar za jug Crne Gore u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa.

"Menadžment bolnice podijelio je hitno prijemno odjeljenje na prijemno za pacijente sa respiratornim infekcijama i prijemno za sve druge pacijente. Svaki pacijent koji dođe na prijemno ispuni anketu/da li je boravio u zemljama gdje ima oboljelih, da li je bio u kontaktu sa oboljelima ili putnicima iz tih država, i ako na bilo koje odgovori pozitivno, pozova se epidemiolog i on nastavlja proceduru", navode iz ministarstva.

Hrapović u posjeti barskoj bolnici
Hrapović u posjeti barskoj bolnici(Foto: Ministarstvo zdravlja)

Bolnica je, dodaje se, napravila Akcioni plan prijema i liječenja pacijenata oboljelih od koronavirusa sa preciznim nalozima za svaku proceduru i postupanje svakog zaposlenog.

U toj situaciji bi infektivno odjeljenje imalo 100 kreveta, od toga 12 intenzivne njege sa šest respiratora, još pet je u postupku nabavke, i dva aparata za hemodijalizu

Infektivno odjeljenje bi bilo odvojeno od ostalog dijela bolnice gdje bi se sa nesmanjenom posvećenošću liječili svi drugi bolesnici.

"Ministar Hrapović je pohvalio dosadašnji rad menadženta i poručio da i u narednom periodu moramo svi posvećeno raditi u suočavanju sa ovim izazovom", zaključuju iz ministarstva.

Bonus video: