Ružić: Građanima plasirati provjerene informacije

"Tako da u kriznim situacijama niko nema interes da skriva informaciju od građana jer će svakako u hroničnoj fazi krize mediji tražiti krivca i prozvati odgovorne osobe ili institucije za posljedice krizne situacije“, kazala je Ružić
2479 pregleda 0 komentar(a)
Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević
Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević

Mediji moraju da plasiraju građanima isključivo provjerene informacije u vezi sa mogućom epidemijom koronavirusa i neophodno je da uspostave saradnju sa državnim institucijama, poručila je profesorica na Fakultetu političkih nauka, Nataša Ružić.

Ona je u intervjuu agenciji MINA kazala da problemi u komunikaciji između zvaničnih organa i medija mogu da rezultiraju dezinformisanjem javnosti usljed nedostatka informacija i tim da sami građani počinu da šire glasine, poluglasine i različite teorije zavjera.

"U bilo kojoj vrsti krizne situacije neophodno je uspostaviti saradnju između državnih institucija i medija da bi se suzbile lažne vijesti. Pod tim se misli na prirodne katastrofe, krize izazvane ljudskim faktorom, akcijom organizacije, nasiljem na radnom mjestu, krize izazvane glasinama, prijetnjama, tačnije izazovima, tehničkim propustom, zlonamjerne krize, megaštetne krize", kazala je Ružić.

Prema njenim riječima, država ima posebnu ulogu u upravljanju kriznim situacijama u pogledu edukacije i pripreme stanovništva.

"Sa druge strane, i mediji i građani treba da pokažu visok stepen odgovornosti", rekla je Ružić.

Ona je podsjetila na Kodeks novinara koji nalaže medijima da ne smiju da proglase epidemiološko stanje na svoju ruku, niti daju prostor u medijima nadriljekarima koji će možda tvrditi da znaju kako da se izliječi koronavirus.

"Novinari treba da poštuju etički kodeks i ne šire moralnu paniku, odnosno da ne teže senzacionalizmu pri izvještavanju o kriznoj situaciji", kazala je Ružić.

Prema njenim riječima, građani trebaju da vode računa koju vrstu informacija objavljuju i dijele na društvenim mrežama.

"Građani bi trebalo da poštuju pravila koja nalažu zvanične institucije i da se oslanjaju isključivo na službene izvore informacija i preporuke stručnjaka", rekla je Ružić.

Kako je kazala, izvori informacija o kriznim situacijama ne mogu biti tabloidi, već "ozbiljni" mainstream mediji.

"U principu, ukoliko građani nemaju povjerenje u medije, mogu sami da se informišu putem web sajtova Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i šeruju isključivo informacije sa zvaničnih naloga službenih izvora informacija", rekla je Ružić.

Ona je navela da ne treba zaboraviti da svaka krizna situacija ima određene faze - najavu, akutnu, hroničnu fazu i fazu rješavanja ili sanacije problema.

"Tako da u kriznim situacijama niko nema interes da skriva informaciju od građana jer će svakako u hroničnoj fazi krize mediji tražiti krivca i prozvati odgovorne osobe ili institucije za posljedice krizne situacije“, kazala je Ružić.

Prema njenim riječima, u kriznim situacijama je neophodno da novinari provjere sve informacije i izbjegavaju plasiranje dezinformacija i misinformacija.

"Ovo svakako nije vrijeme za klikbejt, odnosno da se privlači publika senzacionalističkim naslovima, koji nijesu u direktnoj vezi sa tekstom. Važno je poštovati profesionalne standarde sa posebnim fokusom na istinitost i tačnost, ali i nepristrasnost u akutnoj i hroničnoj fazi krize", rekla je Ružić.

Ona je navela da ne treba zaboraviti da su mediji ključni u informisanju javnosti o samoj kriznoj situaciji i načinu pripreme, ali da mogu odigrati i negativnu ulogu na shvatanje opasnosti u smislu preuveličavanja ili umanjivanja posljedica ili se fokusirati na područja koja nijesu najviše pogođena određenom kriznom situacijom.

"Prije osam godina crnogorski mediji su pokazali visok stepen odgovornosti pri izvještavanju o vanrednoj situaciji koja je, zbog nevremena, zahvatila našu zemlju. Vjerujem da su oni spremni da odgovore i ovom izazovu", zaključila je Ružić.

Bonus video: