U svim sudovima usvojen poseban režim rada

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, uz prethodnu konsultaciju sa predsjednicima sudova, utvrdila je mjere koje se odnose na rad pojedinačnih sudova
5585 pregleda 0 komentar(a)
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Vrhovni sud Crne Gore, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2020. 13:37h

U svim sudovima u Crnoj Gori, u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19), uvodi se poseban režim rada u periodu od 16. do 30. marta, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, uz prethodnu konsultaciju sa predsjednicima sudova, utvrdila je mjere koje se odnose na rad pojedinačnih sudova.

1. Uvodi se poseban režim rada u svim sudovima, u periodu od 16. do 30. marta

  • Vrhovni sud - rad se obavlja na radnom mjestu i nastavlja se rad u sjednicama vijeća u svim predmetima,
  • Apelacioni sud - rad se obavlja na radnom mjestu i nastavlja se rad u sjednicama vijeća u svim predmetima.
  • Upravni sud - rad se obavlja na radnom mjestu i nastavlja se rad u sjednicama vijeća u svimpredmetima. Odlažu se sve zakazane usmene rasprave za navedeni period, o čemu će stranke biti blagovremeno obaviještene, osim u predmetima hitne prirode, gdje je zakonom određen rok za odlučivanje.
  • Viši sudovi - rad se obavlja na radnom mjestu i nastavlja se rad u sjednicama vijeća u svim predmetima, a na ročištima i pretresima rad se nastavlja u građanskim i krivičnim predmetima koji su po zakonu hitni, osim u slučaju većeg broja učesnika u postupku, dok se u svim ostalim slučajevima ostavlja sudijama da ocijene da li ročište ili pretres treba održati ili ne, a cijeneći sve okolnosti predmeta.
  • Privredni sud - rad se obavlja na radnom mjestu i nastavlja se rad u sjednicima vijeća. Ročišta u prvom stepenu se odlažu, osim u izuzetnim slučajevima, kada to razlozi cjelishodnosti opravdavaju.
  • Viši sud za prekršaje i Sdovi za prekršaje - sudovi nastavljaju sa radom i sprovode hitne postupke, u skladu sa zakonom.

Predsjednici sudova za prekršaje će procijeniti broj lica, koja mogu boraviti u kancelarijama-sudnicama.

  • Osnovni sudovi - sudovi nastavljaju sa radom i sprovode izuzetno postupke hitne priorode, koji ne trpe odlaganja, u skladu sa zakonom.

Rasprave u postupcima, koji nijesu hitne prirode, a koje su zakazane u navedenom periodu, odlažu se do dalje odluke suda.

2. Zaposlenima na radnim mjestima, kojima proces rada to dozvoljava, omogućava se rad od kuće.

Predsjednici sudova će posebnom odlukom odrediti radna mjesta, za koja je moguće obavljanje rada od kuće, zaposlene koji obavljaju te poslove, a koji zbog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti ne bi smjeli biti izloženi riziku od obolijevanja, kao i način interne komunikacije.

3. Zaposleni, koji obavljaju rad na radnom mjestu i Služba za obezbjeđenje su u obavezi da nastave sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera. Ukoliko proces rada dozvoljava, predsjednici sudova mogu organizovati rad u smjenama u sudskim pisarnicama.

4. U radu sa strankama i učesnicima sudskog postupka, sudovi će primati pismena putem Pošte Crne Gore i elektronske pošte. Svi kontakt telefoni i e-mailovi sudskih pisarnica su dostupni na internet stranicama sudova.

5. Prilikom održavanja suđenja mora se obezbijediti najmanje dva metra između lica, koja se nalaze u prostoriji.

Mjere stupaju na snagu danom donošenja i podložne su izmjeni u slučaju promjene okolnosti zbog kojih su utvrđene.

Bonus video: