Stomatološke ordinacije u Crnoj Gori nastavljaju s radom

Crna Gora za sada jedina odolijeva ovom virusu, koji izaziva respiratorne probleme. Srbija je proglasila vanredno stanje, a Hrvatska je zatvorila granice...
2362 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay

Koronavirus je zbog brzine širenja paralisao praktično cijeli svijet, pa tako i zemlje u regionu.

Crna Gora za sada jedina odolijeva ovom virusu, koji izaziva respiratorne probleme. Srbija je proglasila vanredno stanje, a Hrvatska je zatvorila granice...

Makedonska vlada je naložila da se zatvore bioskopi, pozorišta, igraonice, muzeji i druge institucije u kojima mogu da se održavaju masovni skupovi, kulturni događaji ili koncerti, kao i u Republici Srpskoj.

To će odraziti i na rad stomatoloških ordinacija u ovim zemljama. Samo će ordinacije u Crnoj Gori raditi kao i do sada.

"Poslije razgovora sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, odlučeno je da ordinacije nastave sa radom kao i do sada uz poštovanje preporuka koje su saopštene iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a koje se tiču sprječavanja pojave i širenja koronavirusa".

"Komora će biti u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Crne Gore, i ukoliko dođe do izmjene novonastale situacije, Komora će krenuti u intenzivne pregovore sa nadležnim tijelima, te od njih zatražiti osiguranje dostupnosti zaštitne opreme iz robnih rezervi, pronalaženje mjera za očuvanje radnih mjesta u ordinacijama, kao i poštovanje individualnih odluka zaposlenih u stomatološkim zdravstvenim ustanovama o obimu i načinu pružanja dentalne zaštite, te ostalih mjera koje budu neophodne u datom trenutku. Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je zaseban organ koji će izaći sa posebnim saopštenjem i dodatnim informacijama za sve stomatologe koji sarađuju sa Fondom".

"Mi kao Komora podržavamo individualne odluke stomatoloških ordinacija u kojem obimu će vršiti pružanje zdravstvenih usluga, jer uslovi rada i samozaštite nisu svima isti, sa mojom ličnom preporukom da se redukuje broj pacijenata", rekao je za portal Stomatologija.me doktor Goran Mandić, predsjednik Stomatološke komore Crne Gore.

Bonus video: