Prijestonica Cetinje kupuje respirator i RTG aparat za Bolnicu "Danilo I"

Kako je saopšteno iz Prijestonice, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje razmatrao je danas mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti i naredbu Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju i širenja koronavirusa
1600 pregleda 4 komentar(a)
Bolnica  "Danilo Prvi", Foto: Danijela Lasica
Bolnica "Danilo Prvi", Foto: Danijela Lasica

Prijestonica Cetinje će, iz kapitalnog budžeta za ovu godinu, izdvojiti novac za nabavku respiratora i protabilnog RTG aparata za Opštu Bolnicu "Danilo Prvi".

Kako je saopšteno iz Prijestonice, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje razmatrao je danas mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti i naredbu Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju i širenja koronavirusa.

"Slijedeći uputstva Nacionalnog koordinacionog tijela, Prijestonica Cetinje preuzela je sve neophodne mjere da u najkraćem roku identifikuje potencijalne objekte za sprovođenje mjera karantina o čemu je informisala Ministarstvo zdravlja i druge nadležne institucije", kaže se u saopštenju.

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan kazao je da će Prijestonica poštujući potrebu očuvanja javnog zdravlja, a promptno djelujući na dopis Opšte Bolnice "Danilo Prvi" i na stavove saopštene na Opštinskom timu, iz Kapitalnog budžeta za ovu godinu izdvojiti novac za nabavku respiratora i protabilnog RTG aparata za ovu zdravstvenu ustanovu.

Kako je saopšteno, Bolnica "Danilo Prvi" trenutno raspolaže jednim respiratorom, dok je jedini rendgen aparat u kvaru.

Kašćelan je obavijestio članove Opštinskog tima da će Prijestonica snositi troškove angažovanja epidemiologa sa epidemiološkim osobljem, koji će na teritoriji Cetinja obavljati dvadesetčetvoročasovni nadzor i epidemiološku anketu sa pacijentima prije upućivanja u Dom zdravlja i Bolnicu "Danilo Prvi".

On je informisao članove Opštinskog tima da je upoznao rukovodioce sekretarijata, direkcija i službi, kao i javnih preduzeća kojima je Prijestonica osnivač, sa sadržajem naredbe Ministarstva zdravlja, i da je svima preporučeno da organizuju dežurstava, smanje neposredni kontakt sa građanima i da rade od kuće.

Kašćelan je kazao da je javnim preduzećima preporučeno da zatvore naplatne punktove, i da za svakodnevno poslovanje i rad sa strankama, koji se odnosi na plaćanja, koriste usluge e-bankinga komercijalnih banaka i pošte.

Bonus video: