"Pojavile se lažne poruke o zaštiti od koronavirusa koje se pripisuju UNICEF-u"

U saopštenju se navodi da UNICEF poziva sve građane Crne Gore da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije
4416 pregleda 1 komentar(a)
UNICEF, Foto: Shutterstock
UNICEF, Foto: Shutterstock

Na internetu su se pojavile lažne poruke o zaštiti od koronavirusa koje se pripisuju UNICEF-u i koje, između ostalog, tvrde da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može da pomogne u sprečavanju nastanka ove bolesti, saopšteno je danas iz UNICEF-a u Crnoj Gori.

"To je, naravno, potpuno neistinito. Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: PRESTANITE", istakli su iz UNICEF-a u Crnoj Gori.

U saopštenju se dodaje da UNICEF poziva sve građane Crne Gore da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

UNICEF
UNICEF(Foto: UNICEF)

"Digitalno doba omogućava građanima direktnu komunikaciju s ovim organizacijama kroz poruke na društvenim mrežama. Stoga, pozivamo građane da, ukoliko su u nedoumici, pitaju direktno ove institucije na društvenim mrežama da li je neka informacija potekla od njih i da li je tačna prije nego je podijele sa drugim korisnicima interneta ili građanima oflajn", kazali su iz UNICEF-a u Crnoj Gori.

Poručili su da na svom sajtu ima stranicu koja je posvećena samo informacijama o koronavirusu i koja se redovno ažurira https://www.unicef.org/montenegro/%C5%A1to-treba-da-znamo-u-vezi-sa-korona-virusom-covid-19

"Takođe, UNICEF Crne Gore redovno objavljuje naučno zasnovane poruke o korona virusu na svojim Fejsbuk, Tviter, Instagram i You-tube nalozima koji građanima omogućavaju i direktnu komunikaciju s UNICEF-om kroz poruke i komentare. Naša poruka svim građanima Crne Gore je: Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo. Birajmo kome vjerujemo. Budimo medijski pismeni, provjeravajmo i kritički analizirajmo sve medijske sadržaje prije nego ih podijelimo sa drugima. Birajmo šta objavljujemo", zaključuje se u saopštenju UNICEF-a u Crnoj Gori.

Bonus video: