Crna Gora ima kapacitet da se bori sa požarima

Državni sekretar Dragan Pejanović rekao je da Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu sprovode aktivnosti kako bi izgradili kvalitetan i efikasan sistem zaštite i spašavanja
2 komentar(a)
konferencija požari, Foto: Vlada Crne Gore
konferencija požari, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.02.2018. 15:03h

Crna Gora je pokazala da ima kapacitete da se bori sa velikim brojem požara, a sistem zaštite i spašavanja nastaviće da unapređuje saradnju sa respektabilnim partnerima iz regiona.

To je poručeno prvog dana Regionalne konferencije o prevenciji i pripremljenosti na šumske požare i o naučenim lekcijama nakon požarne sezone prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Državni sekretar Dragan Pejanović rekao je da, prepoznajući ovu oblast kao jednu od prioritetnih, a poučeni iskustvom požarne sezone, Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova, u kontinuitetu, sprovode aktivnosti kako bi izgradili kvalitetan i efikasan sistem zaštite i spašavanja.

On je kazao da je u tom cilju, Vlada preduzela niz konkretnih aktivnosti na unapređenju te oblasti u strateškom, normativnom, tehničkom i operativnom dijelu.

"Nedavno je usvojila Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa za period 2018-2023 sa Dinamičkim planom aktivnosti, donijela Odluku o nabavci dva aviona za gašenje požara i tri helikoptera, i učestvuje u rješavanju egzistencijalnih, statusnih i drugih pitanja vatrogasaca-spasilaca", rekao je Pejanović.

Pejanović je dodao da je Crna Gora od 2014. godine članica Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije, a od juna prošle godine i članica NATO saveza, što potvrđuje da je kredibilan partner međunarodne zajednice, čije standarde zadovoljava i kojih se pridržava.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić rekao je da požari, poplave, zemljotresi i druge elementarne nepogode ne poznaju granice, i da je, stoga, neophodna dobra regionalna saradnja kroz koju se cijeli region čini sigurnijim i otpornijim na katastrofe.

Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske zahvalio je timu iz Crne Gore na organizaciji konferencije i izrazio očekivanje da će se ovim doprinijeti uzajamnom razumijevanju nivoa prijetnje od požara, kao i razmjeni informacija i iskustava.

Navodi se da su na konferenciji razmijenjena iskustva sa relevantnim akterima iz regiona, prezentovana znanja i iskustva o požarima, a razgovarano je i o budućim modalitetima saradnje i koordinacije, što će doprinijeti stvaranju kvalitetnijeg odgovora na šumske požare i slične hazarde.

"Izražena je zahvalnost prisutnim predstavnicima Hrvatske i Bugarske na pomoći u gašenju požara tokom požarne sezone, ne zaboravljajući druge države i pruženu pomoć", kaže se u saopštenju.

Konferencija je organizovana je u okviru Inicijative za pripremljenost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE) i u saradnji sa kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske

Pored predstavnika Crne Gore na konferenciji učestvuju i predstavnici nadležnih institucija Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Italije i Evropske komisije – Generalnog direktorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći.

Bonus video: