Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
82185 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.03.2020. 00:06h

U Crnoj Gori do sada registrovano osam slučajeva koronavirusa

NAJBITNIJE INFORMACIJE
U Crnoj Gori je dosad registrovano osam slučajeva koronavirusa.Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je Operativni štab za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva. Građani se mogu obratiti zahtjevom za povratak svakog dana od osam do 20 sati, na brojeve telefona +382 20/ 234 111 i 234 222.
Kreiran novi kanal komunikacije za crnogorske državljane koji se nalaze u inostranstvu, a planiraju povratak u Crnu Goru. Preko linka http://bit.ly/predstavnistvacg… mogu da kontaktiraju najbliže DKP i unesu lične podatke.Ključne nove zabrane
Zabrana rada trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja;
stavljanje zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama;
izmjena sistema funkcionisanja zdravstvenog sistema u dijelu pružanja zdravstvenih usluga;
omogućavanje apotekama da dostavljaju ljekove i medicinska sredstava na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno;
zbog epidemiološkog rizika, zabranjuje se organizacija dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti;
Obustava taxi prevoza;
Obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu;
Obustava javnog prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju;
Obaveza smještaja u karantin lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, kao i lica koja dolaze iz zemalja sa visokim nivoom lokalne transmisije virusa. Lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim od novog koronavirusa moraju biti sama u prostoriji u karantinu;
U Nikšiću je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom oko 350 osoba, koje su boravile ili imale kontakt sa građanima koji su bili na područjima gdje je evidentiran koronavirus, saopštila je agenciji MINA epidemiolog u nikšićkom Domu zdravlja, Ivona Drašković.
Poreska uprava od 19. marta neće raditi sa strankama, zbog čega su pozvali stranke da koristite ostale dostupne kanale za komunikaciju – telefonski kontakt, elektronsku poštu i uspostavljene elektronske servise.
Podgorička Čistoća, u skladu sa mjerama protiv širenja novog virusa korona, sprovodi pojačane mjere iz nadležnosti i to će činiti i u narednih dana, kazali su „Vijestima“.
Snabdijevanje svih kupaca u Crnoj Gori je stabilno, a osnovni cilj Elektroprivrede je da u narednom periodu, dok traje opasnost od širenja koronavirusa, obezbijedi kontinuirano i sigurno napajanje električnom energijom svih korisnika, saopšteno je iz EPCG.
Vlada Crne Gore saopštila je danas da je zbog zaštite od epidemije koronavirusa na kraće vrijeme odložila najavljeni sastanak pregovaračkih timova Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).
Direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović i njena kćerka Asja nalaze se već dva dana u samoizolaciji, jer se Asja vratila iz Bostona u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Tržišna inspekcija kontrolisala je 56 objekata, a u šest su povećane cijene.
Besplatan broj za prijave Tržišnoj inspekciji je 080 555 555 a na broj 230 529 javiće vam se dežurni inspektor Tržišna inspekcija kontrolisala je 56 objekata, a u šest su povećane cijene. To je gostujući u "Bojama jutra" potvrdila glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić. "U jednoj apoteci, 9.
Vijesti.me | Sourcefabric
Direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović istakao je gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti "Boje jutra" da je do sada u Crnoj Gori tesirano i dvoje djece na novi koronavirus.
"Treba ispoštovati preporuke oko izolacije i higijene, ne smijemo se samoliječiti", istakao je Radović Direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović istakao je gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti "Boje jutra" da je do sada u Crnoj Gori tesirano i dvoje djece na novi koronavirus. Rezultati su bili negativni.
Vijesti.me | Sourcefabric

Pacijentkinja oboljela od koronavirusa koja je 1948. godište iz Ulcinja, a koja je boravila u SAD, nalazi se na Infektivnoj klinici, dobro se osjeća, ali pošto je starije životne dobi zadržana je na liječenju.

Druga pacijentkinja, takođe oboljela od koronavirusa, koja je iz Podgorice, je na kućnom liječenju, potvrdio je za "Boje jutra" epidemiolog Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Slavko Savović.

Bonus video: