Hrapović i Bogdanić: Saradnja Crne Gore i Republike Srpske u oblasti zdravstva će biti unaprijeđena

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je upoznao Bogdanića da su aktivnosti tog resora usmjerene na unaprjeđenje uslova u zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima
94 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Dragan Bogdanić, Foto: Ministarstvo zdravlja
Kenan Hrapović, Dragan Bogdanić, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 22.02.2018. 13:00h

Saradnja Crne Gore i Republike Srpske u oblasti zdravstva veoma je dobra i dodatno će biti unaprijeđena, ocijenjeno je na sastanku ministara zdravlja, Kenana Hrapovića i Dragana Bogdanića.

Sastanak je održan na marginama Ministarske konferencije o imunizaciji u Podgorici, koja je okupila ministre zdravlja i visoke predstavnike 11 zemalja Evrope.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je upoznao Bogdanića da su aktivnosti tog resora usmjerene na unaprjeđenje uslova u zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima.

On je kazao da su prioriteti reforma na svim nivoima zdravstvene zaštite i farmaceutske politike, doedukacija medicinskog kadra i poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvu.

Crnogorska Vlada, prema njegovim riječima, ima poseban sezibilitet za zdravstveni sistem i njegove potrebe.

Hrapović je ukazao da je Vlada prošle godine opredjelila 11,8 miliona eura iz kapitalnog budžeta za nabavku savremene medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove, a ove godine pet miliona eura.

„To će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite“, naveo je Hrapović.

On je podsjetio da je prošle godine Vlada usvojila novu Pozitivnu listu ljekova, koja sadrži najkvalitetnije ljekove, koji su sastavni dio savremenih terapijskih protokola.

Pored toga, naveo je Hrapović, privatne apoteke su uključene u mrežu zdravstvenih ustanova, čime je obezbijeđena bolja dostupnost kvalitetnih ljekova građanima

Ministar je, kako je saopšteno, upoznao Bogdanićasa informatičkom osposobljenošću zdravstvenog sistema Crne Gore i posebno sa projektom elektonskog zakazivanja specijalističkih pregleda, koji se primjenjuje u svi zdravstvenim ustanovama.

Navodi se da je Bogdanić predstavio zdravstveni sistem Republike Srpske, kapacitete tamošnjih zdravstvenih ustanova, s naglaskom na zdravstvene centre u Nevesinju i Trebinju, gdje su razvijene usluge digestivne huirurgije i dijalize.

On je podsjetio da Klinički centar Crne Gore i Specijalna bolnica za psihijatriju Dobrota imaju potpisane ugovore sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za pružanje usluga njihovim osiguranicima, dok se crnogroski pacijenti upućuju u Centar za radioterapiju u Banja Luci, na zračnu terapiju i naglasio da je obostrana saradnja na viskom nivou.

Kako je saopšteno, na sastanku je razgovarano o iskustvu Republike Srpske prilikom osnivanja Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje rijetkih oboljenja, s obzirom da i crnogorsko Ministarstvo zdravlja planira uspostavljanje sličnog radnog tijela.

„Ocijenjeno je i da je razmjena znanja i iskustava među ljekarima i medicinskim osobljem dvije zemlje veoma značajna za unapređenje zdravstvenih usluga“, kaže se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić.

Bonus video: