Posao vrijedan 306 hiljada eura

Gradnja kružnih tokova u Tivtu kasni, vozači u kolonama

Radnici u centru prekopali obje trake magistrale, kraj radovima se ne nazire ni u Kukuljini i Seljanovu
2735 pregleda 3 komentar(a)
Juče na gradilištu kružnog toka kod stare Opštine, Foto: Siniša Luković
Juče na gradilištu kružnog toka kod stare Opštine, Foto: Siniša Luković

Zbog radova na izgradnji nove raskrnice - kružnog toka u centru Tivta kod zgrade stare Opštine, juče je došlo do promjene u režimu saobraćaja, što je izazvalo zastoje i kolone.

Radnici preduzeća “Vukotić Trade“ iz Podgorice koji grade kružni tok, prekopali su obje trake Jadranske magistrale, tako da je sav saobraćaj privremeno preusmjeren na poluzavršeni jugozapadni dio nove raskrnice.

Radovi na izgradnji tog kružnog toka zvanično su počeli 16. decembra, kada su ih svečano inaugurisali premijer Duško Marković i gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS).

Ugovoreni rok za završetak ovog posla vrijednog 306 hiiljada eura bio je 65 dana, što je isteklo 27. februara, ali se kraj radovima čiji je investitor Opština Tivat ne nazire.

Isti je slučaj i sa gradnjom kružnog toka u Kukuljini, gdje je posao vrijedan u originalu 535 hiljada eura nikšička firma “Mehanizacija i programat“ zvanično započela 5. decembra, a u međuvremenu joj je pripao i posao vrijedan još 200 hiljada eura za “naknadne i nepredviđene radove“ na toj raskrnici.

Oba ta posla Nikšićani su trebali da po originalnim ugovorima završe najkasnije do 8. februara, ali je stanje na tom gradilištu, što se dinamike obavljanja radova tiče, čak i lošije nego na gradilištu kružnog toka u centru grada, pa praktično još nije ni počelo formiranje karakterističnog kruga oko koga će se napraviti nova raskrsnicica.

Magistrala je i u Kukuljini prekopana, pa se saobraćaj koji iz pravca Budve dolazi u Tivat već desetak dana preusmjerava na dio lokalnog puta prema Gradiošnici i kroz naselje Vrijes.

Opština se kao investitor, međutim, “potrudila“ da i tu zagorča život vozačima, jer je prije preusmjeravanja saobraćaja sa magistrale put za Gradiošnicu prekopala i sa njega sastrugala habajući sloj asftalta, radi ponovnog asfaltiranja te saobraćajnice koje ni do danas nije sprovedeno.

Zbog radova na gradnji kružnog toka na Seljanovu, i tamo je jedna traka Jadranske magistrale prekopana u dužini od stotinjak metara, a Ulica Blaža Jovanoviča potpuno je zatvorena za saobraćaj.

Iako se i jedna raspoloživa traka magistrale često zauzima građevinskim mašinama, gradilište nikšičke kompanije “Akropolis“ koja obavlja ovaj posao vrijedan 294 hiljade eura, nije adekvatno organizovano, pa često niko od radnika ni ne pokušava da reguliše naizmjenični saobraćaj vozila koja zastaju u kolonama, a njihovi vozači se sve više nerviraju.

Gradnja kružnog toka na Seljanovu počela je 28.februara, a i tamo je, kao u prethodna dva slučaja, Opština Tivat kao investitor sa izvođačem ugovorila rok od 65 dana za završetak tog posla.