Ostaće nepoznato kako se gazdovalo novcem građana Tivta

Opština Tvat je preko svoje Direkcije za investicije tokom 2018. godine realizovala 35 projekata kapitalnih ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 5.438.556 eura
3218 pregleda 5 komentar(a)
Oštećenja na 2018. saniranom putu za Krtole, Foto: Siniša Luković
Oštećenja na 2018. saniranom putu za Krtole, Foto: Siniša Luković

Administracija gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca odbila je da javnosti predoči izvještaj interne revizije Opštine o realizaciji ugovora o kapitalnim izdacima lokalne samouprave tokom 2018. godine.

“Vijesti” su od Službe za unutrašnju reviziju Opštine, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražile na uvid “Reviziju realizacije ugovora o kapitalnim izdacima za 2018. u Direkciji za investicije sa izdatim preporukama”.

Kako je ranije navedeno u izvještaju gradonačenika Kusovca (DPS) o ostvarivanju funkcija lokalne uprave u 2019, konkretna revizija je obuhvatila “uspostavljenost unutrašnjih kontrola u procesu praćenja realizacije ugovora za 2018. godinu u Direkciji za investicije”, a na osnovu svojih nalaza, opštinski revizori predvođeni rukovoditeljkom Službe za unutrašnju reviziju Jelom Mrdak (DPS), izdali su ukupno pet preporuka.

Mrdak je odbila zahtjev “Vijesti” za slobodan pristup informacijama. Ona se pozvala na članove Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, odnosno Pravilnika o metodologiji rada unutrašnje revizije u javnom sektoru.

Prema tim odredbama “rukovodilac jedinice za unutrašnju reviziju i unutrašnji revizori dužni su da čuvaju tajnost podataka, informacija i dokumentacije do kojih dođu u obavljanju poslova i zadataka”, odnosno da je “revizorska dokumentacija povjerljiva i može se koristiti samo za potrebe revizije, ocjene kvaliteta unutrašnje revizije i druge namjene u skladu sa zakonom”.

Opština Tvat je preko svoje Direkcije za investicije tokom 2018. godine realizovala 35 projekata kapitalnih ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 5.438.556 eura. Pojedinačne vrijednosti tih projekata kretale su se od simboličnih 1,1 hiljadu eura koliko je koštao monitoring nivoa elektromagnetskih polja, do čak 2,97 miliona eura koliko je izdvojeno za drugu fazu izgradnje MR1 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay.

Pored ostalog, Opština je preko svoje Direkcije za investicije 2018. realizovala i nekoliko kontroverznih prijekata poput prve faze izgradnje lungo mare pješačke steze u Krašićima vrijedne 747.000 eura, koja ni do danas nije okončana jer su se pojavili imovinsko-pravni problemi na trasi, ili 787.000 eura vrijedne rekonstrukcije cjevovooda od kotorske raskrsnice do Solila, uključujuči tu i prekopavanje i ponovno asfaltiranje tog dijela lokalnog puta za Krtole.

Koliko je taj posao nekvalitetno urađen, pokazuje i činjenica da je na skoro polovini trase kolovoz već “ulegao” na mjestu gdje je kanal u koji su položene cijevi i druge podzemne instalacije, a asftalt star tek godinu i po dana se bukvalno drobi i nestaje, ostavljajući gomilu rupa na putu, posebno kod objekta “Montefiša” i skretanja za “Račicu”.

Iako se u medijskim nastupima hvali velikom transparentnošću, Opština Tivat pod rukovodstvom gradonačelnika Kusovca je u posljednje vrijeme skoro potpuno zatvorila vrata za novinare.

Kusovac i njegovi saradnici već nekoliko mjeseci ne odgovaraju ni na jedno pitanje “Vijesti”, konferenciju za štampu gradonačelnik nije održao još od početka novembra prošle godine, a Opština nije odgovorila ni na zahtjev za slobodan pristup informacijama u vezi platnih listi lokalnih funkcionera, utroška novca sa budžetske stavke “medijske i promotivne aktivnosti”, kao i plaćanja ugostiteljskih usluga za proslavu dana Opštine 21. novembra.

Bonus video: