Pejović treba da vrati nadoknade

Na osnovu Vladine uredbe, Pejović je koristio i pravo na pokriće troškova njegovog smještaja u Briselu, a za zakup stana Ministarstvo evropskih poslova (MEP) mjesečno je izdvajalo od 1.936 do 2.497 eura
4 komentar(a)
stevo Muk, Foto: Institut Alternativa
stevo Muk, Foto: Institut Alternativa
Ažurirano: 22.02.2018. 08:31h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović treba da vrati novac koji mu je iz budžeta isplaćen na osnovu nezakonite odluke o spajanju funkcija, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA) Stevo Muk. On je kazao i da ne očekuje da Vlada razriješi Pejovića.

“Imamo instituciju Zastitnika imovinsko-pravnih interesa i ja vjerujem da ovdje ima posla i za tu instituciju. Da se pokrene postupak za povraćaj tih sredstava i ja vjerujem da bi u tom smislu i Vlada i ministar Pejović i Zaštitnik trebalo da se odgovorno odnesu”, kazao je Muk za Televiziju “Vijesti”.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je utvrdila da Pejović ne može istovremeno imati status ministra i ambasadora jer time krši Ustav i Zakon o sprječavanju korupcije.

Agencija je utvrdila da je Pejović, spajajući funkcije ministra i ambasadora, od maja 2017. godine dobijao mjesečnu nadoknadu od 3.1365 eura. Po tom osnovu ministru je do sada iz budžeta isplaćeno 28.518 eura.

Na osnovu Vladine uredbe, Pejović je koristio i pravo na pokriće troškova njegovog smještaja u Briselu, a za zakup stana Ministarstvo evropskih poslova (MEP) mjesečno je izdvajalo od 1.936 do 2.497 eura.

Pejović je Agenciji pojasnio da je nadoknadu dobijao na osnovu odluke Vlade i najavio da će se žaliti Upravnom sudu na odluku ASK. Iz Vlade nijesu odgovorili da li će ukinuti spornu odluku prema kojoj Pejović i dalje može primati ambasadorsku nadoknadu.

Iako su iz Vlade poručili da će se o odluci Agencije izjasniti nakon Pejovića, Muk ne očekuje da ministar bude smijenjen.

“Nemam očekivanje da će Vlada predložiti Skupštini razrješenje Pejovića. Mislim da će se tu pokušati pronaći neki kompromis - da se on povuče sa jedne od ovih funkcija, a ne i ministarske funkcije i da se na taj način ukloni ta vrsta sukoba interesa”, kazao je Muk.

Podsjećajući na reakciju Skupštine prilikom odluke Agencije da su pojedini članovi Savjeta RTCG u konfliktu interesa, Muk je upozorio da tada parlamentarna većina nije čekala da se članovi savjeta žale

Upravnom sudu na odluku Agencije. On je istakao i da je Agencija za sprečavanje korupcije, za razliku od slučaja članova Savjeta RTCG, sada nije inicirala prekršajni postupak, niti je slučaj Pejović uputila na Skupštinu i Vladu. On smatra da bi u demokratskom društvu, u ovoj situaciji, ostavka ministra bila logična, ali i da odgovornost nije jedino Pejovićeva.

“Sigurno je da se Vlada i predsjednik Duško Marković ne mogu izuzeti iz ovog slučaja, već treba da podijele odgovornost za sve ono što se u ovom slučaju dešavalo”, kazao je Muk. On smatra da bi bilo prirodno da se o odgovornosti Vlade izjašnjava parlament i da bude sprovedeno kontrolno saslušanje ili parlamentarna istraga, što on ne očekuje.

Bonus video: