Propust na aerodromu u Golubovcima: Do karantina bez propisane kontrole?

Sagovornici “Vijesti” koji su doputovali letom iz Istanbula tvrde da nisu svi putnici sa leta odvezeni u karantin u Igalu, kako je to predviđeno mjerama protiv širenja virusa korona, već da je nekoliko njih otišlo privatnim automobilima
52839 pregleda 87 komentar(a)
Doček u Podgorici, Foto: Printscreen/Kosta Mijušković
Doček u Podgorici, Foto: Printscreen/Kosta Mijušković

Državljani Crne Gore koji su u petak veče avionom iz Istanbula u Podgoricu stigli u 19.30, na aerodromu u Golubovcima proveli su četiri sata i još toliko u putu i čekajući ispred Instituta “Simo Milošević” u Igalu, gdje će narednih 14 dana provesti u karantinu. Za to vrijeme, kako su ispričali “Vijestima”, nisu dobili ni flašu vode, a tvrde da u zračnoj luci nisu propisno ni “obrađeni”, u skladu sa mjerama protiv širenja novog virusa korona.

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” na tu temu.

Po dolasku u Crnu Goru, za sve državljane obavezan je karantin od najmanje 14 dana, pod specijalnim medicinskim nadzorom.

Putnik Kosta Mijušković, koji je na Fejsbuku objavio video sa aerodroma, prijateljima sa kojima je doputovao govorio je da nema svrhe nositi maske, kad su svi boravili u istom avionu, a zajedno dalje putuju autobusom.

“Svi smo zajedno na jednom mjestu: u avionu do Podgorice dva sata i 20 minuta, a u Podgorici od trenutka slijetanja do dolaska u karantin ukupno šest i po sati zajedničkog boravka u ovakvim uslovima zarazne bolesti”, napisao je na Fejsbuku i Stefan Vlahović, po dolasku u karantin.

Više od 100 putnika, većinom studenata koji studiraju u inostranstvu, vratili su se preksinoć u Crnu Goru letom Turkish Airlinesa. Neki među njima, u Istanbul su stigli sa drugih kontinenata…

Valentina Martinović, majka djevojke koja je stigla iz Singapura, ispričala je “Vijestima” da je njena kćerka Aleksandra trebalo da se u Crnu Goru vrati 9. aprila, da je imala sve uslove da ostane, ali da su ih savjetovali da se ipak vrati kući, zbog mogućeg zatvaranja granica.

Kazala je i da je do slijetanja na aerodromu u Golubovcima sve bilo u redu, da je na svim aerodromima prošla sve kontrole propisane mjerama protiv širenja virusa korona. Tvrdi da to nije bio slučaj na podgoričkom aerodromu, a to iskustvo podijelili su i drugi roditelji, članovi porodica putnika, ali i putnici koji su stigli iz Turske u petak veče.

Detalj iz aviona
Detalj iz aviona(Foto: printscreen/Kosta Mijušković)

Porodica Luke Kopitovića, mladića koji je doputovao sa Aleksandrom, objavila je poruku na društvenim mrežama u kojoj tvrdi da je putnike “na aerodromu Golubovci dočekao tim ljekara, koji nije obavio svoj posao”.

“Djeca nisu pitana ni odakle dolaze, ni da li imaju neki zdravstveni problem”, piše u objavi Kopitovića.

Stefan Vlahović, koji je letio istim avionom, osim zamjerki što službenici policije koji su ih dočekali nisu nosili maske, napisao je da su im temperaturu mjerili na ulazu u autobus. To, međutim, nije slučaj sa svima.

“Aleksandra je kazala da njoj nisu mjerili, već da su ih samo pitali ko ima temperaturu”, navode Martinovići.

I roditelji djevojke koja studira u Turskoj i stigla je u Crnu Goru istim letom, dijele iste utiske.

A ogorčeni su, kažu, i jer nisu uslovi za sve jednaki.

“Mi i još pet porodica platili smo avionske karte za našu djecu, a policajci na aedromu pričaju kako je troškove putovanja platila Vlada. Nama nije”, ispričali su.

Martinovići i Kopitovići za djecu su avionske karte platili više od 1.000 eura.

Sagovornici “Vijesti” kažu da su spremni za svoju djecu i članove porodice da učine sve, ali su kivni na nadležne jer, kako tvrde, nisu obezbijedili jednake uslove za sve.

Deset crnogorskih državljana su u Poljskoj, takođe su kupili karte, a njihova cijena skočila je, kažu, sa stotinu na 222 eura.

“Poslije mnogo peripetija, kupili smo od naših para karte za let poljske avio-kompanije koja je išla po svoje državljane u Crnu Goru”.

Kažu da su zvali na broj koji je ostavljen kao kontakt za državljane koji žele da se vrate u Crnu Goru.

“Prvo se niko nije javljao, a onda kad smo ih dobili, rekli su da ne mogu ništa i da kontaktiramo ambasadu u Poljskoj. Kad smo konačno dobili odgovor iz ambasade, rekli su da ne mogu da se cjenkaju sa Poljacima i da je najbolje da platimo tu kartu 222,26 eura i vratimo se kući”, kazao je turistički radnik iz Nikšića Miljko Gigo Bulajić.

Ambasador Crne Gore u Poljskoj je Budimir Šegrt, bivši ministar zdravlja.

Prvi sekretar u ambasadi Robert Markić putnicima iz Poljske, u odgovoru elektronskom poštom, rekao je da nije upoznat sa mogućnošću refundacije troškova za avionske karte.

“Da znam ne postoji (barem nismo dobijali povratnu informaciju o tome), ali po povratku u Crnu Goru se raspitajte”, piše u odgovoru u koji su “Vijesti” imale uvid. Redakciji su se ovih dana obraćali i državljani Crne Gore koji su u Egiptu, gdje su ranije doputovali letom iz Beograda.

“Srbija je organizovala hitan let nazad, ali samo za svoje državljane. U Egiptu je sada pet državljana Crne Gore, šest Bosne i Hercegovine, jedan SAD, dvoje Hrvata, jedan iz Švajcarske”.

Redakcija sve dopise i obraćanja građana, prije javne objave, prosljeđuje nadležnima, kako bismo dali doprinos efikasnijem rješavanju situacije na terenu i povezali građane sa institucijama, ali i izbjegli opasnost od širenja neistinitih vijesti u osjetljivoj situaciji.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) i Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti nisu odgovorili koliko je dosad crnogorskih građana iz inostranstva vraćeno kući, da li postoji kriterijum na osnovu kojeg se odlučuje da li se nekom zahtjevu za povratak može izaću u susret, a nekom ne. Nisu odgovorili ni ko snosi troškove prevoza...

Iz Vlade su ranije objavili broj dežurnog telefona za državljane koji planiraju povratak u Crnu Goru: +382 67 073 983. Na internet stranici MVP objavljena je forma putem koje se zainteresovani mogu i elektronski prijaviti za povratak u državu.

Majka pisala premijeru i o dvostrukim aršinima

Majka putnice iz Singapura Valentina Martinović uputila je pismo premijeru Dušku Markoviću, nezadovoljna dočekom leta iz Istanbula.

“Sve je bilo neorganizovano, neozbiljno, od kašnjenja sanitarne inspekcije (iako je dolazak aviona bio sigurno najavljen), preko toga da je određeni broj putnika otišao svojim autom i nije stavljen u karantin… Putnici nisu imali obezbijeđenu ni flašu vode, a o uslovima i higijeni hotela Igalo da ne govorim”, navodi se, pored ostalog, u njenom pismu predsjedniku Vlade.

Više sagovornika čiji su članovi porodice u karantinu, pitali su i da li mogu da im na bilo koji način dostave namirnice, garderobu i sredstva za higijenu.

Dvije djevojke u haosu Indonezije

Daniela Tadić iz Podgorice i njena prijateljica redakciju su kontaktirale tražeći način da se kući vrate iz Indonezije, gdje su takođe doputovale sa grupom iz Srbije.

Daniela Tadić
Daniela Tadić(Foto: Privatna arhiva)

“Grupa broji 13 državljana Republike Srbije, dvoje Makedonije i nas dvije iz Crne Gore. Kada smo pošli, sve je bilo u redu, za samo pet dana je nastao opšti haos. Agencija nam je obezbijedila karte sa kojima smo trebali otputovati prošlu noć (petak), iz Denpasar do Dohe pa iz Dohe za Zagreb, ali su nas zadržali na aerodromu u Denpasar zbog toga što Hrvatska ne prima nikoga osim svoje državljane. Držali su nas na aerodromu do kasno u noć. U Indoneziji se širi korona virus, a kako saznajemo oni nemaju dovoljno sredstava za borbu protiv istog. Strah me je. Za mene, za moje roditelje kući, za nas. Novca nemamo dovoljno da bismo ostali ovdje duže nego što je bilo predviđeno po planu aranžmana”, napisala je ona u poruci redakciji.

Dodala je i da im je rečeno da će aerodromi u Indoneziji biti zatvoreni od 23. marta.

“Kako Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije) ne dozvoljava ulazak stranih državljana, vrlo je moguće da će mene i moju drugaricu odvojiti od grupe i da ćemo ostati same. Situacija se mijenja iz sata u sat, zato bih vas zamolila za pomoć”, napisala je Tadićeva.

Bonus video: