POVODOM OBJAVLJIVANJA SPISKOVA

Bjeković: I da hoće Ombudsman ne može da se miješa

Bjeković je istakao da kancelarija Ombudsmana ne može da se miješa u rad drugih nezavisnih i samostalnih organa
7531 pregleda 15 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Bjeković, Foto: Savo Prelević

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković kazao je "Vijestima" da kancelarija Ombudsmana u ovom trenutku, i da hoće, nema mogućnost da reaguje u slučaju objavljivanja spiskova osoba u izolaciji.

Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti uz, kako je saopšteno iz Vlade, saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, počeo je sinoć da objavljuje imena lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji.

Bjeković je istakao da kancelarija Ombudsmana ne može da se miješa u rad drugih nezavisnih i samostalnih organa.

"A Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) to jeste, jer u sklopu svojih nadležnosti ima i kontrolu nad sprovođenjem Zakona o zaštitti podataka o ličnosti“, kazao je Bjeković "Vijestima".

Podsjetio je i na presudu Evropskog suda za ljudska prava:

"U slučaju Mirković i Antović protiv Crne Gore, evropski sud za ljudska prava odlučio je da prednost da stavu Agencije u odnosu na stav nacionalnog suda“, kazao je Bjeković.

Iz NKT je saopšteno da su svjesni da se „odluka može posmatrati sa raznih aspekata, odlučilo jednoglasno sa čvrstim uvjerenjem svih članova da je zaštita životâ i zdravlja građana naša primarna dužnost, obaveza i najviši prioritet".

Nacionalni koordinacioni tim apelovao je na građane da se "nijednom riječju ni postupkom ne ogriješe o većinu odgovornih sugrađana koji revnosno poštuju samoizolaciju, već da im pruže svu pomoć i podršku, poštujući socijalnu distancu i ostale preporuke".

Odluku Vlade i Nacionalnog koordinacionog tima da objavljuje imena svih ljudi koji su u samoizolaciji osudili su Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa i Centar za građansko obrazovanje.

Preporučujemo za Vas