U Brezoviku odvojili paviljon sa 40 kreveta za eventualne pacijente inficirane koronavirusom

Prema njenim riječima, zaposleni u toj ustanovi su spremni da na najprofesionalniji i najodgovorniji način odgovore izazovima koji slijede i blagovremeno intervenišu u skladu sa svim preporukama i obavezama
1524 pregleda 1 komentar(a)
Brezovik, Foto: Svetlana Mandić
Brezovik, Foto: Svetlana Mandić

Specijalna bolnica za plućne bolesti ,,Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, prema riječima direktorice te ustanove, dr Gordane Reljić, spremna je, kako kadrovski, tako i prostornim i tehničkim kapacitetima za eventualnu pojavu virusa Covid 19 u Nikšiću. Kako je kazala “Vijestima”, za eventualne pacijente inficirane novim virusom opredijelili su jednu zgradu, odnosno paviljon, sa 40 kreveta, dok je poseban objekat odvojen i za pregled rizičnih pacijenata.

“Sa aktivnostima smo počeli i mjesec prije nego što se u Crnoj Gori pojavio prvi slučaj, a sve u skladu sa preporukama Nacionalnog kordinacionog tima za zarazne bolesti. Preduzeli smo sve pripreme za potencijalnu pojavu virusa Covid 19 u Nikšiću i spremni smo da dočekamo tu infekciju. Imamo i sve potrebne ljekove, kao i zaštitnu opremu kako za medicinske radnike, tako i za pojedine pacijente. Odvojili smo poseban objekat za pregledanje, dijagnostiku i opservaciju rizičnih pacijenata, tako da ne mogu doći do kontakta sa drugim pacijentima. Dežurni ljekari i sestre na raspolaganju su 24 sata svima koji imaju simptomatologiju virusa Covid 19. Kompletan paviljon, sa 40 kreveta, oslobođen je za potencijalne pacijente, a u najgorem slučaju, da epidemija uzme maha, u stanju smo da obezbijedimo i veći broj kreveta”, kazala je Reljić.

Prema njenim riječima, zaposleni u toj ustanovi su spremni da na najprofesionalniji i najodgovorniji način odgovore izazovima koji slijede i blagovremeno intervenišu u skladu sa svim preporukama i obavezama.

“Napravili smo koncepciju kako da postupamo sa ljudima koji se šalju kod nas a nalaze se u toj rizičnoj grupi. Imamo jednu gripoznu infekciju tako da određeni broj pacijenata dolazi kod nas iz tih razloga. U kontaktu smo sa pacijentima sa registrovanim hroničnim oboljenjima iz iz čitave Crne Gore, pošto znamo da su upravo oni ta najrizičnija grupa. Svi oni imaju naše brojeve telefona i u slučaju da dođe do promjene u njihovom zdravstvenom stanju mogu da pozovu svoje ljekare da se sa njima konsultuju, da li da dođu da se pregledaju, da li je potrebno da ostanu u bolnicu ili su dovoljni samo savjeti od ljekara. Na taj način uspjeli smo da tu frekvenciju primanja pacijenata smanjimo, što nam je i bio cilj, obzirom da kod hroničnih bolesnika uvijek postoji mnogo veća opasnost od infekcije nego kod zdravih osoba”, kazala je direktorica bolnice u Brezoviku i dodala da im je cilj da što manji broj bolesnika bude u bolnici.

Istakla je dobru saradnju sa Kliničkim centrom Crne Gore, Institutom za javno zdravlje i resornim ministarstvom, ali i, kako je kazala, odličnu koordinaciju lokalne uprave i svih nadležnih institucija u gradu.

Bonus video: