Kolašinski CK: Uz veliki oprez, pomoć će stići i do izolovanih

Kolašinski volonteri spremni da pomognu starim osobama, naročito na seoskom području, prema preciznim instrukcijama Crvenog krsta
3171 pregleda 0 komentar(a)
Volonteri Crvenog krsta godinama pomažu (ilustracija), Foto: CK Kolašin
Volonteri Crvenog krsta godinama pomažu (ilustracija), Foto: CK Kolašin

Dvadesetak uglavnom mladih Kolašinki i Kolašinaca pomoći će sugrađanima u okviru mjera borobe protiv korona virusa.

Njihov posao, kažu u opštinskoj organizaciji Crvenog krsta (CK), u sustini, neće se mnogo razlikovati od onog što su radili minulih godina. Nastojaće da dopru do što više samačkih staračkih domaćinstava u gradskom, a naročito na seoskom području.

No, ovih dana, spisak korisnika pomoći volontera znatno je širi, u Kolašinu i širom Crne Gore.

“Pored staračkih domaćinstava, naši volonteri će stizati i do osoba u samoizolaciji. Za sada imamo porodicu u jednom od sela, čiji su svi članovi u samoizolaciji. Vjerovatno će broj takvih domaćinstava ili osoba u budućnosti biti veći, ali naši volonteri su spremni, kao što je to bio slučaj i ranije, da ispune sve ono što se od njih očekuje. Ohrabruje veliki broj sugrađana koji su se ovih dana javili organizaciji i koji nude svoju pomoć”, kaže Milan Marković, jedan od rukovodilaca CK-a.

Način dostavljanja pomoći i ponašanje na terenu, tvrdi Marković, stavio je volontere pred nove izazove. Potpuno novi način ponašanja na terenu obavezan je za momke i djevojke koji će dostavljati hranu, sredstva za higijenu i ljekove onima koji to ne mogu sami da obezbijede ili koji su, zbog, mjera Vlade, u samoizolaciji.

Volonteri, svjesni opasnosti koju mogu izazvati neoprezni socijalni kontakti, osobama u samoizolaciji pomažu prema preciznim i detaljnim instrukcijama, tvrdi Marković. Prije svega, pri izlasku na teren, volonter na sebi mora imati prsluk CK, legitimaciju, rukavice i masku. U obavezi su da sa sobom nose ličnu kartu, ili pasoš.

“Nakon dobijanja podataka o korisnicima volonteri odlaze na adresu korisnika. Po dolasku volonter pokuca ili pozvoni na vrata. Volonter nikako ne ulazi u stan ili kuću i mora biti na rastojanju dva metra od vrata. Kada osoba izađe, volonter se predstavlja imenom i prezimenom i pokazuje legitimaciju, ne prilazeći osobi…”, objašnjava Marković.

Preporuka je da korisnici, prije dolaska volontera, pripreme spisak namirnica i ljekova, kao i novac, koje stavljaju u kesu i ostavljaju kesu ispred vrata.

“Dežurni volonter call-centra je u obavezi da korisnicima objasni da spisak namirnica treba da sadrži potrebe za narednih nedelju dana, jer nismo u mogućnosti da svakodnevno radimo nabavku za iste osobe. Kupuje se osnovno, ne kupujemo pakete brašna, ulja …, jer ljudi mogu opet da pozovu sljedeće nedjelje. Na spisku namirnica korisnik treba da upiše svoje ime, prezime i adresu”, neke su od instrukcija.

Obaveza volontera, između ostalog, je da glasno kaže iznos novca koji mu je ostavljen. Razgovor sa korisnicima pomoći ne može trajati duže od dva do tri minuta.

Ako je više korisnika iz jednog naselja, trgovina se može obavljati istovremeno, pri čemu računi i kese moraju biti odvojeni. Kupuje se isključivo ono što je na spisku.

“Račun se obavezno uzima i stavlja u istu kesicu gdje je bio spisak. Po povrtaku kod korisnika, volonter pored kesa sa namirnicama dostavlja kesicu u kojoj su račun, kusur i spisak. Korisnik treba da potvrdi da je sve u redu (obavezno da li je kusur tačan i da li su sve namirnice tu). Procedura je ista kao pri dolasku... Sačeka da korisnik izađe, provjeri sve i uđe”, objašnjavaju u CK-u.

Obaveza volontera je i da vode preciznu evidenciju o obavljenim posjetama. Tek po završetku smjene smiju da skinu zaštitnu opremu. “Izuzetno je vašno pridržavanje svih tih preporuka, to jest obaveza. Naši volonteri, do detalja, su upoznati sa svim, a ne sumanjam da će tako biti i u ostalim opštinama. Naša pomoć ne smije da ugrozi i treba da bude izuzetno transparentna”, ističe Marković.

Vatrogasci na muci zbog podmetnutih požara

Dok su mnogi Kolašinci ovih dana razmišljali kako da budu društveno korisni, neki su pripadnicima Službe zaštite stvorili brojne probleme i neplanirane obaveze. Na području te opštine sredinom minule sedmice bilo je aktivno nekoliko navjerovatnije namjerno podmetnih požara. Gorjelo je u blizini park-šume Dulovine, na Bašanjem brdu, Sjerogoštu i Rogoboru. Pripadnici Službe zaštite, skoro svim kapacitetima, angažovani su i u pripravnosti na realizaciji mjera u borbi protiv korona virusa, pa im, kako kažu, izlazak na teren zbog gaženja požara izuzetno otežava situaciju. “Još jednom apelujem na sugrađane da shvate ozbiljnost situacije i da imamo mnogo prečeg posla i važniju brigu sada, pa da se uzdrže od neodgovornog i opasnog ponašanja“, rekao je komandir Službe zaštite Željko Darmanović.

Mojkovčanka danima maske šije

Humanost na području mojkovačke opštine pokazalo je i nekoliko žena vičnih šivenju, koje volonterski šiju maske zaposlenima u zdravstvu, privrednim preduzećima, ali i sugrađanima. To već danima neumorno radi Mina Zejak, vlasnica poznatog krojačkog salona u Mojkovcu. Materijal je, kako kaže, obezbijeđen privatnim donacijama. Mojkovčanka ističe da samo želi da svojim primjerom potakne i druge žene u Crnoj Gori da učine isto.

“Zaista nema potrebe da bilo šta drugo kažem. Samo bih željela da poručim da na ovaj način treba i drugi, koji to mogu, da se organizuju i pomognu”.

Bonus video: