građani otežavaju posao njihovim ekipama

Iz CEDIS-a apeluju na građane da se uzdrže od paljenja livada i izazivanja požara

“U ovim izuzetno teškim danima za cijeli svijet, ekipe CEDIS-a se suočavaju sa novim problemom koji im otežava, ionako, težak posao da u ovim izazovnim vremenima održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore”, navodi se u saopštenju
3870 pregleda 1 komentar(a)
Požari
Požari
Ažurirano: 22.03.2020. 22:05h

Zbog učestalih požara, uzrokovanih paljenjem livada na seoskom području radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema suočavaju se sa brojnimm problemima u nastojanju održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore. 

Iz CEDIS-a su apelovali na građane da se uzdrže od paljenja livada I izazivanja požara, naročito u blizini energetskih objekata, da ne bi ugrožavali i sebe i druge i otežavali posao njihovim ekipama koje ulažu nadljudski napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema.  

“U ovim izuzetno teškim danima za cijeli svijet, ekipe CEDIS-a se suočavaju sa novim problemom koji im otežava, ionako, težak posao da u ovim izazovnim vremenima održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore. Naime, na području opštine Pljevlja, kao i u Beranama i Šavniku, mještani  u posljednjih nekoliko dana pale livade, a te nesmotrene radnje izazivaju požare koji neminovno ugrožavaju dalekovode i niskonaponsku mrežu jer su ovi objekti na seoskom području, uglavnom izgrađeni na drvenim stubovima. To uzrokuje dugotrajne prekide u napajanju električnom energijom korisnika na tim područjima”, navodi se u saopštenju CEDIS-a.

Zbog havarija, izazvanih požarima na livadama, došlo do ispada dalekovoda 35 kV  „Židovići-Šumani-Odžak-Kosanica“ sa kojeg se napaja veliki broj korisnika. Dosta problema bilo je i zbog ugroženosti dalekovoda 10 kV „Borovice“, „Krupice“, „Orlja“, „Komini“, „Boljanjci“, a štetu je pretrpjela i niskonaponska mreža za selo Kovač. 

Usljed požara izgorjelo je oko 10  nosnih stubova i  jedan A stub. Zbog toga su pojedina sela  ostajala bez napajanja električnom energijom i duže od 20 sati. 

“Ekipe CEDIS-a uspjele su da sve hvarisane stubove saniraju  i trenutno svi korisnici imaju uredno napajanje električnom energiom. Medjutim, na seoskim područjima pljevaljske i šavničke opštine ima puno požara koji još nijesu ugašeni i koji mogu napraviti dodatne probleme na distributivnoj mreži i uzrokovati nove prekide u napajanju električnom energijom”,navodi se u saopštenju CESID-a. 

Preporučujemo za Vas