"NEDOSTAJE LIČNE ZAŠTITNE OPREME"

Sindikat pisao Markoviću: Ljekari nemaju maske, djeca ministra ih koriste za zabavu

"Koristimo priliku da Vas upozorimo da je na sajtu Vlade objavljen spisak osoba koje su pod nadzorom ali sa netačnim datumima početka izolacije. S obzirom na burne reakcije u javnosti koje su nastupile sa isticanjem spiskova, ovo pitanje je vrlo važno jer može proizvesti brojne neprijatnosti a potencijalno i incidentne situacije osobama kojima je period izolacije završen. Objavljeni spiskovi Vlade su nepotpuni"
103879 pregleda 186 komentar(a)
Slika koju je objavio Sindikat doktora medicine, Foto: Sindikat doktora medicine
Slika koju je objavio Sindikat doktora medicine, Foto: Sindikat doktora medicine

Sindikat doktora medicine Crne Gore obratio se danas pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Sagledavajući situaciju iznutra, mišljenja smo da je potrebno ustanoviti trijažne punktove izvan zdravstvenih ustanova. Većina ustanova i dalje nema jasne smjernice za svoje zaposlene. Nedostaju protokoli postupanja u potencijalnim situacijama, smjernice za razdvajanje čistih i prljavih puteva, protokol o postupanju prema pacijentima koji su testirani kao negativni a iz nadzora su i imaju razvijene simptome, kliničku sliku koja imponuje COVID-19 (koronavirus) infekciji, kao i za brojne druge situacije. Svi ovi nedostaci dovode do haotičnog kretanja i postupanja što za rezultat ima potencijalno zaražavanje većeg broja zdravstvenih radnika. U tom cilju smatram da bi od velike pomoći bilo postavljanje šatora kako bi se trijaža pacijenata izmjestila iz zdravstvenih ustanova. U tu svrhu potrebno je formirati i trijažne timove.

Kako bismo testirali pacijente potrebno je da imamo briseve, koji već nedostaju. Ukoliko naši ambasadori mogu pomoći na tom polju značajno bi doprinijeli praćenju i otkrivanju broja inficiranih.

Takođe smatramo da bi potrebno bilo nabaviti najlonske prekrivače za krevete pacijenata

kod kojih je potvrđena infekcija, naročito za one koji se transportuju kako bi se smanjilo rasipanje virusa i kontaminacija okoline. Pacijenti u Bergamu koji su povezani na raspirator nose zaštitne komore na glavi koje imaju potrebne otvore za respirator olakšavajući time njegu pacijenta i bolju zaštitu najviše izloženog osoblja u intenzivnim njegama, kojih i onako nemamo dovoljno za ovu situaciju.

Koristimo priliku da Vas upozorimo da je na sajtu Vlade objavljen spisak osoba koje su pod nadzorom ali sa netačnim datumima početka izolacije. S obzirom na burne reakcije u javnosti koje su nastupile sa isticanjem spiskova, ovo pitanje je vrlo važno jer može proizvesti brojne neprijatnosti a potencijalno i incidentne situacije osobama kojima je period izolacije završen. Objavljeni spiskovi Vlade su nepotpuni.

Mišljenja sam da bi od velike pomoći bilo i dovođenje tima ljekara iz Kine koji imaju dragocjeno iskustvo u savladavanju epidemije, a koji bi mogli pomoći u uspostavljanju prtokola postupanja koje mi još uvijek nismo adekvatno razradili.

Lične zaštitne opreme nedostaje. U ovakvoj situaciji gdje pojedini ljekari nemaju čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite, djeca ministra Hrapovića se slikaju sa istima i koriste ih za zabavu. Ovo je primjer neviđene brutalnosti prema zdravstvenim radnicima koji uprkos svakodnevnom izlaganju opasnosti u nedostatku ili pri nedovoljnoj količini lične zaštitne opreme uredno obavljaju svoje radne zadatke. Dok zdravstveni radnici svoj posao obavljaju sa tekstilnim maskama u nedostatku drugih, a čija upotreba je okarakterisana kao nepodobna i neefikasna od strane SZO, djeca ministra Hrapovića najbolje maske koriste za fotografisanje i zabavu. Mislimo da ovakvo demonstriranje privilegija i moći od strane ministra Hrapovića i njegove familije jednom mora biti završeno i možda je idealan trenutak sad.

Slika koju je objavio Sindikat doktora medicine
Slika koju je objavio Sindikat doktora medicine(Foto: Sindikat doktora medicine)

Uvažite zdravstvene radnike na način što ćete ih snabdjeti ličnom zaštitnom opremom, protokolima, potrebnom asistencijom eksperata jer je dragocjeno vrijeme izgubljeno u dvomjesečnom uvjeravanju javnosti od strane ministra Hrapovića kako imamo sve i kako smo spremni za ovu situaciju što je daleko od realnosti", poručili su iz Sindikata doktora medicine Crne Gore Markoviću.

Preporučujemo za Vas