UŽIVO Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

U ovom blogu možete dnevno pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
8704 pregleda 1 komentar(a)
Zdravstveni radnik u Kliničkom centru juče popodne, Foto: Boris Pejović
Zdravstveni radnik u Kliničkom centru juče popodne, Foto: Boris Pejović

Humanost i solidarnost nemaju alternativu

U ovom blogu možete dnevno pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
Radnička partija uplatila je 2.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa.
„Radnička partija je shodno svojim mogućnostima uplatila 2.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv korona virusa. Pozivamo građane, državne institucije, političke partije i sve druge organizacije da jače nego ikad pokažemo nacionalno jedinstvo i odgovornost i na taj način pomognemo da se epidemija u Crnoj Gori što prije pobjedi“, poručio je predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić.
Glavni odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore donirao je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 10.000 eura.
“Sindikat Univerziteta Crne Gore sa zabrinutošću prati ukupna dešavanja koja u Crnoj Gori, ali i na globalnom nivou, izaziva širenje novog kornavirusa. Istovremeno, naš Sindikat pozdravlja i podržava napore i mjere koje ulaže i predlaže Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a koje se prvenstveno odnose na zaštitu života i zdravlja naših sugrađana/ki. Ovu
priliku koristimo i da sami uputimo apel na sve naše građane/ke da se pridržavaju svih mjera koje ovo tijelo nalaže kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi u vrijeme epidemije", saopšteno je iz Glavnog odbora Sindikata Univerziteta Crne Gore.
Zahvaljuju se svim zdravstvenim radnicima.
"Njihov odgovoran rad i požrtvovanje zaslužuju sve pohvale. Kako je solidarnost osnovni princip na kojem se zasniva sindikalno djelovanje, to danas kada se svi suočavamo sa pošasti zvanom korona virus, Sindikat Univerziteta Crne Gore insistira na solidarnosti i iskazivanju stvarne spremnosti da svi zajedno snosimo teret ove nezahvalne situacije u
kojoj se nalazimo sa nadom da će ista što prije proći. U to ime, a sa željom da pruži konkretnu podršku borbi protiv ove pošasti, Glavni odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore donio je odluku da na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti uplati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 10.000 eura. Sindikat Univerziteta Crne Gore putem ovog saopštenja istovremeno upućuje zahvalnost svim univerzitetskim profesorima, saradnicima i rektoratu na davanju ličnog doprinosa i preduzimanja konkretnih mjera te stavljanja svih resursa u službu održavanja nastavnog procesa kako bi onima zbog kojih smo tu, a to su studenti, i u ovakvim vremenima pružili podršku, prenijeli znanje i omogućili nastavak nastavnog procesa. Aktivacijom raznih elektronskih platformi za komunikaciju cjelokupan kadar Univerziteta Crne Gore svakodnevno vrši neophodnu komunikaciju kako u cilju prilagođavanja rada mjerama koje izriče Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, tako i održavanja kvaliteta nastave na najvišem nivou. U danima koji su pred nama solidarna pomoć svih društvenih aktera, saradnja i solidarnost nužni su preduslovi za smanjenje negativnih zdrastvenih i ekonomskih posljedica koje će ova pošast neminovno ostaviti za sobom.”
Još jedna vrijedna donacija.
Pored ranije uplaćenih 100.000 eura, on je obezbijedio sredstva za kupovinu 250.000 maski, milion rukavica, 100 aparata za temperaturu, 1.000 zaštitnih odijela i četiri respiratora Humanista Hajriz Hačko Brčvak obezbijedio je medicinsku opremu u vrijednosti od preko 183.000 dolara za bolnice u Bijelom Polju, Baru i Podgorici.
Vijesti.me | Sourcefabric
Restoran "Stari mlini" donirao je pet hiljada eura Nacionalnom kooridnacionom tijelu za zarazne bolesti u borbi protiv koronavirusa.
U ime restorana “Stari mlini” iz Ljute, Kotor, ovim putem vas informišemo da smo u želji da doprinesemo borbi protiv korona virusa u Crnoj Gori uplatili donaciju od 5.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti. Vjerujemo da zajedničkim snagama građana Crne Gore možemo učiniti da svi mi i naše porodice izađemo kao pobjednici iz ove situacije. Budimo solidarni i strpljivi jer je zdravlje na prvom mjestu", kazali su iz restorana Stari mlini.
Pomoć sa prehrambrenim i higijenskim artiklima.
"Sredstva za ovu namjenu obezbjeđena su sa računa za donacije Nacionalnog koordinacionog tijela, a Opštini Tuzi biće isporučena u cilju njihove distribucije građanima" Ministarka ekonomije Dragica Sekulić uručiće tokom dana Opštini Tuzi tri hiljade paketa pomoći namijenjenih domaćinstvima iz ove opštine.
Vijesti.me | Sourcefabric
Međunarodni klub žena u Crnoj Gori (IWCM) na inicijativu Don
Bosko Centra doniraće 3.000 euura KCCG-u.
"Međunarodni klub žena u Crnoj Gori (IWCM) na inicijativu Don
Bosko Centra (koji je bio jedan od primaoca donacije Diplomatskog bazara) doniraće 3000 eura KCCG kao podrška u borbi protiv pandemije. Centar Don Bosko je NVO koji pomaže mladima kroz razne aktivnosti na polju obrazovanja. Donaciju, koju je dobio od IWCM, prikupljenom na Diplomatskom božićnjem bazaru, Centar ponudio je da donira KCCG", saopšteno je iz Međunarodnog kluba žena.
"Moramo biti solidarni i sredstva usmjeriti gdje su sad najpotrebnija, a projekt za koji smo planirali utrošiti donaciju IWCM, završićemo kada stignu bolja vremena", kazao je don Viktor Ganc iz Don Bosko Centra.
Predsjednica IWCM Monika Dmohovska, supruga poljskog ambasadora, kazala je da je solidarnost sada najvažnija: „Naš klub je srećan što može pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore, koji se tako hrabro bori s ovom opasnom epidemijom“, kazala je Dmohovska.
Međunarodni Klub Žena u Crnoj Gori postoji kao NVO u Crnoj Gori već 10 godina i okuplja žene iz diplomatskih i međunarodnih poslovnih krugova, koji sprovode mnoge dobrotvorne i volonterske aktivnosti. Akcenat je na
škole, vrtiće i sve organizacije koje se bave djecom i njihovim
vaspitanjem i obrazovanjem.
"Najpoznatija aktivnost kluba je organizacija Diplomatskog Božićnjeg bazara, koji se svake godine tradicionalno održava pod potkroviteljstvom ambasada u Crnoj Gori u šoping molu Delta City. Sva novčana sredstva prikupljena na bazaru idu isključivo u humanitarne svrhe. Don Bosko Centar djeluje na Starom aerodromu u Podgorici i stalno pomaže nekoliko stotina djece organizujući različite obrazovne ili sportske aktivnosti", saopšteno je iz Međunarodnog kluba žena.
Prijestonica Cetinje, u saradnji sa kompanijom Marteks i opštinskom Organizacijom Crvenog krsta, podijelila je pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sanitarno-dezinfekcionim sredstvima za 100 socijalno najugroženijih porodica.Kako je saopšteno iz Prijestonice, paketi su podijeljeni prema spiskovima Crvenog krsta, a akcija bi trebalo da bude nastavljena i narednih dana.Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan kazao je da je u izazovnim vremenima veoma važno ne zaboraviti one koji nemaju dovoljno, lošeg su materijalnog stanja, nemoćni su i bolesni, ili nemaju nikoga ko bi o njima brinuo.Zahvalio se i preduzećima Glosarij i DPC, kao i apoteci Vila.Predstavnica Marteksa Marija Bracanović kazala je da joj je drago što može u ime te kompanije da uruči 200 paketa sa najosnovnijim životnim namirnicama za građane u stanju socijalne potrebe.
Od ukupno 33 odbornika, koliko broji ulcinjski parlament, njih 22 odrekli su se svog odborničkog dodatka za mjesec mart i taj iznos preusmjerili Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, saopšteno je iz ulcinjske Skupštine.
Komunalnom preduzeću, Skupština je preporučila da ne fakturiše svoje usluge privrednicima i zanatlijama koji zbog stanja u zemlji, ne vrše svoju privrednu djelatnost a Vodovodu da razmotri olakšice i za domaćinstva.
U saopštenju se podsjeća da je Skupština formalno u proljećnom zasjedanju ali da zbog novonastalih okolnosti nije sazvana redovna sjednica.
"I pored toga, aktivnosti Skupštine ne jenjavaju. Redovno pratimo aktivnosti i mjere koje preduzimaju lokalni i državni organi u zaštiti od virusa CoViD19. S tim u vezi, iskreno se zahvaljujemo našem preduzeću za komunalne djelatnosti, Službi za spašavanje, Komunalnoj policiji i Odjelenju bezbjednosti, a posebno bijelim mantilima našeg grada, kao i učiteljima i nastavnicima koji drže obrazovni proces živim", stoji u saopštenju.

Klub odbornika Demokratske Crne Gore Pljevlja donirao Crvenom krstu u Pljevljima 500 kilograma osnovnih životnih namirnica.

“U vremenu kada se naša opština, država i čitav svijet suočava sa pandemijom koronavirusa, svi društveni akteri su dužni da pokažu solidarnost i humanost prema građanima kojima je potebna pomoć. Ovom akcijom želimo da pružimo podsticaj i drugima da u ovim teškim trenucima čine isto, da pomažu sugrađanima, naročito starijim koje smo dužni da čuvamo kao što su oni čuvali nas. Apelujemo na sve strukture stanovništva da dok ovo ne prođe ostanu kod kuće i da učine sve da stariji od 65 godina nemaju potrebe da napuštaju svoj dom i izlažu se riziku od koronavirusa koji ovu populaciju i najviše pogađa. Organizujmo se, dostavimo starijima stvari koje su im najpotrebnije u ovoj situaciji. I imajmo na umu da naše malo nekome znači mnogo i da će i ova pandemija proći, utoliko prije, što se odgovornije budemo odnosili prema njoj”, navodi se u saoptenju Kluba odbornika Demokrata u Pljevljima.

Klub je pozvao sve građane da ostanu kući, čuvaju sebe i druge i poštuju preporuke.

Donacija pljevaljskih Demokrata
Donacija pljevaljskih Demokrata autor: Demokratska Crna Gora
Kompanija HIFA Oil uplatila je 5.000 eura Nacionalnom koorodinacionom tijelu za zarazne bolesti, za borbu protiv koronavirusa, saopšteno je iz te kompanije .
"Kao društveno odgovorna kompanija, HIFA Oil je izdvojila novčana sredstva, koja će, u skladu sa odlukom koju je ranije donijelo Naionalno koordinaciono tijelo, biti usmjerena za nabavku potrebne medicinske opreme, liječenje i pomoć građana Crne Gore u borbi sa pandemijom koronavirusa, koja ja zahvatila cijeli svijet", navodi se u saopštenju HIFA Oil.
Poručili su da es nadaju da će se ovoj akciji priključiti i ostali privredni subjekti i pojedinci i donirati novac, jer samo zajedničkim snagama, ujedinjeni, možemo spriječiti dalje širenje korona virusa u Crnoj Gori.
Zajednička borba protiv koronavirusa ne jenjava.
Nakon što su direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić i njegovi pomoćnici saopštili da će na račun Nacionalnog koordinaciong tijela za zarazne bolesti uplatiti po polovinu mjesečne zarade za mart, iz ZZZCG stigao je odgovor.
Predsjednik Sindikalne organizacije ZZZCG i šef Biroa rada Danilovgrad Dejan Vojvodić u korist NKT odrekao se cijele martovske plate.
Vojvodić je potvrdio "Vijestima" da se odrekao zarade, jer želi da doprinese borbi protiv koronavirusa.
Kolegama sindikalcima kazao je da na taj način želi da da svoj skroman doprinos za zaštitu svih njih i svih građana naše Crne Gore.

U vrijeme pandemije koronavirusa Covid-19 INA Grupa čini sve kako bi osigurali sigurnost snabdijevanja tržišta i kontinuitet poslovanja, saopšteno je danas iz te kompanije.

"Pri tome, INA-CRNA GORA, kao odgovorna kompanija slijedi sve preporuke, kako bi se spriječilo širenja koronavirusa Covid-19, jer nam je zaštita zdravlja naših kupaca i radnika na prvom mjestu. Svjesni truda koji je potrebno uložiti u ovim okolnostima, kompanija posebnu zahvalnost besplatnom kafom želi odati zdravstvenim radnicima – istinskim herojima, koji ne mareći za sopstvenu sigurnost i često u nemogućim uslovima pokazuju naročitu predanost svom pozivu. INA Grupa je, kroz svoje članice, besplatnu kafu osigurala i za zdravstvene radnike u Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini. U Crnoj Gori zdravstveni radnici, uz predočenje kartice (dokumenta) kojom potvrđuju svoj status, kafu mogu preuzimati na svim INA maloprodajnim mjestima u Crnoj Gori, do 07. aprila 2020. ili do isteka zaliha", naveli si iz INA Grupe.

Besplatna kafa za naše heroje
Besplatna kafa za naše heroje autor: INA Grupa
Studenti medicine, stomatologije i farmacije Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore volontiraju u Call centru Istituta za javno zdravlje, odgovarajući na jedinstveni besplatni broj 1616, svima onima koji sumnjaju da su bili izloženi korona virusu, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).
Dekan ovog fakulteta Miodrag Radunović ističe da su studenti Medicinskog fakulteta, kroz volontersko angažovanje u Institutu za javno zdravlje u borbi protiv virusa, pokazali da su etički kodeksi, kreativnost, energija i ozbiljnost studenata Medicinskog fakulteta i prepoznatljiv kvalitet medicinske nauke i struke benefit društva.
"U cilju održavanja kontinuiteta nastavnog procesa na svim studijskim programima, prema preporukama Univerziteta Crne Gore, Medicinski fakultet je, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i uz izuzetne napore nastavnika, organizovao sve vidove konsultacija, mentorske nastave i teorijske nastave elektronskim putem", kazao je Radunović.

On dodaje da su nastavnici planirana predavanja teorijske nastave dostavili predstavnicima studenata po studijskim programima i godinama uz apsolutnu dispoziciju nastavnika i inicijativu interakcije.

"Pojedini nastavnici su koristili Moodle platformu učenja na daljinu i ZOOM aplikaciju onlajn nastave. Model praktične nastave zbog specifičnosti kliničkih i predkliničkih entiteta, razvijamo konceptom prikaza kliničkih vjestina, dijagnostickih i terapijskih protokola sa virtuelnim pacijentima kroz prikaze slučajeva", zaključio je Radunović.

Studenti Medicinskog fakulteta
Studenti Medicinskog fakulteta autor: UCG
Kompanije iz Nikšica Z Petrol i Zarubica company kao društveno odgovorne kompanije uključile su se u borbu protiv novog korona virusa i u tu svrhu donirale novčana sredstva od po 10.000 eura (ukupno 20.000 eura) Nacionalnom koordinacionom tijelu, saopšteno je iz tih kompanija.
"Samo složni i solidarni možemo izaći kao pobjednici!
OSTANITE DOMA!", poručuju.

Šoping-mol Delta City je donirao deset hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tima za borbu protiv zaraznih bolesti.

Donacija je realizovana uplatom sredstava na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tima, a sa ciljem da se pomogne suzbijanje pandemije koja je zadesila Crnu Goru izazvane širenjem novog koronavirusa COVID 19, saopšteno je iz Delte.

"S obzirom na aktuelnu situaciju i na mjere koje je Vlada Crne Gore uvela u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19, Delta City je preduzeo sve potrebne korake kako bi se bezbjednost naših posjetilaca održala na najviem nivou, s tim u vezi obustavljen je rad šoping-mola, osim radnji od važnosti sa život i zdravlje naših sugrađana. U šoping-molu rade Supermarket Aroma, apoteka Maxima i Medical centar (Dr Nenezić i stomatološka ordinacija Sotir). Svakako, u cilju podrške kampanje #ostaniDoma, Delta City poziva sve građane da poštuju mjere i da ostanu u svojim kućama", navodi se u saopštenju.

Bonus video: