Obavještenje o refundaciji troškova stiže SMS-om

Osiguranici Fonda, osim onih u Šavniku i Plužinama, ne moraju putem telefona ili odlaska u banku da se interesuju da li je bila uplata
2996 pregleda 0 komentar(a)
Sead Čirgić, Foto: Savo Prelević
Sead Čirgić, Foto: Savo Prelević

Svi osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje, osim u Šavniku i Plužinama, dobijaće SMS porukom obavještenje o uplaćenom novcu po osnovu refundacije troškova liječenja.

“Uplaćena sredstva mogu podizati na šalteru bilo koje poslovnice Crnogorske komercijalne banke (CKB), bez obzira da li imaju otvoren transakcioni račun kod te banke ili ne. Servis za osiguranike područne jedinice Podgorica obezbijedili smo od novembra prošle godine kao pilot projekat”, kazao je “Vijestima” direktor Fonda Sead Čirgić.

On je rekao da je osiguranicima, kod podnošenja zahtjeva za refundaciju, data mogućnost da se opredijele da im se novac uplati na transakcioni račun koji imaju već otvoren kod CKB banke ili na račun za jednokratne isplate u istoj banci, uz ličnu kartu i bez obaveze otvaranja računa.

Čirgić je istakao da je sada prednost osiguranika što će na ovaj način biti obavješteni istog momenta da je Fond, po zahtjevu, uplatio novac za refundaciju troškova. Pojasnio je da više nije potrebno da se građani putem telefona ili odlaska u Fond i banku interesuju da li je bila uplata.

“Takođe, na ovaj način osiguranici Fonda će brže i komfornije preuzimati novac po tom osnovu. Osim toga ovo je značajno i za Fond jer će se smanjiti administrativne procedure, kao i troškovi obrade i realizacije zahtjeva, nema štampanja naloga niti provizija za poštanske usluge“, objasnio je Čirgić.

On je rekao da osiguranici koji imaju platne kartice novac mogu podići na bankomatima CKB banke. Kazao je da se uplate za filijale Šavnik i Plužine ne mogu vršiti po novom sistemu, jer u tim opštinama CKB banka nema otvorene poslovne jedinice.

Svi građani od prošlog ponedjeljka mogu preko interneta dobiti šifru za korišćenje elektronskih servisa, među kojima su zakazivanje posjete izabranom ljekaru i naručivanje terapije...

Prema uputstvu, građani na portalu eZdravlje (ili istoimenoj mobilnoj aplikaciji) treba da ukucaju jedinstveni matični broj, broj zdravstvene knjižice i broj telefona, na koji se šalje PIN za pristup sistemu.

Po dobijanju PIN-a, servisima se pristupa tako što se ukuca broj zdravstvene knjižice i PIN-a, odnosno šifre.

Bonus video: