Nikšić: „Defendologija“ obezbijedila pomoć ugroženim porodicama

“Riječ je o porodicama koje spadaju u ugroženu kategoriju (prosjačenje), a količina prikupljene hrane je dovoljna skoro za mjesec. To su mnogočlane porodice koje broje uglavnom iznad devet članova i nemaju nikakvih primanja”
3694 pregleda 0 komentar(a)
Dio namirnica, Foto: Dnevni centar "Defendologija”
Dio namirnica, Foto: Dnevni centar "Defendologija”

Dnevni centar za djecu i porodicu "Defendologija” iz Nikšića, jedini u Crnj Gori koji se bavi djecom koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu, uspio je da, uz pomoć donatora, obezbijedi hranu za 12 porodica.

“Riječ je o porodicama koje spadaju u ugroženu kategoriju (prosjačenje), a količina prikupljene hrane je dovoljna skoro za mjesec. To su mnogočlane porodice koje broje uglavnom iznad devet članova i nemaju nikakvih primanja”, saopšteno je iz “Defendologija” centra.

Kako su kazali, danima su im se korisnici Dnevnog centra obraćali za pomoć jer nemaju osnovno i elementarno za preživljavanje, a kamoli higijenske potrepštine.

“Ostati imun na suze djece nije odlika profesionalaca, posebno ne kada je situacija ovakva. Da se na muci poznaju junaci, davno je rečeno. Stoga smo prvu pravu pomoć i podršku pronašli u našim dugogodišnjim strateškim partnerima, međunarodnoj organizaciji Save the children. Njihova pomoć bila je usmjerena i na korisnike i na zaposlene u Centru, zbog čega smo im posebno zahvalni”, istakli su iz Dnevnog centra.

Pomoć, kako su kazali, osvjedočenih prijatelja Centra ni ovoga puta nije izostala, pa su Veliku zahvalnost i podršku duguse pozivu odazvali i donirali hranu kompanije “Popović” i NTC, sirara “Miljanić”, Mesna industrija Goranović i Narodna kuhinja.

“Centar za afirmaciju RE populacije je uz pomoć drugih donatora za deset porodica obezbijedio šampone, sapune i maske. U saradnji sa Centrom za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, obezbijedili smo pomoć za dodatni broj porodica, a podršku i dobru saradnju imali smo i sa Centrom za Romske inicijative”, naveli su iz “Defendologija” centra koji je sa radom počeo 2017.godine.

Od osnivanja, kroz Centar je prošlo više od 350 djece uzrasta od tri do 18 godina, a među njima je bilo oko 25 djece koja su se bavila ili se i dalje bave prosjačenjem, i preko 150 roditelja. U Dnevnom centru svakodnevno boravi oko 140 korisnika, dok povremeno dolazi njih više od stotinu.

Galerija

Bonus video: