Kuvar umro od srčanog udara, ostali pomorci zdravi

„Preliminarni nalaz patologa nakon autopsije tijela preminulog pomorca međutim, pokazuje da je smrt brodskog kuvara nastupila uslijed srčanih problema, a ne infekcije zaraznom bolešću", objavio je danas „Ekathimerini“
153 pregleda 0 komentar(a)
Blue Tune
Blue Tune
Ažurirano: 21.02.2018. 14:54h

Četrdesetogodišnji ruski državljanin - kuvar sa trgovačkog broda “Blue Tune”, umro je uslijed srčanog udara, a ostatak posade broda je zdrav – objavilo je danas grčki dnevnik “Ekathimerini”, pozivajući se na izvore u tamošnjim zdravstvenim vlastima.

Teretnjak „Blue Tune“ kojim upravlja kompanija „Mastermind Shipmanagement“ d.o.o. iz Kotora, zaustavljen je u ponedjeljak i stavljen u karantin u grčkoj luci Aghios Nikolaos u Korintskom zalivu, zbog sumnje da je među njegovom posadom izbila za sada neutvrđena zarazna bolest.

„Preliminarni nalaz patologa nakon autopsije tijela preminulog pomorca međutim, pokazuje da je smrt brodskog kuvara nastupila uslijed srčanih problema, a ne infekcije zaraznom bolešću", objavio je danas „Ekathimerini“ uz napomenu da su eksperti grčkog Centra za prevenviju i kontrolu bolesti, u međuvremenu detaljno pregledali i ostatak posade broda koji je stavljen u karantin i da je tom prilikom utvrđeno da su oni svi zdravi.

Posada broda „Blue Tune“ koji je sa teretom rude boksita plovio iz italijanske luke Ravena ka Aghios Nikolausu, prijavila je grčkim vlastima dok su bili u završnoj dijelu putovanja kroz sam Korintski zaliv, da je na brodu izbila nepoznata bolest, a brodski kuvar je u međuvremenu preminuo. Brod je po prispjeću u luku, stavljen u karantin i pod pojačan nadzor grčkih zdravstvenih vlasti. Tijelo preminulog pomorca upućeno je na autopsiju. Jedan od grčkih specijalista u međuvremenu je isključio mogućnost da je teret koji je „Blue Tune“ prevozio izazvao trovanje posade, što je pospješilo špekulacije da je na brodu izbila neka zarazna bolest.

Nakon jučerašnjeg nalaza medicinara, takve sumnje su na sreću, pale u vodu.

Mali teretnjak od 5.193 tone deplasmana „Blue Tune“ vije zastavu Antigve i Barbude, a njime prema navodima specijalizovanih sajtova, kao menadžer upravlja kompanija u Kotoru – kćerka firma kiparske brodarske kompanije „Mastermind Shipmanagement“ što raspolaže flotom od ukupno 15-tak brodova za prevoz rasutog i generalnog tereta. Brod „Blue Tune“ međutim, pripada jednoj njemačkoj brodarskojh kompaniji za čiji ga račun vodi kotorski „Mastermind Shipping“. „Vijesti“ ni danas nisu dobile odgovor od te kompanije čiji je izvršni direktor Dejan Ivović na pitanja polsta mailom što se događalo sa brodom „Blue Tune“ i njegovom posadom, te da li među pomorcima na tom brodu ima i državljana Crne Gore što nije isključeno, budući da ta kompanija na brodove kojima upravlja, ukrcava i veći broj naših pomoraca. Kontakt telefoni te agencije i samog Ivovića i danas su bili isključeni.

Bonus video: