Orav: EU izdvojila tri miliona eura za CG, novac će se koristiti za hitne nabavke

Kaže i da su reprogramirali 50 miliona eura iz postojećih pretpristupnih fondova, kako bi pružili dalju podršku zdravstvenom sistemu
5470 pregleda 4 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Screenshot
Aivo Orav, Foto: Screenshot
Ažurirano: 26.03.2020. 17:11h

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav kazao je da je EU izdvojila tri miliona eura za Crnu Goru, a taj novac će se koristiti, kako Orav kaže, za hitne nabavke.

Kaže i da su reprogramirali 50 miliona eura iz postojećih pretpristupnih fondova, kako bi pružili dalju podršku zdravstvenom sistemu.

"Dragi crnogorski prijatelji, ovo su teška vremena. Suočeni smo sa zdravstvenom krizom kakvu nikada ranije nijesmo doživjeli, protiv koje se bore sve zemlje Evrope", rekao je Orav.

Kaže da solidarnost Evropske unije uvijek pobjeđuje, "a mi se organizujemo kako bi odgovorili na krizu i pobijedili COVID-19".

"Nismo zaboravili naše partnere na Zapadnom Balkanu. Kao što znate, EU je uvijek bila glavni partner i donator Crne Gore. Već smo donirali preko 12 miliona eura za poboljšanje vašeg zdravstvenog sektora. Sada ponovo stojimo zajedno sa vama. Izdvojili smo tri miliona eura za Crnu Goru koja će se koristiti za hitne potrebe - kao što su nabavka opreme, respiratora, higijenskih proizvoda i drugih potrebnih stvari za bolnice. Razmišljamo i o periodu koji je pred nama, jer znamo da će ova situacija dugoročno utiacti i na Crnu Goru. To je razlog zašto zajedno sa Vladom sarađujemo na pripremi programa za suočavanje sa posljedicama ove krize. Reprogramirali smo 50 miliona eura iz postojećih pretpristupnih fondova, kako bismo pružili dalju podršku zdravstvenom sistemu", dodao je Orav.

On kaže da će ova sredstva takođe podržati privredu, preduzetnike, najugroženije slojeve društva i ostale pogođene sektore.

"Dragi prijatelji, sigruan sam da ćemo zajedno iz ove krize izaći jači. Budite snažni, budite bezbjedni i ostanite kod kuće. Ostanite doma i pazite se", poručio je Orav.

Bonus video: