ŠTA PIŠE U DOPISU

Farmont juče Fondu: Srbija konfiskovala respiratore; Farmont danas: Da vam razjasnimo...

"... nažalost moramo da Vas obavijestimo da su respiratori konfiskovani od strane Republike Srbije za njihove potrebe i da iste nismo u mogućnosti isporučiti", tvrdio je dobavljač juče u dopisu direktoru Fonda za zdravstveno osiguranje
76746 pregleda 120 komentar(a)
Na tri respiratora u ovom trenutku Crna Gora ne može računati (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Na tri respiratora u ovom trenutku Crna Gora ne može računati (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2020. 21:17h

Kompanija Farmont juče je tvrdila u dopisu Fondu za zdravstveno osiguranje da nije u mogućnosti da isporuči tri respiratora, jer ih je “Republika Srbija konfiskovala za njihove potrebe”.

To piše u dopisu, koji je izvršni direktor te kompanije poslao direktoru Fonda Seadu Čirgiću.

Dopis kompanije Farmont direktoru Čirgiću, od 25. marta, prenosimo u cjelosti:

"Povodom isporuka robe po ugovoru o isporuci aparata za mehaničku ventilaciju ( respiratora) za potrebe JZU Crne Gore broj 09-1785 od 13.03.2020 , želimo da Vas obavijestimo da su dva respiratora koji su bili u Hrvatskoj ocarinjenja i da je jedan već isporučen juče 23.03.2020 korisniku JZU Bolnica Bar, a da ce drugi biti isporučen sjutra 25.03.2020 korisniku JZU Bolnica Berane. Vezano za preostala tri respiratora koja su se nalazila u Srbiji i za koje ste obaviješteni dopisom od 19.03.2020 i mejlom od 18.03.2020 , da zbog odluke Vlade Repubilke Srbije o zabrani izvoza medicinskih sredstva i opreme , imamo problem da istu preuzmemo i ocarinimo, nažalost moramo da Vas obavijestimo da su respiratori konfiskovani od strane Republike Srbije za njihove potrebe i da iste nismo u mogućnosti isporučiti”, navodi se u dopisu koje potpisuje direktor kompanije Petar Popović.

Ambasade ćutale

“Vijesti” su juče, po saznanju da je navodno došlo do spora u vezi sa respiratorima, uputila pitanja Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, Ambasadi Crne Gore u Beogradu, Ambasadi Srbije u Podgorici i Ministarstvu vanjskih poslova. Niko od njih nije odgovorio.

Nakon što su "Vijesti" dobile nezvaničnu informaciju da je Fond za zdravstveno osiguranje naručilac respiratora, kontaktiran je direktor Fonda, koji je zvanično odgovorio da su tri respiratora, prema informacijama dobavljača - kompanije Farmont, konfiskovana.

"Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća", rekao je Čirgić "Vijestima".

Farmont: Da vam razjasnimo...

Farmont je danas, nakon objavljivanja teksta o respiratorima, Fondu uputio novi dopis, u kojem ne pominju da su aparati konfiskovani.

I taj dopis prenosimo u cjelosti:

"Povodom teksta koji je osvanuo u dnevnim novinama Vijesti u vezi isporuke tri resporatora koja su se nalazila u Srbiji , želim da damo razjašnjenje. Prije svega roba nije plaćena avansno , jer sa dobavljačem imamo ugovor i imamo dogovorenu određenu valutu plaćanja. Roba nije ni dolazila do Srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora sa Fondom Zdravstva Crne Gore, Farmont kao dobavljač je krenuo u nabavku respiratora. Tri su se nalazila u Beogradu - Srbiji , a dva u Zagrebu-Hrvatskoj. Naime, aparati su bili u vlasništvu kompanije Getinge Group - Beograd - Srbija i nalazili su se na carinskom lageru. Nakon potvrđene narudžbe od Getingea, prevoznici su dosli za robu, kako u Beogradu , tako i u Zagrebu. Roba je preuzeta iz Zagreba i već je isporučena zdravstvenima institucijama u Crnoj Gori, a u Beogradu prilikom preuzimanja iste, nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba , to jest tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji".

Čirgić “Vijestima” nije rekao, niti su “Vijesti” objavile, da su respiratori plaćeni, već je kazao da nije riječ o donaciji.