Javna lista može da rezultira i zločinima

Ombudsman ima razumijevanja za odluke Vlade o ograničenju privatnosti, ali kaže da je ključan stav Ustavnog suda, Civil Rights Defenders traži da se prestane sa objavljivanjem imena licima u samoizolaciji
6586 pregleda 13 komentar(a)
“Može doći i do stigmatizacije, objavljena su i imena djece”:Goran Miletić, Foto: Betaphoto/Miloš Miškov
“Može doći i do stigmatizacije, objavljena su i imena djece”:Goran Miletić, Foto: Betaphoto/Miloš Miškov

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders (CRD) pozvala je Vladu Crne Gore da poštuje pravo na privatnost građana koji su u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa i da odmah povuku objavljene spiskove.

Ta organizacija istu poruku uputila je Vladi Bosne i Hercegovine, podsećajući u javnoj objavi da je izvršna vlast u Crnoj Gori 22. marta učinila javno dostupnim imena osoba kojima su donesene odluke o obaveznoj samoizolaciji, a nakon toga uslijedile su slične akcije u BiH - u Kantonu 10 i opštini Konjic.

Takvi podaci sadrže imena osoba, njihove lokacije (adrese su u većini slučajeva uključene) i godine, i odraslih i maloljetnika, podsjeća se.

Crnogorski ombudsman Siniša Bjeković juče je objasnio u izjavi agenciji MINA da “stroge mjere kojima se smanjuje opasnost moraju biti izuzetak i uvoditi se onda kada normalne mjere i ograničenja u svrhu očuvanja javnog zdravlja, nijesu dovoljne”. O objavljivanju spiskova nije iznio jasan stav, navodeći da treba sačekati odluku Ustavnog suda.

Bjeković
"Prednost je data legitimnom cilju": Bjeković(Foto: Savo Prelević)

“U ovom trenutku prednost je data legitimnom cilju, a ne sredstvu. Akt, odnosno radnja miješanja u privatnost je nastala i proizvodi dejstvo, pa ćemo o valjanosti uvođenja ove mjere nešto više znati nakon ocjene ustavnosti, uz oprečne stavove civilnog sektora i organa vlasti”, kazao je Bjeković.

Direktor CRD za Evropu Goran Miletić je u objavi naveo da su u toj NVO zabrinuti da javna lista ljudi koji su u izolaciji može dovesti do negativne stigmatizacije ljudi, uključujući djecu, čiji su identitet i lokacije objelodanjeni. “To na kraju može rezultirati govorom mržnje i zločinima nad osobama sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima, što će dodatno pogoršati njihovo stanje. Objava imena osoba u samoizolaciji nije u skladu sa članom 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i pozivamo nadležne institucije da prestanu sa daljim objavljivanjem imena”, rekao je Miletić.

Akcija za ljudska prava je sa sličnom argumentacijom uputila nedavno pisma specijalnim izvjestiocima za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Iz CRD su naveli i da je Evropski sud za ljudska prava presudio da se „pravo na privatnost posebno odnosi na zaštitu povjerljivosti podataka koji se odnose na viruse, jer otkrivanje takvih podataka može imati štetne efekte na privatni i porodični život pojedinca i njegov socijalni i profesionalni položaj, uključujući izlaganje stigmi i moguće isključenje iz zajednice ”.

Oni očekuju da Crna Gora i BiH odmah povuku ove mjere i obezbijede poštovanje prava na privatnost.

Siniša Bjeković je kazao da se Crna Gora nalazi u svojevrsnom stanju akutne društvene potrebe za uvođenjem hitnih mjera kojima se djeluje na sprečavanje širenja infekcije. On je objasnio da se u ovakim okolnostima traži ravnoteža između neograničavanja i neograničavanja ljudskih prava u situaciji „javne opasnosti koja prijeti opstanku nacije”.

Evropski sud za ljudska prava, naveo je, pod ovim pojmom označava „posebnu kriznu situaciju ili vanrednu okolnost koja pogađa cjelokupno stanovništvo i predstavlja prijetnju organizovanom životu zajednice neke države ili njenog dijela”.

On je ocijenio da je ta ograničenja moguće uvesti upravo u situaciji kakva je u Crnoj Gori, jer je stepen rizika od infekcije za javno zdravlje takav da traži hitan i efikasan odgovor i jer iskustva zemalja koje su bile prve na udaru pandemije govore da manje restriktivne mjere nijesu donijele očekivane rezultate.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) juče je zatražio od Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave policije, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i zaštitnika ljudskih prava da uklone web aplikaciju crnagorakorona.com i procesuiraju njene kreatore. U saopštenju su naveli da je ona kreirana tako da generiše lične podatke građana čiji se identiteti objavljuju na internet stranici Vlade.

„Generisanjem tih podataka ulazi se u zonu krivične odgovornosti kreatora i administratora web aplikacije, jer se time krši niz međunarodnih dokumenata i crnogorskih zakona“, pojasnili su iz CGO.

Inicijativu GA sutkinji Muratović, Vladina odluka ne postoji

Sutkinja Ustavnog suda Mevlida Muratović zadužila je inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade da se saopšte imena osoba koje su u izolaciji, koju je u ponedjeljak podnijela NVO Građanska alijansa, saznaju “Vijesti”. Iz US je zvanično rečeno da je u toku “prethodni postupak (ispitivanje procesnih pretpostavki i pribavljanje potrebnih podataka za vođenje postupka). “Predmet je dodijeljen sudiji izvjestiocu i savjetniku na obradu”, kazali su, ne navodeći ime sutkinje. GA je predložila da sud hitno i do donošenja konačne odluke, izda odluku o obustavi objave spiska. Zvanična odluka Vlade o objavljivanju imena osoba u izolaciji ne postoji, potvrdili iz GA “Vijestima”, a što je ranije saopštila i HRA.

Bonus video: