Opasnost od porasta nasilja u porodici

Kako su naveli iz tog resora kućna izolacija članova porodice, strah od zaraze, psihoza, problem u snabdijevanju i finansijama, odsutstvo sa posla su samo neki od faktora koji utiču na porast slučajeva nasilja u porodici
2529 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U kriznim uslovima izazvanim pandemijom koranavirusom, postoji opasnost za eskalacijom nasilja prema ženama i djecom, jer je stanovništvo usmjereno na izolaciju i ograničavanje kretanja, ocijenili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Kako su naveli iz tog resora kućna izolacija članova porodice, strah od zaraze, psihoza, problem u snabdijevanju i finansijama, odsutstvo sa posla su samo neki od faktora koji utiču na porast slučajeva nasilja u porodici.

“U prilog tome govore podaci o broju prijavljenih slučajeva koje saopštavaju nevladine organizacije SOS Nikšić i Crnogorski ženski lobi pružaoci nacionalne sos linija za žene i djecu žrtve nasilja i žrtve seksualnog nasilja”, kaže se u saopštenju.

Ograničavanje kretanja i samoizolacija pružaju nasilnicima priliku za dodatnu demonstraciju sile i kontrole nad žrtvama .

“Žrtve porodičnog nasilja upućene su da provode sa nasilnicima duže vremenske periode, a neke od njih, zbog straha od zaraze, izbjegavju da zatraže neophodnu zdravstvenu ili socijalnu pomoć”, pojasnili su iz Ministarstva.

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti apelom se pridružuje Institutu za rodnu ravnopravnost Evrospke unije u Viljnusu i Ekspertnom timu Savjeta Evrope - GREVIO u skretanju pažnje javnosti relevantnih institucija da u vremenu protiv pandemije virusa COVID19 ne smiju zaboraviti da trenutna situacija dodatno može pogoditi žene i djecu žrtve nasilja.

“S tim u vezi moraju se preuzimati i mjere za sprječavanje eskalacije nasilja u porodici”, ističe se u saopštenju.

Nacionalne linija za žrtve porodičnog nasilja i seksualnog nasilja su dostupne 24 časa, a brojevi telefona su SOS Telefon 080 111 111 i SOS linija za žrtve seksualnog nasilja 020 250 750.

Bonus video: