Starčević: Diskriminatorski i maćehinski odnos vlade prema Krtolima

Starčević je podsjetio da Krtoljani bezuspješno od 2008. traže da se stari austrougarski put preko Solila “rekonstruiše i osposobi za saobraćaj u varednim situacijama”
63 pregleda 2 komentar(a)
retoran Solila, Foto: Siniša Luković
retoran Solila, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.02.2018. 12:53h

Odluka Ministarsta održivog razvoja i turizma (MORT) da ruskom investotoru dozvoli rekonstrukciju objekta starog ribljeg srestorana “Delin” koji se nalazi u srcu zaštićenog područja. Specijalnog rezervata prirode Solila u Krtolima kod Tivta, ogorčila je lokalno stanovništvo koje smatra da je diskriminisano.

“Vlada Crne Gore se trudi da pokaže da postoji da bi štitila interese tzv. "velikih" investitora na štetu običnih građana, a i lokalne samouprave”, saopštio jepredsjendik Savjeta MZ Krtoli Ivan Starčević.

MORT je uprkos ranijoj negativnoj odluci Agencije za zaštitu životne sredine dozvolilo ruskom državljaninu Petru Orliku radove na restoranu, koji se nalazi na parceli u specijalnom rezervatu prirode Tivatska solila, gdje po Zakonu o zaštiti prirode nije moguće graditi. Taj prostor uživa najveći mogući stepen zaštite zbog čega su proteklih godina Opština i država u više navrata odbijale da izađu u susret molbama lokalnog stanovništva da se stari put preko Solila popravi i na njemu dozvoli saobraćaj putničkih automobila u slučajevima kada poplavi obližnja magistrala Tivat-Radovići, odnosno da se putna i dio vodovodne infrastrukture “provuče” kroz jugoistočnu ivicu zaštićenog rezervata. U međuvremenu, nekada jedinstvena katastarka parcela koja je zahvatala rezervat podijeljena je na tri nove od kojih je ona na kojoj se nalazi Orlikov restoran, pod volšebnim okolnostima, stavljena van režima zaštite.

Starčević je podsjetio da Krtoljani bezuspješno od 2008. traže da se stari austrougarski put preko Solila “rekonstruiše i osposobi za saobraćaj u varednim situacijama” i to samo za mala, putnička vozila i vozila hitne pomoći.

“Izgovor Agencije za zaštitu životne sredine je svaki put bio da je to područje specijalnog rezervata "Tivatska solila" zaštićenog Ramsarskom konvencijom, i da su strogo zabranjene bilo kakve intervencije i građevinski zahvati u istom. Briga zbog potencijalnog ugrožavanja ljudskih života ih nije interesovala. Vlasnici privatne imovine koja se nalazi u obuhvatu rezervata ne mogu da raspolažu svojom imovinom jer je zbog statusa rezervata, po zaključku Agencije, po istom osnovu, strogo zabranjeno izvođenje bilo kakvih radova, poljoprivrednih isl. u istom, pod izgovorom da se ne bi uznemiravale ptice i remetila prirodna ravnoteža", istakao je predsjednik MZ Krtoli.

On je podsjetio i da je zvog negativnog stava Agencije zbog ulaska nove kružne raskrnice nove saobraćajnice MR1 za kompleks Luštica Bay u površini od oko 1.400 kvadrata u zaštićeno područje na južnom kraju rezervata, čitav projekat MR 1 morao biti revidovan

“Moralo se ući u dodatnu eksproprijaciju, a samo izvođenje radova i izgradnja kružnog toka će koštati puno više. Džabe su bili svi napori Opštine Tivat da se Podgorica urazumi i da pokaže elementarnu fleksibilnu pragmatičnost. Sa tim parama se moglo napraviti mnogo dobrih stvari na teritoriji Opštine Tivat”, istakao je Starevič dodajući da je lokalno stanovništvo uprkos svemu, podržalo projekat zaštite Solila kao rezervata prirode kao doprinos lokalnoj turističkoj ponudi.

“I umjesto da se jedan takav odnos gaji i unapređuje, potezom MORT-a, će teško uspostavljeno povjerenje i partnerstvo MZ Krtoli i lokalne zajednice sa JPMD, biti prilično uzdrmano. Ovo posebno zbog stava MORT-a da se ignoriše mišljenje, tj. protivljenje Agencije za zaštitu životne sredine i da se dozvoli stranom investitoru da se pogonska zgrada i crpna stanica na Solilima, ex. restoran "Delfin" koji je radio kratak vremenski period, rekonstruiše u neki vid ugostiteljskog objekta. Ovo izuzetno iritira Krtoljane posebno kada se ima u vidu da imovina Krtoljana nema isti status kao imovina nekoga sa strane, što je već prepoznato kao jedan oblik pokazivanja osiljenosti, nipodaštavanja i diskriminacije”, ističe Starčević.

Država ne poštuje ni sopstvene planove

Starčević je podsjetio da je po Prostronom planu posebne namjene za Morsko Dobro i Studijom zaštite kulturne baštine u specijalnom rezervatu “Tivatska Solila” predviđeno da se objekat bivšeg restorana “Delfin” pretvori u svojevrsni centar za posjetioce rezervata.

"U funkcionalnom smislu zgrada je integralni dio Solila i treba da bude ključni prostor za njihovu prezentaciju, da se aktivira za potrebe info-punkta, muzeja, suvenirnice, edukativnih prostora rezervata i sl", piše u tim dokumentima.

Predsjednik MZ stoga poručuje da bi Vlada “da želi raditi u najboljem intreu svojih građana za što je ona i izabrana”, za tu zgradu koja je u privatnom vlasništvu, utvrdila javni interes, ekspropriisala je i privela namjeni koju za nju prospisuju važeća planska dokumentacija i Studija zaštite.

“Kad je u pitanju put od javnog i životnog interesa, kad je u pitanju krtoljska imovina onda važe striktna pravila Ramsar-a, a kad je u igri "podobni" investitor, onda se svakojakom gimnastikom Ramsar neutrališe. Da li je u pitanju "izlaženje u susret" stranim investitorima, ili ulagivanje nekim sivim CG eminencijama, ili varijanta "Koliko sam ja tu dobar" ili neka 10-ta, vjerovatno nikad nećemo saznati jer se "gospodari našeg prostora" isključivo ponašaju po principu "Psi laju, vjetar nosi, karavani prolaze", ali barem se nadamo da će i famozna svijeća jednom da dogori”, poručio je Starčević.

Bonus video: