"Stigla oprema kojom će biti zadovoljene potrebe zdravstva u naredne tri do četiri sedmice"

"Hvala donatorima", kazao je Lazović
31342 pregleda 40 komentar(a)
Lazović, Foto: Vlada Crne Gore
Lazović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.03.2020. 19:00h

U Podgoricu je večeras dopremljen kontigent medicinske opreme koje je crnogorskom zdravstvenom sistemu donirao biznismen Petros Statis, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kontigent pomoći na Aerodromu Podgorica
Kontigent pomoći na Aerodromu Podgorica(Foto: Vlada Crne Gore)

Iz Vlade je ranije saopšteno da je na podgorički aerodrom stigao prvi kontingent medicinske i zaštitne opreme kao podrška u suzbijanju pandemije koronavirusa u Crnoj Gori.

Na Twitter nalogu Vlade saopšteno je da je to prvi vrijedan kontingent za crnogorski zdravstveni sistem.

Ranko Lazović, rukovodilac Kriznog operativnog štaba za zdravstvo kazao je da je stigla količina opreme kojom će biti zadovoljene potrebe crnogorskog zdravstvenog sistema u naredne tri do četiri sedmice kada nas čeka vrhunac epidemije.

"Hvala donatorima", kazao je Lazović.

Šef Kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović ocijenio je da je oprema stigla u pravom trenutku kada su naši postojeći resursi bili na izmaku te da zato da oprema nema cijenu.

"Tri i po tone zaštitne opreme značiće sigurnost za naše zdravstvene radnike, ali i za pripadnike svih službi koje su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Prilika je da se u ime Vlade još jednom zahvalim biznismenu Petrosu Statisu što se odazvao ličnoj molbi premijera Duška Markovića, i uz pomoć Mohameda Šajbanija uspio da nam sve ovo obezbijedi u kratkom roku. Ovaj kontigent pomoći je zapravo potvrda da Vlada ima sposobnost, potencijal i odlučnost da zaštiti svakog građanina, svaku porodicu i sve nas od ove opake epidemije", kazao je Bulatović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ranije je rekao da se prevazilaze problemi nabavke medicinske opreme i da će, zahvaljujući naporima premijera Duška Markovića, u Crnu Goru stići tri tone medicinske zaštitne opreme.

"Ona će ujutro biti distribuirana svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Početkom iduće sedmice očekujemo dopremanje novih kontingenata, ona će biti distribuirana i apotekama, tako da će i građani u narednom periodu imati dovoljno, prije svega maski i zaštitnih rukavica", poručio je Hrapović.

Premijer Duško Marković saopštio je 26. marta da u Crnu Goru danas stiže tri tone neophodne medicinske i zaštitne opreme za ljekare, zdravstvene radnike i pripadnike svih službi koje su na prvoj liniji borbe protiv pandemije koronavirusa.