Direktorica Doma zdravlja Tivat: Nema mjesta panici, zaraženi pacijent zbrinut

"Sve osobe koje se bile u kontaktu sa zaraženom osobom su pod zdravstveno- sanitarnim nadzorom i izolovane su"
18615 pregleda 4 komentar(a)
Dio osoblja Doma zdravlja Tivat, Foto: Siniša Luković
Dio osoblja Doma zdravlja Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.03.2020. 17:05h

Direktorica Doma zdravlja Tivat dr Jasminka Anđelić kazala je da je pacijent iz Tivta kod koga je juče potvrđena zaraza koronavirusom, od sinoć na liječenju u Opštoj bolnici u Baru.

To je inače, prvi slučaj obolijevanja od ove infekcije u Tivtu.

“Kao zdravstvena ustanova primarnog nivoa, preduzeli smo sve aktivnosti povodom ove situacije, a shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Lice koje je zaraženo je vozilom naše ustanove sinoć zbrinuto u Opštoj bolnici u Baru i stabilnog je zdravstvenog stanja. Sve osobe koje se bile u kontaktu sa zaraženom osobom su pod zdravstveno- sanitarnim nadzorom i izolovane su. Takođe, biće testirane na ovaj virus. Trenutno je pod zdravstveno sanitarnim nadzorom u našoj opštini 286 osoba i sve se one nalaze u izolaciji. Stanje u našem gradu je stabilno i nema mjesta panici”, kazala je danas direktorica tivatskog Doma zdravlja u obraćanju javnosti putem Radio Tivta.

Anđelić je naglasila da se radi sprečavanja širenja virusa, a u cilju zaštite medicinskih radnika, na ulazu u Dom zdravlja, formirali trijažne timove koji se sastoje od dvije medicinske sestre i izabranog doktora koji svakog pacijenta pregledaju i sprovede epidemiološku anketu.

“Takođe, forimiran je tim od dva vozača, tri medicinske sestre i dva izabrana doktora koji u slučaju postojanja sumnje na virus covid-19, osobu prevoze do bolnice u bilo koje doba dana.”- istakla je Anđelić dodajući da je Dom zdravlja Tivat danas dobio prvi dio zaštitne medicinske opreme, a da drugi dio očekuju u utorak.

Anđelić se zahvalila hotelu “Regent Porto Montenegro” na poklonu koji su oni uručili zaposlenima u Domu zdravlja i zamolila Tivćane da se pridržavaju mjera koje donosi Nacionalni koordinacioni tim za borbu protuiv zaraznih bolesti, onosno Opštinski tim za zaštitu i spašavanje u Tivtu, te da ostanu u svojim domovima.

“Samo na taj način možemo da spriječimo širenje ovog virusa”, zaključila je direktorica Doma zdravlja Tivat.

Bonus video: