PREPORUKA JE DA SE POSTUPCI OBUSTAVE, A POLNE ĆELIJE ZAMRZNU

Koronavirus odlaže planove o bebi

Kako zamrzavanje polnih ćelija i embriona, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, ne pada na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), to znači dodatno opterećenje za budžet od oko najmanje 300 eura
19621 pregleda 1 komentar(a)
Tokom 2019, za 569 postupaka VTO potrošeno je više od milion eura, Foto: Pixabay
Tokom 2019, za 569 postupaka VTO potrošeno je više od milion eura, Foto: Pixabay

Parovima i ženama koji su u vrijeme širenja zaraze koronavirusom započeli proceduru vantjelesne oplodnje, savjetovano je da postupke obustave, a dobijene polne ćelije zamrznu i iskoriste kasnije.

Kako zamrzavanje polnih ćelija i embriona, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, ne pada na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), to znači dodatno opterećenje za budžet od oko najmanje 300 eura.

Uz kasnije troškove odmrzavanja.

Iz pojedinih klinika kojima su “Vijesti” uputile pitanja, predlažu da se razmisli o mogućnosti refundiranja tog troška.

Iz FZO nisu odgovorili na pitanja redakcije.

Evropsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) izdalo je preporuku da se procedure medicinski potpomognute oplodnje (MPO) obustave, da se započete završe, a embriotransferi (vraćanje embriona u matericu žene) odlože.

“Iako prema tvrdnjama zvaničnih svjetskih institucija nije utvrđena povezanost ili negativan uticaj novog koronavirusa na trudnoću, eksperti savjetuju dodatan oprez. Stručnjaci ESHRE izdali su preporuku da se prekinu planirani IVF tretmani u periodu pandemije, dok se svi parovi koji su već započeli proces savjetuju da razmotre opciju zamrzavanja polnih ćelija i nastavak istog kada situacija bude bezbjednija. S obzirom na preporuke ESHRE za obustavu rada IVF procedura u toku trajanja pandemije novog virusa korona, klinika ‘Life’, a i ostale ustanove koje se bave IVF procedurama, prestale su sa radom”, kazao je “Vijestima” ginekolog Nebojša Čejović.

Dodao je da na klinici “Life” nisu imali problema i ispoštuju preporuku da se započeti ciklusi obustave i embrioni zamrznu. “Zato što nismo nikad u svom procesu pravili grupe pacijenta, jer smo u prirodnom ciklusu puštali pacijente u proces IVF-a. Baš zbog toga, taj broj pacijenata je bio jako mali u trenutku dobijanje preporuke ESHRE, te smo uspjeli program završiti bez zamrzavanja embriona, a nove pacijente na vrijeme smo obustavili”, kazao je Čejović, dodajući da je klinika “Life” smanjila proces rada i da “prima samo hitne slučajeve i kontrole svojih trudnica uz sve mjere opreza”.

Iz drugih klinika koje pružaju usluge vantjelesne oplodnje - “Ars Medica”, “Kodra” i Odjeljenja za humanu reprodukciju bolnice “Danilo I” na Cetinju, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, pravo na postupke VTO na teret Fonda imaju bračni, odnosno vanbračni heteroseksualni parovi i žene bez partnera. Njima se odobravaju tri postupka medicinski potpomognute oplodnje, transfer polnih ćelija i embriona u jajovod žene. Zamrzavanje embriona, polnih ćelija svaki par, odnosno žena plaćaju sami. Pored toga, oni plaćaju kasnije i odmrzavanje, koje košta još oko 100, 150 eura...

“Proces zamrzavanja embriona kosta 300 eura u trajanju od pet godina i to spada na teret samog pacijenta. U novonastaloj situaciji, zamrzavanje embriona stvarno opterećuje sam porodični budžet i mislim da bi FZO mogao da razmotri mogućnost refundacije samih troškova zamrzavanja”, kazao je “Vijestima” Čejović.

Dodao je i da je struka više puta apelovala na donosioce odluka da zamrzavanje embriona, i u “normalnim okolnostima”, bude na teret države.

“Mi smo kao struka inače apelovali na zakonodavstvo i Fond zdravstva da u budućem zakonu implementira mogućnost zamrzavanja preostalih embriona za neki sljedeći postupak, o trošku države”, kazao je Čejović “Vijestima”.

Vlada je u januaru utvrdila novi Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ali taj zakon tretira samo davanje polnih ćelija (spermatozoida, jajnih ćelija i embriona). Važeći Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji tretira zdravstvene usluge koje padaju na teret države, usvojen je prošle godine. U izvještaju sa javne rasprave koji je dostupan na sajtu Ministarstva zdravlja, nema komentara struke u dijelu koji se odnosi na postupke VTO. Slični komentari ne navode se ni u izvještaju sa javne rasprave na Predlog zakona o MPO...

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje “Vijestima” nisu odgovorili da li su u komunikaciji sa klinikama koje pružaju usluge VTO, kao ni koliko je parova koji su započeli postupak na teret Fonda, a kojima je preporučeno zamrzavanje. Nisu odgovorili ni da li bi razmotrili da taj trošak bude refundiran, s obzirom na to da je za mnoge neplaniran zbog širenja novog koronavirusa.

Tokom 2019, na teret FZO urađeno je 569 postupaka vantjelesne oplodnje, za šta je potrošeno više od milion eura, što je 18,64 odsto više nego godinu ranije.

Za trudnice zasad bez posebnih preporuka

Trudnoća je stanje sa smanjenim imunim odgovorom na sve mikroorganizme i trudnice jesu osjetljivija populacija, međutim nije se pokazalo da su preosjetljive na koronavirus, pa i za njih, kazao je “Vijestima” Čejović, važe opšte preporuke kao i za ostalu populaciju.

“Od održavanja opšte higijene, preko prehrane bogate voćem i povrćem i izbjegavanje kontakata, uz redovne kontrole kod svog izabranog ginekologa. Za sada ne postoji saznanje prenosa virusa transplacentarno, odnosno preko placente na plod”, rekao je on.

Preporučujemo za Vas