MJU: Javna rasprava sprovedena, dodatne konsultacije zbog velikog interesovanja javnosti

"Cilj dodatnih konsultacija je da NVO i mediji kao najčešći korisnici zakona o SPI budu uključeni tokom čitavog procesa njegove pripreme, kao što je bio slučaj sa ovim zakonom od samog početka", navodi se u reagovanju MJU
2945 pregleda 1 komentar(a)
Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2020. 16:14h

Ministarstvo javne uprave (MJU) reagovalo je nakon što su predstavnici civilnog društva i medija zatražili od MJU odgađanje javne rasprave o izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama dok se za to ne steknu uslovi koji bi omogućili kvalitetnu diskusuju o tom pravnom aktu.

"Ministarstvo javne uprave (MJU) nije organizovalo javnu raspravu, kako se to navodi u jučerašnjem saopštenju više NVO i medija, već je, nakon završene javne rasprave, mimo propisane obaveze organizovalo dodatne konsultacije o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama. Cilj dodatnih konsultacija je da NVO i mediji kao najčešći korisnici zakona o SPI budu uključeni tokom čitavog procesa njegove pripreme, kao što je bio slučaj sa ovim zakonom od samog početka", navodi se u reagovanju MJU.

Dodaju da proces javnih konsultacija o izmjenama i dopunama Zakona o SPI od početka sprovode na transparentan način uz poštovanje svih neophodnih faza u skladu sa propisom Vlade koji uređuje postupak sprovođenja javne rasprave.

Podsjećaju da je u skladu za propisima, javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodnom pristupu informacijama, u trajanju od 40 dana održana od 17. septembra do 31. oktobra 2019. godine, "pa čudi nepoznavanje propisa u oblasti javnih konsultacija, te pozivanje na zloupotrebu instituta".

O sprovedenoj javnoj raspravi sačinjen je Izvještaj o javnoj raspravi koji je objavljen na portalu e-uprave sajtu ministarstva http://www.mju.gov.me/biblioteka/izvjestaji.

"U skladu sa zaključkom Posebne grupe između Evropske komisije i Crne Gore da će „Crna Gora uzeti u obzir dobijene inpute nakon javnih konsultacija i u saradnji sa SIGMA-om i Evropskom komisijom osigurati poštovanje evropskih standarda i principa potpunog i transparentnog pristupa informacijama u posjedu javne uprave, uz ograničene restrikcije (kao što su pitanja nacionalne bezbjednosti)“, nakon javne rasprave inovirali smo tekst zakona i usaglasili ga najprije sa SIGMA-om, a nakon toga i sa Evropskom komisijom. Na ovaj način u potpunosti je ispoštovana sva zakonska procedura, te naše obaveze prema SIGMA-i i Evropskoj komisiji, čime su se stekli uslovi da zakon uđe u vladinu proceduru", navode iz MJU.

U odnosu na nacrt zakona koji je bio na javnoj raspravi u periodu septembar-oktobar prošle godine, ova verzija nacrta zakona "maksimalno je usvojila predloge i mišljenja javnosti", dodaju iz ministarastva. "Tako su dvije glavne sugestije razmotrene i prihvaćene i odustalo se od uvođenja zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, a kojima bi svaka strana snosila svoje troškove".

"Imajući u vidu ogromno interesovanje javnosti za pripremu ovog zakona, a naročito uvažavajući preporuke predsjednika Vlade koje su proizašle u okviru Otvorenog dijaloga sa medijima i NVO, u namjeri da javnost upoznamo sa inoviranim tekstom zakona prije vladine procedure, planirano je održavanje okruglog stola koji je bio zakazan za 20. mart. Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i nemogućnost da održimo okrugli sto, u skladu sa aktuelnim trenutkom i dostupnim mehanizmima, poštujući preporuke Vlade, objavili smo dodatne konsultacije o inoviranom tekstu zakona i pozvali sve zainteresovane javnosti da se još jednom izjasne o predloženim rješenjima", dodaju iz MJU.

To znači, dodaju, da se u ovoj fazi ne radi o javnoj raspravi, jer je javna rasprava u skladu sa propisom već sprovedena prošle godine, već o dodatnim konsultacijama i "o našoj želji da zainteresovane javnosti upoznamo sa prihvaćenim predlozima za izmjene zakonskog teksta, a prije zvaničnog upućivanja u vladinu proceduru."

"Vjerujemo da je naš poziv odgovoran i primjeren novonastaloj situaciji, jer Ministarstvo javne uprave, kao i svi drugi državni organi, nastavlja da obavlja poslove iz svoje nadležnosti. Istovremeno, naš poziv omogućava učešće svih zainteresovanih u ovoj fazi pripreme zakona, jer kao što smo najavili sa svim zainteresovanim subjektima koji do 3. aprila 2020. godine budu dostavili primjedbe, predloge i sugestije, u skladu sa aktuelnom situacijom, organizovaćemo video konferenciju", zaključuju iz MJU.

Bonus video: