NPCG: Podnijete krivične prijave protiv dvije osobe, lovili ribu agregatom

Oni su, kako je saopšteno, u nelegalnom izlovu koristili agregat i time ugrozili zaštićenu vrstu ptica
3214 pregleda 1 komentar(a)
Riba vraćena u jezero, Foto: Printscreen
Riba vraćena u jezero, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.03.2020. 18:55h

Protiv dvije osobe podnijete su krivične prijave zbog nelegalnog izlova ribe saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Oni su, kako je saopšteno, u nelegalnom izlovu koristili agregat i time ugrozili zaštićenu vrstu ptica

Nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero, u saradnji sa ribočuvarima, istog dana zatekli su i privremeno oduzeli 15 ribolovnih mreža i 5 pari u reonima Pančeva oka, Kodra i Šarova topola, dok je riba vraćena u vodu

"Uprkos zabrani kretanja u NP Skadarsko jezero, ribolovnom zabranu koji je u toku, kao i apelima Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore na nesavjesne ribare, juče su zatečena dva lica u izlovu ribe. Protiv ovih lica podnešena je krivična prijava nadležnom državnom organu, a o ishodu ćemo obavjestiti javnost. U nelegalnom izlovu su koristili agregat (električnu energiju), i time ugrozili zaštićenu vrstu ptica (Pelikan) koja se naseljava u neposrednoj blizini Pančevog oka. Ovakve radnje pojednica su zločin prema prirodi", saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Upozoravaju "neodgovorne ribare da je Skadarsko jezero pod stalnim moritoringom što znači da u svakom trenutku imamo video snimke koje koristimo kao dokazni materijal."

"Nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero, u saradnji sa ribočuvarima, istog dana zatekli su i privremeno oduzeli 15 ribolovnih mreža i 5 pari u reonima Pančeva oka, Kodra i Šarova topola, dok je riba vraćena u vodu. Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore ranije je saopštilo da neće tolerisati neodgovorno i neprimjereno ponašanje pojedinaca ni u situaciji kada Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, a i cijela država čine sve da se posljedice zarazne bolesti COVID-19 i mogućeg širenja virusa svedu na minimum. Podsjećamo da je ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo 15. marta i traje do 15. maja 2020. godine, što podrazumjeva zabranu ulova svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. Međutim, vanredne okolnosti i dodatne mjere koje je donijelo JPNPCG podrazumjevaju zabranu bilo kakvih aktivnosti na jezeru uključujući i lov na jegulju. Mjera zabrane kretanja svih plovila po vodenoj površini na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, osim za Granično-pomorsku policiju i zaposlene u Službi zaštite NP, dio je Odluke o privremenoj zabrani ulaza i boravka u svim nacionalnim parkovima, koju je JPNPCG donijelo 20.03.2020. godine. Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na dežurni broj telefona 067 000 825 tokom cijelog dana", kazli su iz NPCG.

Bonus video: