Ekoplant priznao grešku i sve će sanirati o svom trošku

Vrijednu ogradu na stepeništu župne crkve na Prčanju oštetili radnici podgoričke kompanije
4659 pregleda 6 komentar(a)
Ostaci razorene balustrade, Foto: Privatna arhiva
Ostaci razorene balustrade, Foto: Privatna arhiva

Kompanija “Ekoplant“ iz Podgorice, čiji su radnici nestručnim postupanjem prilikom sječe osušene palme u ponedjeljak uništili dio kamene ograde - balustrade stepeništa pred župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju, izrazila je žaljenje zbog tog incidenta i spremnost da o svom trošku sanira njegove posljedice.

Radnici koji su bili angažovani na uklanjanju debala od crvenog palminog surlaša, uništenih i osušenih stoljetnih stabala kanarskih palmi koje su rasle uz stepenište, vrlo su neoprezno i bez adekvatne pripreme obavljali taj posao. Stoga je jedno veliko i teško deblo palme, posječeno u korenu, palo na stepenište i zdrobilo dio reprezentativne balustrade od bračkog kamena.

Time je stepeništu koje je po nacrtu arhitekte Milana Karlovca, koje je dovršeno 1913.godine, nanijeta velika šteta koju će sada morati da pokušaju da saniraju stručnjaci, restauratori i konzervatori. Nakon incidenta na lice mjesta su izašli predstavnici Komunalne policije i Komunalne inspekcije Optine Kotor i u prisustvu prčanjskog župnika don Iva Ćorića, sačinili zapisnik o učinjenoj šteti na dijelu prčanjskog hrama koji je zaštićeni spomenik kulture.

Direktor „Ekoplanta“ Željko Vidaković je tim povodom uputio dopis kabinetu gradonačelnika Kotora Željka Aprcovića u kome ga obavještava da su radnici njegove kompanije na Prčanju šegali palme po odluci Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove a “u vezi sa inicijativom Opštine Kotor od 14.februara“, te da su „tom prilikom sasvim slučajno i nenamjerno, pričinili materijalnu štetu, oštetivši postojeću ogradu u dužini jednog podesta“.

Povezani članci

31. Mart 2020.

Uništen dio stepenika crkve u Prčanju

“Pričinjena šteta nije izazvana namjerno. U toku procesa rada i šeganja palme, stablo se izmaklo kontroli i neočekivano palo na ogradu u dužini od jednog podesta i polomilo je“, piše u dopisu Vidakovića u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Fotografije sa lica mjesta pokazuju da su radnici te forme, umjesto da par tona teško deblo skoro deset metara visoke palme uklanjaju postepeno, sjekući ga u segmentima od vrha prema dnu i koristeći dizalicu za spuštanje odsječenih komada, krenuli da posao obave za sebe najjednostavnijim i najjeftinijim načinom - sjekući veliku palmu šegom “po korijenu“ i dopustivši da se ona obruši, kao da obavljaju privrednu sječu stabala u nekoj šumi na sjeveru Crne Gore, a ne da sprovode osjetljivu operaciju uklanjanja osušenog stabla u neposrednoj blizini jednog od najljepših spomenika arhitektonske i kulturne baštine Boke.

Ovakav postupak radnika podgoričke kompanije ali i činjenice da niko od predstavnika Mjesne zajendice Prčanj koja je dala saglasnost na te radove ili Opštine Kotor nije vršio nadzor nad time što oni čine na stepeništu jedne od najljepših i najraskošnijih bokeljskih crkava, ogorčio je lokalnu javnost koja je sa neskrivenim jedom i emocijama na društvenim mrežama komentarisala ovaj nepotreban incident koji se nikada nije ni trebao dogoditi da se posao obavljao kako zdrav razum nalaže.

Građani su naglašavali da crkvu na Prčanju i njeno monumentalno prilazno stepenište nisu oštetili ni dva svjetska rata, ni okupatori, ni zemljotresi, ali da je dijelu balustrade došao glave u 21. vijeku, nestručan i nemaran postupak jedne crnogorske firme.

Vidaković: Žao nam je, to nam je jedina greška

Direktor i vlasnik „Ekoplanta“ Željko Vidaković u svom dopisu kotorskim vlastima naglašava da je ta firma do sada uklonila “mnogo palmi u primorskim opštinama Crne Gore, kako na lično zadovoljstvo, tako i na zadovoljstvo naših građana“. “Žalimo zbog pričinjene štete i nastojaćemo čim nam uslovi koji trenutno vladaju u državi to dozvole, sanirati taj dio ograde i sve dovesti u prvobitno stanje“, napisao je Vidaković.

Monumentalna skalinada od bračkog kamena iz 1913. a čiji je dio ograde uništila ova firma inače, vodi od obalnog puta na Prčanju do platoa na 20-tak metara visokom brdašcu – najprominentnijoj lokaciji u centru tog malog mjesta, a na kojem je od 1789. do 1913. građena župna crkva - zaštićeni spomenik kulture. Ovaj hram napravljen je po projektu znamenitog mletačkog arhitekte Bernardina Makarucija, a po svojim dimenzijama najveća je crkva u Kotorskoj biskupiji i jedan od najvećih i najraskošnijih katoličkih hramova na južnom Jadranu.

Bonus video: