Tim za zaštitu i spašavanje: Opština Herceg Novi postupa u skladu sa novim mjerama NKT

Zabrane izlaska iz objekta stanovanja na snazi su od ponedjeljka do petka u periodu od 19 časova do 5 časova narednog dana, kao i od subote od 13 časova do ponedjeljka u 5 časova
746 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Herceg novi, Foto: Opština Herceg Novi
Zgrada Opštine Herceg novi, Foto: Opština Herceg Novi

Shodno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kojima su propisane zabrane izlaska iz objekta stanovanja, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje će u narednom periodu pod posebnim okolnostima i uz potrebne potvrde građanima Herceg Novog izdavati potvrde o izlasku iz objekta stanovanja u periodu zabrane, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Zabrane izlaska iz objekta stanovanja na snazi su od ponedjeljka do petka u periodu od 19 časova do 5 časova narednog dana, kao i od subote od 13 časova do ponedjeljka u 5 časova.

Potvrde za izlazak van objekta stanovanja u periodu važenja zabrane Opštinski tim za zaštitu i spašavanje može izdati samo u sledećim, specifičnim okolnostima:

  • radi njege starijeg starijeg, ugroženog člana porodice u satima zabrane, pod posebnim uslovima;
  • radi odlaska u drugi grad na zakazani ljekarski pregled;
  • u cilju nesmetanog kretanja za potrebe javnog interesa, u šta spada obavljanje poslova iz nadležnosti Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora i Službe zaštite i spašavanja.

Svi građani koji spadaju u neku od navedenih grupa, dodatne informacije mogu dobiti pozivom na broj Opštine Herceg Novi (031) 321-025, lokal 209, ili mejlom na adresu opstina@hercegnovi.me.

"Važno je napomenuti, potvrdu za izlazak van objekta stanovanja radi obavljanja redovnih radnih zadataka izdaje poslodavac. Podsjećamo, pored pomenute linije, aktivna je i ona građane kojima je potrebna pomoć volontera Crvenog krsta i Opštine. Svi kojima je neophodna asistencija radi nabavke namirnica i ljekova mogu se obratiti pozovom na broj telefona Crvenog krsta Herceg Novi (031) 327 320, u periodu od 9h do 17h", navodi se u saopštenju.

Stroga kontrola poštovanja izrečenih mjera

Kada je u pitanju sprovođenje izrečenih mjera, načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi Goran Banićević navodi da je tokom protekle dvije noći pet osoba prekršilo mjeru zabrane izlaska iz objekta stanovanja poslije 19 časova.

“Građani su dužni da se striktno pridržavaju svih izrečenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, jer su sve date u cilju da se spriječi širenje zarazne bolesti. Kršeći ove mjere, doprinosi se širenju zarazne bolesti, što je krivično djelo. Apelujemo na sve građane da se pridržavaju mjera i budu društveno odgovorni, kako ne bi dolazilo do lišavanja slobode i procesuiranja lica“, poručuje je Banićević.

Iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje saopšteno je da se Herceg Novom trenutno u karantinu nalazi 408 osoba.

"Stanje je redovno, a u periodu do 05. aprila za očekivati je da 95% putnika napusti ova dva objekta, prvu fazu Instituta i hotel „Lighthouse“. Za sve njih biće izdato rješenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Broj zaraženih se proteklih dana nije povećavao, odnosno ostao je na četiri", navodi se u saopštenju.

Dodaju da poslednje mjere, koje je Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti usvojio na sjednici održanoj 30. marta, glase:

1) zabrana izlaska iz objekta stanovanja građanima, ponedjeljkom do petka u vremenu od 19 časova do 5 časova narednog dana, a subotom od 13 časova do ponedjeljka u 5 časova. Izuzetno za vrijeme trajanja ove zabrane, lica koja izvode kućne ljubimce, mogu da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta.

Ova zabrana ne odnosi se na lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji-uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac;

2) zabrana boravka na otvorenom javnom prostoru, u periodu od 5 do 19 časova, djeci mlađoj od 12 godina života, bez prisustva jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva, uz obavezu pridržavanja propisane mjere udaljenosti od drugih lica najmanje dva metra;

3) zabrana sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama;

4) zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Bonus video: