Nema panike u Tuzima, građanima gorivo da rade na imanjima

“Svjesni da su izloženi riziku da se i oni inficiraju, nijednom nijesu posustali, već naprotiv svakim danom sve bolje odrađuju svoju obavezu. Građani su veoma zadovoljni kako se do sada dijele namirnice, a i svjesni su da u ovakvim situacijama mora biti i propusta, kojih na naše zadovoljstvo ima veoma malo”, kazao je Ivanaj
11112 pregleda 2 komentar(a)
Tuzi nakon uvođenja karantina, Foto: Savo Prelević
Tuzi nakon uvođenja karantina, Foto: Savo Prelević

Kako bi se umanjila ekonomska šteta od karantina, Opština Tuzi je sugrađanima koji se bave poljoprivredom obezbijedila gorivo da bi mogli da rade, kao i da mogu svoje proizvode da prodaju.

Sve to organizovano je i odrađeno preko volontera, rekao je “Vijestima” potpredsjednik Opštine Ivan Ivanaj.

Tuzi su u karantinu od 24. marta nakon što je utvrđeno da postoji opasnost od šire epidemije u toj opštini

Građani Opštine Tuzi, koji su inficirani koronavirusom, stabilno su i van životne opasnosti, a njihovi sugrađani, koji su u karantinu, se i dalje propisno pridržavaju zaštitnih mjera koje su na snazi, rekao je “Vijestima” Ivan Ivanaj.

“U ovom trenutku imamo 34 naših sugrađana inficiranih koronavirusom. Većina njih je dobrog zdravstvenog stanja i nalazi se na kućnom liječenju, dok se nekoliko težih slučajeva liječi u Kliničkom centru. Prema informacijama koje imamo, svi su stabilno i do sada van životne opasnosti”, kazao je Ivanaj.

On je istakao da se, poslije mjera koje su preduzeli po preporuci Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), “slobodno može reći da se situacija u Tuzima stabilizovala”. “Građani naše opštine poštuju naredbe, veoma se disciplinovano i odgovorno ponašaju, a krizni štab i volonteri čine sve kako bi im olakšali život u karantinu. Mislim da kod građana nema straha i panike, više se radi o tome da su svjesni rizika i opasnosti ako se ne budu pridržavali zaštitnih mjera koje su na snazi”, istakao je Ivanaj.

On je kazao da volonteri nose najveće breme u ovoj situaciji, i da im duguju veliku zahvalnost.

Ivan Ivanaj
Ivan Ivanaj(Foto: Privatna arhiva)

“Svjesni da su izloženi riziku da se i oni inficiraju, nijednom nijesu posustali, već naprotiv svakim danom sve bolje odrađuju svoju obavezu. Građani su veoma zadovoljni kako se do sada dijele namirnice, a i svjesni su da u ovakvim situacijama mora biti i propusta, kojih na naše zadovoljstvo ima veoma malo”, kazao je Ivanaj.

Istakao je da su, svjesni činjenice da se mnogo građana bavi poljoprivredom, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovinskim lancima u Crnoj Gori, omogućila poljoprivrednicima sa tog područja da svoje proizvode plasira na tržište.

“U ponedjeljak smo im preko volontera obezbijedili i gorivo koje im je potrebno za rad na svojim gazdinstvima”.

Ivanaj je kazao da od utorka stočari mogu da kupe stočnu hranu u poljoprivrednim prodavnicama.

“Ali treba istaći da se sve odvija preko volontera i vlasnika prodavnica. Poljoprivrednici naručuju potrebne artikle, a iste im na adresu dostavljaju vlasnici prodavnica”, pojasnio je Ivanaj.

Dijaspora uplaćuje donacije na postojeći račun Opštine

Ivanaj je kazao da Opština Tuzi nije, niti će otvarati bilo kakav dodatni račun za donacije. Donatori novac uplaćuju na postojeći račun Opštine Tuzi.

“Mi striktno poštujemo preporuke nacionalnog tima, a građani i privredna društva kao i naša dijaspora po svom nahođenju uplaćuje pojedinačne donacije i našoj opštini. Koristim priliku da se zahvalim svima koji pomažu našu opštinu u ovoj teškoj situaciji za Tuzi i čitavu Crnu Goru”, istakao je Ivanaj.

Bonus video: